Mobil nebo GPS přístroj?

Používání specializovaného navigačního GPS přístroje začíná být oldschool, pro někoho dokonce úplně out. Ale pozor, v horách bývá špatný signál a lokalizace mobilu žere dost baterie. Na jeden den asi v pohode, ale na 4 denní alpský výlet může být dobíjení mobilu problém. Pokud spíte na plné horské chatě a nechce se vám tahat powerbanka. Tak na tohle pozor!

Mapy.cz a skialpové trasy

Český mapový server se nejen stále zlepšuje, ale poskytuje kvalitní mapové podklady s řadou cest. Pro skialpinisty a další aktivity na sněhu je možné přepnout zobrazení na zimní mapu. Zásadní výhodou je, že v zimní, turistické a letecké mapě nabízíme primárně pro skialpinisty možnost zobrazení vrstvy se sklonem svahu.

Sklon svahu

Sklon svahu je znázorněn ve třech úrovních, liší se odstínem barvy. Nejmenší sklon, který se v mapě zobrazuje béžovou, začíná od 30°, to je pro skialpinisty zásadní úroveň sklonu rozdělující lavinový terén od méně nebezpečného (neplatí vždy a všude). Druhá úroveň je béžovo fialová a začíná sklonem 38°, což je mimochodem typický sklon pro deskovou lavinu. Nejtmavší, fialový filtr začíná sklonem 45° a jde většinou o nesjízdný, často skalnatý terén.
Velkou výhodou této funkce je zobrazení prudkých, potenciálně lavinových svahu na displeji mobilu. Toho se dá skvěle využít při plánování túry.

Možnost uploadu GPX trasy

Pozor, má to háček, nahrát jde pouze linie tracku bez trasových bodů – waypoints. Pro plánování tras je nevýhodou, že dovoluje vést trasu pouze po cestách, pokud nenavigujeme složitě přes vytvořené POI´s. Naopak pro dokumentaci prošlých tras je to dobrá apka. 

Na externí microSD kartu lze jednoduše uložit stažené datové podklady a fungovat spokojeně v režimu offline, pouze se zapnutou polohou.

Jak zobrazit track v aplikaci

Nahrání gpx souboru do mapy je možné při spuštění webové verze mapy.cz v prohlížeči (např. Chrome, Opera apod.). Pokud jste pak přihlášeni k danému účtu, tak si mapu uložíte a ta se vám následně zobrazí i v aplikaci Mapy.cz - když budete ke stejnému účtu přihlášen.

Protože tohle je docela zásadní funkce, je dobré se naučit jak zobrazit naplánovanou trasu v apce na mobilu a následně ji „zkopírovat“ vlastním pohybem během túry. Není to úplně intuitivní a proto jsem připravil stručný návod…

Postup zobrazení trasy v aplikaci

  1. Otevřete zdroj GPX souborů, třeba Skitour.Guru, vybral jsem jako příklad skitúru na Hrubou kopu přes Lúčne sedlo. Stáhněte si soubor GPX (pouze linie trasy), anglicky track, označovaný v názvu souboru TRK.
  2. Přihlaste se do aplikace Mapy.cz v mobilu a v nastavení si zvolte vrstvu Zimní mapa a v nastavení mapy si aktivujte funkci Sklon svahu.
  3. Otevřete si v telefonu http://www.mapy.cz v internetovém prohlížeči, třeba Google Chrome
  4. V nastavení prohlížeče musíte zatrhnout „stránky pro počítač“, jinak se vám prioritně zobrazí stránka aplikace, do které nelze importovat track ve formátu *.gpx
  5. Ve webové verzi mapy.cz, ve kterých jste přihlášeni pod stejným účtem jako do aplikace, klikněte v pravém dolním rohu na ikonku Nástroje a zvolte „Import GPX“. Z úložiště telefonu nahrajte do webu trasu. Pozor, musí to být čistá linie trasy bez jakýchkoli waypointů. Soubor s trasovými body nejde do mapy.cz uploadovat. Pokud nechcete mít velmi titěrné zobrazení, otočte mobil naležato.
  6. Když se vám zobrazí požadovaná trasa, klikněte na hvězdičku „Uložit“.
  7. Následně se vám uložený soubor zobrazí v aplikaci v záložce „Místa a trasy“, kliknete na zvolenou trasu a ta se vám zobrazí v aplikaci.
  8. Nezapomeňte trasy v aplikaci uložit do vytvořeného adresáře, ať nemusíte znovu absolvovat tento maratón.

Konfrontace vlastní polohy s linií trasy

Ano, v tom spočívá smysl mapové aplikace. Zapnutá poloha zobrazuje modrou tečkou moji polohu na mapě a tak je jasně vidět, zda kopíruji zobrazenou, staženou trasu. Není potřeba to dodržovat dogmaticky, protože nevíte za jakých sněhových podmínek šel autor zveřejněné linie a právě aktuální lavinové nebezpečí vyžaduje přizpůsobení vlastní stopy.

Přeji všem jasnou orientaci, nevybité baterky v mobilu a bezpečný pohyb krásnou horskou krajinou!