Jak se nastavují vypínací síly

Nejprve je třeba říct, že na skialpových vázáních lze nastavit vypínací síly ve dvou rovinách:

a) Laterální vypínání (do boku)

b) Vertikální vypínání (předozadní rovina)

Výrobci někdy uvádějí rozsah vypínacích sil jediným číslem, např. 4-10 DIN. To obvykle znamená, že tato hodnota platí jak pro vypínání do boku i předozadní. Jsou ale také vázání, u kterých je jemné nastavení laterálních sil a o vertikálním vypnutí rozhoduje tuhost insert (podrobnosti v dalším textu).

Takhle vypadá zmiňovaný "U" profil. Foto: ATK Bindings Skrýt poznámky

Jemné nastavení

Setkáte se s ním u většiny vázání, kromě těch ultralehkých závodních, které nemají bezpečnostní funkci. U naprosté většiny vázání se nastavení vypínacích sil řeší na patce. Jedním šroubem se nastaví předpětí pro boční vypnutí a druhým pro předozadní – z obrázku je to jasně patrné. U nemnoha vázání lze nastavit vypínací síly i zvlášť špičce. Pokud je rozsah např. 4-10 DINů, pak si můžete šroubovákem vyladit předpětí pružin např. na 7 DIN.

Výhodou tohoto řešení je možnost přesného nastavení podle stupnice. Pokud má váš servis stroje Montana a na zařízení JetBond software pro pinová vázání, dozvíte se po zadání hodnot a praktickém testu optimální hodnoty, které pak šroubovákem nastavíte.

infografika: Fritschi Skrýt poznámky

Nastavení „skokem“

Vypínací síla u takových vázání se řídí volbou zadních insertů. Přesněji - rozhoduje mocnost ohnutého profilu do tvaru písmene „U“. Čím je profil silnější, tím větší síla je potřeba k uvolnění boty z vázání. Tohle platí hlavně v předozadní rovině, typicky, když se lyže zaboří do sněhu a tělo pokračuje vpřed.

Tohle řešení se používá u jednodušších vázání pro light touring – konkrétně. ATK Trofeo Plus, Black Diamond Helio 145, Atomic Tour, všechny Grizzly.Ski, Salomon MTN a Ski Trab Titan Vario.

Taková vázání poskytují volbu vypínacích sil skokově, po více stupních, tedy žádné přesné naštelování. Vypínací sílu nabízí ve třech škálách, např. Titan Vario 5-7 / 7-9 / 9-11. Pokud chcete 8 DIN, je to sice jasná volba 7-9, ale pořád to bude vypínat při větším zatížení, než potřebujete. Tak třeba podle empirického pravidla 1:10 by lyžař s 80 kg nastavil 8 DIN. Když to bude borec s razantím sportovním stylem jízdy, tak mu 1 DIN navíc patrně neuškodí. Když to bude ale lyžařský začátečník, a těch je teď spousta, nemusí mu vázání „7-9“ včas vypnout a může dojít ke zranění.

Pozor na rozhraní hodnot

Ještě těžší volbu bude mí 70 kg skialpinista – zda sáhnout po „5-7“ nebo po „7-9“. Je tady riziko nechtěného, předčasného vypnutí nebo naopak nevypnutí s následkem poškození zdraví. O situaci, že někdo vyrazí na skialpy třeba o 5 kg těžší, protože se z nějakých důvodů nemohl hýbat (např. rekonvalescence po operaci apod.), raději nepřemýšlet…

Vyměnitelnost insertů

U většiny vázání dodává výrobce v balení všechny, obvykle 3 podkovy / inserty a zákazník si zvolí tu, kterou potřebuje. Např, popisovaný Titan Vario není vyměnitelný svépomocí.

Doporučení Skitour.Guru

Leckdy je o pár deka těžší vázání s více funkcemi bezpečnějším řešením. Proto se přimlouvám pro jemné, přesné nastavení. Lehkost je samozřejmě taky hodnota… Když vám padne do oka nějaké vázání se stupňovitým nastavením, nakupujte ho u odborníků, kteří s tím mají osobní zkušenost a dokáží vám poradit. Kdo počítá gramy, určitě je nadšený třeba ze slovenského Grizzly… ale je dobré mít jasno, který stupeň si nechat namontovat.

Doporučené odkazy:

Všechna vázání na skialpinismus, skitouring, freetouring a freeride

Lehké vázání do 800 g, bezpečnostní s brzdičkami, pro skialpinismus a skitouring

Novinky - vázání 21-22