Pozor na omezený signál v horách, hlavně v hraničních oblastech to není nic neobvyklého a před cestou do hor si v klidu doma projděte aktuální lavinovou situaci, nejlépe na pc s velkým monitorem. Stáhněte si trasy, virtuálně si je „projeďte“ v 3D mapě Google Earth, seznamte se se sklony svahů – prostě pečlivě plánujte. Teď k těm aplikacím.

1. SNOW SAFE

Snowsafe je aplikace s lavinovým zdravodajstvím, která pokrývá nejvíce regionů. Hlavní stránka má v menu 6 položek. Mapa zobrazuje všechny regiony s lavinovým zpravodajstvím. Výběr regionu je možné vybrat nejen na mapě, ale i v abecedně řazeném seznamu. V nabídce je i funkce sklonoměr. Nabízí možnost zaslání pozorovatelského reportu. V záložce „Pomoc“ si můžete nastavit jazyk. Ten ale platí jen pro obecné informace, vlastní lavinový bulletin je k přečtení jen v originálním jazyce.

Sklon svahu

Sklon svahů je bezesporu zásadním benefitem, u této apky se nabízí pro východní Alpy, ale je v takovém rozlišení, že je prakticky nepoužitelný. K tomu poslouží lépe některá z mapových aplikací, např. Fatmap nebo Mapy.cz.

Regionální členění

Česko a Slovensko - pro nás je zásadní, že je mezi nimi ČR (Krkonoše i Jeseníky, jinde se zpravodajství nedělá) a Slovensko (Vysoké Tatry, Západné Tatry, Nízke Tatry, Veľká Fatra a Malá Fatra). Sousední Polsko poskytuje Krkonoše, Biesczady a Babia Gora.

Alpské země – najdete zpravodajství ze sousedního Rakouska a Německa. K tomu Alpy ve východní Itálii a Francii. Nechybí ani 4 oblasti ve Slovinsku.

Další evropské země - na severu je na výběr lavinový servis v Norsku a na Islandu a v Pyrenejích.

Regionální členění

Pozor, v aplikace Snowsafe se nepoužívá stejné členění jako u obvyklých bulletinů, kde se vychází z geografického rozdělení podle horských skupin. Ve Snowsafe se používá fitr podle územních správních celků. Když někam cestujete, je dobré vědět, jaká je to oblast. Třba, že vesnice Melago je v údolí Langtaufers, které může být v dvoujazyčném regionu Jižního Tyroska na mapě označené i Vallelunga.

2. WHITE RISK

Aplikace s lavinovým zpravodajstvím pro Švýcarsko. Informuje podrobně i o struktuře sněhové pokrývky. Standardně ve vysoké kvalitě – na zoomovatelných mapách celého Švýcarska uvidíte: 1) nový sníh za 24 hodin, 2) nový sníh za 3 dny, 3)celkovou výšku sněhu, 4) výšku sněhu ve 2000 m n.m., 5) stabilitu sněhu na vybraných místech 6) výška sněhu na konkrétních měřících staních v horách a nakonec shrnující lavinový report za poslední týden.

Několik užitečných nástrojů najdete na 3. záložce „Wissen“. Skvělý optický sklonoměr, analyzátor sněhové pokrývky, elementární redukční metodu. K tomu vzdělávací videa, aktualizovaný vzdělávací leták Achtung Lawine“, rozhodovací pomůcku pro jednotlivý svah a nakonec analýzu 4 zásadních lavinových problémů podle švýcarské metodiky.

3. LAWINE TIROL

Podobně precizní jako švýcarský White Risk. Lavinové a sněhové zpravodajství pro 12 regiónů i informace ze všech měřících stanic. Aplikace má 5 záložek. News obsahuje lavinové zpravodajství pro Tirol, Osttirol a Südtirol (Itálie). Stations zobrazuje data ze všech meteostanic v přehledně členěných regionech. V sekci Blog najdete obvykle 1-2 články týdně, popisující aktuální lavinové problémy a také analýzy nehod. Tools nabízí užitečné nástroje – kompas, sklonoměr, výškoměr, emergency call a tour checklist.

4. MÉTEO FRANCE

V rámci této apky s komplexními meteodaty pro francii najdete i lavinové zpravodajství. V hlavním menu klikněte na Moutain, a postupným zoomováním vyberte horskou oblast. Například Alpes du Nord – Haute-Savoie – Mont-Blanc a zobrazí se lavinovka regionu.

Stahujte na Google Play

Do mobilu si instalujte apli­kaci Snowsafe pro většinu Evropy, aplikaci White Risk pro Švýcarsko, pro region Tyrolska Lawine Tirol a pro Francii Méteo France. Tím máte pokryté lavinové zpravodajství pro celou Evropu.