Hybridní vázání

Jak šel čas, přišla nová kategorie, která je stále početnější. Proto se skialpová vázání dělí na techová s piny, rámová a hybridní. Hybridní znamená spojení lehoučké skialpové špičky, známé jako pastička – piny čelisti vázání se po našlápnutí zasunou do insertů ve špičce boty a patky, která je obvyklá pro vázání na sjezdové lyžování.

Hybridní vázání (alpine & tour in one) pro skitouring, freetouring a freeride

 

 

Absence rámu vázání zlehčuje

Uvedenou symbiózou lehčí špičky a absence tzv. rámu (spojuje špičku s patkou) vznikla vázání, která mají výbornou tuhost a zároveň jsou citelně lehčí, než rámová. Typickým řešením je odsunutí tělesa patky o kousek dozadu tak, aby při chůzi jednak nepřekážela botě rotující kolem špičky (osou je spojnice insertů) a zároveň umožňovala opírání patky při výstupu.

Hybridní vázání je určeno pro ty, kteří preferují tuhost systému lyže-boty-vázání při sjezdu. Tedy ideální řešení pro freetouring nebo freeride  (bez akrobatických prvků).

Členění na čtyři kategorie

O určení vhodnosti vázání pro disciplínu lyžování ve volném terénu rozhoduje několik faktorů.  Hmotnost, míra nastavení vypínacích sil a brzdičky.

RACE - Závodní skialp jede tvrdě podle hmotnosti. Světový primát drží v tomto ohledu slovenská značka Grizzly.Ski. U race vázání nejsou nastavitelné vypínací síly a od této zimy jsou povinné brzdičky i na závodech.

Vázání pro závodní skialpinismus 21-22, nejsou bezpečnostní

LIGHT – vázání na skialpinistické túry, které jsou velmi lehké (pár váží 500-800 g), přesto sofistikované kousky s nastavením vypínání a téměř vždy s brzdami. Těchto vázání je stále více, podívejte se do přehledu. Pozor, lehké vázání nemusí nutně ztrácet na kvalitě během sjezdu – to platí hlavně pro nižší váhy lyžařů. Důležitým faktorem životnosti těchto subtilních vázání je šetrné zacházení při manipulaci.

Lehké vázání do 800 g, bezpečnostní s brzdičkami, pro skialpinismus a skitouring 2021-22

TOUR – vyváženost lehkosti při výstupu a velmi dobré tuhosti ve sjezdu. Stále velmi solidní váha (do 1200 g/pár s brzdičkami). Vyšší váha než u stylu na lehko přináší obvykle i vyšší uživatelský komfort při nastupování, přepínání walk-ski, změna polohy patní opěrky, přidání některých funkcionalit atp. Důsledkem je více materiálu na více místech a proto ta těžší váha. Ale také robustnější design, nahrávající menšímu sklonu k poškození a delší životnosti.

Pinová vázání pro skitouring, výstup-sjezd 50/50, bezpečnostní s brzdičkami

FREE – vázání pro freetouring a freeride. Sem obvykle spadají uvedená hybridní vázání, všechna rámová a také některá techová s piny. Výstupy nebývají dlouhé a prioritou je tutově stabilní a tuhý systém bota-vázání pro sjezdy, často v náročném terénu, prokládané různými skoky a ekvilibristickými manévry.

Vázání pro freetouring, bezpečnostní s brzdami

Hybridní vázání (alpine & tour in one) pro skitouring, freetouring a freeride

Bezpečnostní vázání i při výstupu?

Na skialpových túrách má vysoký potenciál nebezpečí hrozba laviny a pádu v exponovaném terénu. Než se pustíme do hodnocení vypínacích sil je potřeba zmínit možnost vypnutí lyží při výstupu, když je enormně namáhaná špička zamknutá proti nechtěnému vypnutí. Lyže na nohou stahují lyžaře pod lavinu jako kotva a čím zůstane hlouběji, tím nižší šance na záchranu.

Lavina, ale může strhnout lyžaře i během výstupu a zamknutá špička představuje tuhost 15-16 DIN – vypnutí bot z vázání je velmi nepravděpodobné, i když lavina má velkou sílu. Vypnutí podle nastavených sil, třeba na DIN 7, je už realističtější scénář a šance na přežití lavinou strženého lavinou člověka bez lyží stoupá. Tuhle funkci, vypnutí podle nastavených sil i při zamknuté (aretované) špičce, poskytují pouze pinová vázání Fritschi. Ski Trab TR2, vázání, které to umělo také, se patrně kvůli komplikované kompatibilitě s botami přestalo vyrábět. O (ne)zamykání špičky při sjezdu se dočtete v jiném článku zanedlouho.

Vipec a Tecton od Fritschi vypínají podle nastavené síly i při aretované špičce Skrýt poznámky

Jemné nastavení vypínacích sil versus skoková škála

Další věc, která rozlišuje vázání do dvou skupin je přesnost nastavení vypínacích sil. U některých vázání, zejména těch lehčích, chybí možnost jemného nastavení vypínání. N avýběr je ze tří možností: 5-7 / 7-9 / 9-11. Tím se vylučuje možnost přesného nastavení v souladu s váhou a stylem jízdy každého lyžaře. Další trabl může přinést změna hmotnosti lyžaře nebo případné výměna rozhodujícího elementu ve vázání. O tom všem podrobněji v jiném článku.

Vypínací síly boční a předozadní

Máme tady další faktor. Lehká bezrámová (tech) bezpečnostní vázání pro skialp mají nastavitelnou vypínací funkci na patce. Jedinou výjimkou jsou vázaní Vipec Evo 12 a Tecton 12 od Fritschi, u kterých si můžete nastavit přesnou hodnotu DIN zvlášť na špičce a zvlášť na patce. To reprezentuje koncept „špička dělá bezpečnost – patka dělá tuhost“, což je cesta, kterou reprezentují hlavně hybridní vázání a proto je jich stále více.

Vypínání v boční rovině je základ bezpečnostního vypínání u většiny skialpových vázání. Rotace patky, po překonání nastavené limitní síly, uvolní boty z vázání.

Vypínání v předozadní rovině je důležité při necitlivém najetí do nějaké překážky nebo když se lyže zaboří příliš hluboko pod sníh, nemůže pokračovat v jízdě, ale tělo setrvačností ano. Včasné vypnutí může zabránit kepříjemnému zranění, zajména kolenních vazů.

Shrnutí – u většiny vázání light a tour nastavíte až na výjimky vypínání v obou rovinách, většinou na patce. U některých hybridních a všech rámových vázáních nastavíte míru bočního, laterálního vypínání jak na špičce, tak na patce a vertikální vypínací síly na patce.

Dynamický posuv patky

Další atribut, kterým se skialpová vázání přibližují svou funkčností objemnějším a těžším vázáním pro sjezdovkové alpské lyžování. Vše je ale v násobně menším a lehčím provedení a proto je na místě před jejich konstruktéry smeknout.

V extrémních polohách na sebe mohou vlivem prohnutí lyže tlačit bota a vázání. Kromě omezení správné funkce vázání není lyži umožněn optimální průhyb. Když je patka posuvná, dokáže „uhnout“ a tím dovolí využít potenciál lyží a zároveň zachovat bezpečnostní funkci vázání. Když je rozpětí mezi špičkou a patkou fixní, hrozí kromě horší jízdy také nebezpečí zranění při chybě lyžaře – buď utrpí materiál (např. vytržené vázání) nebo člověk (třeba přetržené vazy).

Postupem času se snaží výrobci uvedený „elastic heel travel“ zakomponovávat do svých produktů z důvodu vyšší bezpečnosti. Podrobnější čtení k téhle problematice v samostatném článku

Pokud tedy chcete investovat do nového vázání, stálo by za to pořídit takové, co disponuje funkcí dynamického posuvu patky.

Vázání s dynamickým posuvem patky při prohnutí lyže

Elasticita špičky

Některá vázání dokáží zabránit nechtěnému předčasnému vypnutí tím, že výraznou elasticitu dodali špičce vázání. Když lyžař na chvíli překročí hranici zatížení kvůli jezdecké chybě, nečekané terénní nerovnosti nebo přechodu mezi různými druhy sněhu pružnost systému mu dá šanci vrátit se do správné zóny vyrovnáním situace a pokračování v jízdě. Na třech příkladech uvidíte, jak toho dosáhnout.

Pinová vázání Fritschi vypínají na špičce jen do boku. Každá čelist zvlášť. Před uvolněním boty se dokáže natočit mimo osu až o 13 mm. Čelisti s piny se pohybují jako paralelogramy v jedné rovině -  do boku. 

Ski Trab Titan Vario zase využívá pružnosti oceli s vysokým podílem titanu. Obě čelisti šičky jsou spojeny jedním kusech kulatého profilu a díky tomu trvá opravdu dlouho, než bota opustí špičku vázání, V kombinaci s rotací patky dokáže podržet botu ve vázání až do vyosení o 36°. Viz obrázky z demonstrace tohoto benefitu na velerhu.

Dynafit přišel před léty u vázání Beast s rotující základnou špičky a po nějaké době tento patent aplikoval u techového vázání z rodiny TLT (Tour Lite Tech), přesněji u 4 vázání ST Rotation. Současná rotace špičky a patky má principiálně stejný efekt jako výše popsaného Titan Vario. Při jemném překročení nastaveného odporu pružin se bota dostane mimo osu a celý systém špička-bota-patka se natočí a když se lyžaři povede zvládnout rozhození, vrátí se do původní polohy.

Plastové nebo kovové?

Velmi diskutovaná otázka. Odjakživa platilo, že železo je pevnější než plast. Ale v 21. století už to není 100%. Zatímco kovové slitiny jsou stále podobné, složení plastových kompozitních materiálů vykazují stále lepší pevnost, houževnatost i odolnost proti stárnutí. Třeba syntetická textilie Dyneema vykazuje u některých charakteristik vyšší pevnost než ocel. Současných „hi-tech“ plastových materiálů se tedy nebojte.

Jasně, že vázání z kovu má celkově vyšší odolnost proti rozbití, ale taky nevydrží bezohledné zacházení. Na druhou stranu plasty dovolují vývojářům vázání vymýšlet bez omezení složité tvary, které jsou obráběním kovů nebo zápustkovým kováním složitě dosažitelné. Tento fakt přináší ve výsledku větší možnosti rozšíření funkcionalit při vývoji.

Podle svědectví ze švýcarského Frit­schi (nejvyšší podíl plastů) se k reklamaci (1,43% z prodaných kusů) dostanou v podobném poměru poškozené jak plastové, tak i kovové části.

Asi není náhoda, že současná špička – ATK Bindings zařazuje do svých vázání stále více nejmodernějších plastových kompozitů. Ano, kompozit znamená směs plastu s dalšími složkami, které pomáhají eliminovat slabiny plastů. Takže není každý plast takový, ke kterého se dělají bidony na kolo…

Nakonec dodatek – všichni výrobci vázání požívají u dílů, namáhaných na opotřebení výhradně kov.

symbióza kovů a kompozitních plastů - takový je trend. Skrýt poznámky

Rentalová vázání

Nemusíte provozovat půjčovnu, stačí mít doma více lyžáků a nechuť přenastavovat polohu patky – pokud vůbec pojme rozsah délek skeletů bot. Řešením je pořídit rentalové vázání. Tahle vázání vycházejí ze standardních typů běžných vázání, které disponují zvýšeným rozsahem možného posuvu patky a špičky. Optimální je sáhnout po takovém vázání, které dovoluje posouvat jak špičku, tak patku a tím dosáhnout vždy optimální pozice boty vůči lyži.

Rentalová vázání skialpinismus, skitouring a freetouring

Rentalová vázání s posuvnou polohou jak špičky, tak i patky

Rentalová vázání – novinky 2021-22

Ideální je posuvná špička i patka - viz PLUM Dahu Rental Stopper Skrýt poznámky

Automatické brzdy jsou standardem

Pokrok je tak daleko, že se brzdičky staly povinné pro závody pořádané pod patronací ISMF, což je mezinárodní skialpinistická organizace, nadřazená lokálním alpským spolkům a horosvazům. Ale to jen pro dokreslení významu brzdiček.

Časy stavebnicových systémů jsou pryč. Po zakoupení setu špičky a patky se zvlášť prodávaly brzdičky a sloty na haršajsny. U některých značek to je tak stále, ale standardem se stal plně vybavený komplet. Hlavně u lehkých vázání typu „race“ a „light“ se stále běžně nabízí dodatečná brzda. Na Skitour.Guru se v nich můžete zorientovat díky kompletnímu přehledu brzd – pozor na kompatibilitu s konkrétním vázáním, může rozhodovat nejen model, ale i ročník výroby.

Pojistné řemínky jsou dobré na ledovec proti nešťastnému ujetí lyže do trhliny, ale rok od roku ztrácí na významu.

Vyjímatelné brzdy pro vázání pro skialpinismus a skitouring

Aretace brzdičky pro výstup

Postupem času se stal standardem automatická aretace brzdy při výstupu. Různé manuální otáčení zarážek apod. bylo jednak otravné a třeba při lepivém sněhu hrozilo i poškození vázání. Dnes je to jednoduché – stačí došlápnout na pedál brzdy a tím se páčky brzdy zamknou.  

Slot na haršajsny součástí špičky

Podobně jako brzdičky jsou dnes běžnou součástí špičky vázání, jen výjimečně to tak není, hlavně u ultralehkých vázání. Zorientujte se v kompletním přehledu trhu.

Haršajsny – stoupací hřebeny pro vázání na skialpinismus, skitouring a freetouring

Vojín Kefalín, čo to znamená, keď sa povie „komfortní manipulace“?

Kdo z mladších neví, nadpis je parafrází repliky z Černých baronů, major Terazky atd… Kromě správné funkčnosti rozhodují o uživatelské spokojenosti s vázáním tři věci. Jak snadný je nástup do vázání, který mnohdy ulehčují různé dorazy a naváděcí prvky. Následuje obsluha polohy patních opěrek, která dost rozhoduje o enegetické náročnosti výstupu. Třetím hlediskem je snadnost přepínání z módu výstupu na sjezd – zda musíte botu vypnout z vázání nebo jen posunout patku atd. S benefity i nevýhodami a také kompatibilitou jednotlivých vázání s botami vás seznámí dobrý odborný prodejce. Přečtěte si, proč je dobré nakupovat u odborníků

Přednastavené filtry pro rychlé hledání – shrnutí pro váš optimální i rychlý výběr vázání

Lehké vázání do 800 g, bezpečnostní s brzdičkami, pro skialpinismus a skitouring

Pinová vázání pro skitouring, výstup-sjezd 50/50, bezpečnostní s brzdičkami

Vázání pro freetouring, bezpečnostní s brzdami

Hybridní vázání (alpine & tour in one) pro skitouring, freetouring a freeride

Rámová vázání pro freeride a free touring

Vázání pro závodní skialpinismus, nejsou bezpečnostní

Dynamický posuv patky vázání

Vázání s dynamickým posuvem patky při prohnutí lyže

Vázání pro děti od 30 kg a juniory

Novinky - vázání 21-22

Další odkazy na přehled trhu

Všechna vázání na skialpinismus, skitouring, freetouring a freeride

Vyjímatelné brzdy pro vázání pro skialpinismus a skitouring

Rentalová vázání skialpinismus, skitouring a freetouring

Rentalová vázání s posuvnou polohou jak špičky, tak i patky

Haršajsny – stoupací hřebeny pro vázání na skialpinismus, skitouring a freetouring