Běžné lyžařské boty pro alpské lyžování - ISO 5355

Splňují normu ISO 5355, která přesně definuje tvar a rozměry nálitku na špičce i patce. Rozměry se liší u dětských a dospěláckých bot. Často se nazývá "DIN" nebo "alpská" podešev a je plochá, rovná s minimálním profilem a v místě kontaktu s vázáním je z tvrdého plastu pro lepší přenos sil a  konzistentní vypínání boty z vázání. Fungují v široké škále vázání, včetně tradičních sjezdařských vázání i u vázání MNC.

Lyžařské boty pro skitouring, skialp a freeride s inserty - ISO 9523

Druhou zavedenou normou pro podešve lyžařských bot je ISO 9523, která byla vytvořena pro lyžáky s profilovanou pryžovou podešví (např. Vibram), která je určená pro chůzi v horském terénu, na rozdíl od lyžáků na sjezdovky. Tyto boty mohou mít a většinou také mají inserty pro techová vázání s piny. Většina specializovaných bot pro skitouring splňuje právě normu ISO 9523, ne každý výrobce ovšem tuto informaci poskytuje veřejnosti. V aktuálním přehledu

V rámci skupiny ISO 9523 splňují podrážky GripWalk i WTR normu ISO 9523, takže budou fungovat v jakémkoli vázání určeném pro boty ISO 9523 i ve vázáních, která v názvu modelu výslovně uvádějí typ podrážky. Např. vázání "MNC" Salomon/Atomic/Ar­mada, vázání Marker "Sole.ID" a "ID" a vázání Tyrolia "AT" jsou kompatibilní se všemi typy podrážek definovanými podle obou norem ISO.

MNC – Multi-Norm Certified

Vázání s označením MNC je kompatibilní s podešvemi podle ISO 5355 Alpine, ISO 9523 Touring, ISO 23223, WTR (Walk to Ride) a GripWalk. Není kompatibilní s lyžáky, které nesplňují normu ISO 9523, typicky lyžařskými botami se zkrácenými (minimalistickými) nálitky na špičce a patě.

GripWalk dělá ze sjezdových skialpové boty - ISO 23223

Chůze v lyžařských botách může být na některých površích poměrně kluzká záležitost. Podložky   GripWalk promění běžnou lyžařskou botu ve skialpovou. Jistější a bezpečnější chůze je dosaženo zejména díky dobré přilnavostí, zaobleným hranám a vysokému profilu vzorku. Podložky podrážky pod přední i zadní části boty lze vyměnit. Při chůzi zajišťují přenos síly kolem prstů a paty a za jízdy přesné vypnutí v případě překročení nastavených vypínacích sil. Pokud používáte originální vázání GripWalk nebo 100% kompatibilní skialpové vázání. Bohužel běžná alpská vázání (bez loga GripWalk) nejsou kompatibilní.

V roce 2021 vstoupila v platnost norma ISO 23223, která řeší právě mezeru mezi botami na sjezdovku a těmi touringovými. Ačkoli se vyhýbá jmenovité zmínce o GripWalk, tak ISO 23223 (s přívlastkem improved walking = lepší chůze) přesně definuje tvar, rozměry a zkušební protokoly pro tento typ podešví a dále připravuje půdu pro budoucí široké přijetí GripWalk jako OEM specifikace (original equipment manufacturer = výrobce originálního vybavení) nejen pro boty na skitouring, ale také all-mountain lyžáky pro půjčovny i dětské boty.

WTR – Walk to Ride na ústupu

Stejně jako systém GripWalk měly i podešve WTR překlenout mezeru mezi čistě lyžařskou normou ISO 5355 a turistickou normou ISO 9523. Od roku 2019 přijal lyžařský průmysl podešve GripWalk jako standard a systém WTR se postupně přestává používat. Pokud vlastníte boty s podrážkou WTR a potřebujete k němu vázání, hledejte symbol "WTR" v popisu výrobku nebo na samotném vázání. Standardní sjezdařské vázání ani vázání GripWalk nejsou s WTR kompatibilní. S WTR se potkáte jen u značek Atomic, Salomon a Armada.

WTR - Walk to Ride Skrýt poznámky

Touringové boty, které neodpovídají normám

Mnoho lehkých bot pro skialpinismus a skitouring se vymyká výše uvedeným standardům. V zájmu vyšší efektivity výstupu mají kratší, výrazněji profilované podešve, menší nálitky na špičce a patě (nebo žádné, např. Dynafit TLT 8) a další nestandardní tvary. Tyto boty nesplňují normu ISO 9523 pro touring, místo toho jsou přizpůsobeny univerzálnímu standardu pro techové vázání. Tyto nenormované boty by měly být používány pouze u techových vázání s piny ve špičce i patce. Ale pozor, už nebudou správně fungovat s hybridním vázáním, např. Shift, Tecton, Kingpin, Duke PT atd.

Jak to bude dál?

Do budoucna budou mít všechny lyžařské boty pro alpské lyžování, freeride a skitouring jen takové podešve, které odpovídají alespoň jedné ze zveřejněných norem ISO - ISO 5355 Alpine, ISO 9523 Touring nebo ISO 23223 Improved Walking (např. GripWalk). Systém WTR (Walk To Ride) bude na ústupu.

V aktuálním přehledu všech lyžařských bot pro skialpinismus, skitouring, freetouring i freeride najdete informaci, jakou normu lyžařské boty (ne)splňují a zda je jejich součástí systém GripWalk.

Pokud vás zajímá téma kompatibility, pak doporučujeme pročíst tento článek i články o insertech – odkazy níže…

Doporučené odkazy:

Lyžařské boty pro skialpinismus, skitouring, freetouring a freeride

Všechna vázání na skialpinismus, skitouring, freetouring a freeride