1. Bez šablony není přesnost

Jedině montážní šablona od výrobce zaručuje správnou polohu děr a tím i kýženou osovou souměrnost. Riziko, že se to bez šablony nepovede navrtat přesně, se blíží jistotě. Navíc je ve hře znehodnocení lyží nezanedbatelné ceny. Dosáhnout přesné osové souměrnosti použitím na papír vytištěné šablony, je opravdu oříšek. Horní okraje lyže jsou často zaoblené a to ztěžuje vystředění papírové šablony. Každá chyba se totiž kvůli délce boty násobí. Nějaká ta desetinka milimetru při chybě na špičce může dělat nějaký ten milimetr na patce. A to už hraje negativní roli

2. Speciální vrták na lyže 

Vrták přesného průměru je zase zárukou správného držení šroubů v lyžích. Vrták, např. průměru 4,1 mm v železářství nekoupíte. A už vůbec ne s naváděcím zvětšeným průměrem.

3. Vrták by měl být kolmo

Šablona má naváděcí válce, které zařídí, aby vrták vrtal kolmo do povrchu lyže. Zkušený kutil to může dokázat také, ale těžko 16-20x za sebou. Navíc musí hlídat, aby vrták nezajel moc hluboko, i když si udělá „doraz“ izolačkou. Šikmo zašroubované šrouby jsou náchylnější k poškození a mohou po utažení vyvolat pnutí na plastových podložkách (mohou časem prasknout.

4. Nehrozí provrtání skrz lyže

Speciální vrták s dorazem znemožní vyvrtat příliš hlubokou díry, nedejbože provrtání lyže durch. I když lyži neprovrtáte skrz, může při nesprávné hloubce díry dojít po utažení šroubů k vytlačení „boulí“ do skluznice.

5. Správné lepidlo

Jako pojistku proti povolování šroubů v lyži se používá lepidlo. Dlouhodobě osvědčené je disperzní lepidlo. Pokud neuvádí výrobce lyží jinak, tak např. lepidla epoxidového typu nebo vteřinová nedoporučuji. Např. DPS radí používat epoxid řídké konzistence...

6. Dostat šroubovák k hlavě šroubu

Ne každý šroub má hlavu s drážkami pro křížový šroubovák. Ne každý šroub je snadno dostupný nástrojem. Nestačí mít sadu bitů z bauhausu. Násada, do které se bity vkládají, často neprojde přístupovým otvorem nebo vybráním ve vázání. Zase je potřeba speciální nářadí..., které mívají v servisu.

7. Šrouby utažené akorát

Strhnout závit přílišným utažením nebo kvůli špatně vyvrtané díře není až tak složité. Stejně tak je chybou použití aku šroubováku při dotažení. Nejlepší cit má šroubovák v rukou zkušeného servisáka.

8. Přehled o kompatibilitě

Servis by měl mít relevantní informace o kompatibilitě montovaných bot a vázání a poloze montážního bodu na lyži. Bez těchto informací to nemůže dopadnout dobře. Nikdo neprodává všechno, ale to co má v nabídce zná a ví co k čemu (ne)pasuje.

9. Nastavení vázání

Správně namontované vázání je základním předpokladem bezchybné bezpečnostní funkce. Podélná osa obou částí vázání musí lícovat s podélnou osou lyže. Správné nastavení vypínacích sil je další, docela zásadním věc. U pinových vázání hraje roli ještě nastavení velikosti mezery mezi patkou boty a tělesem patky vázání.

10. Čas jsou peníze

Co budete dělat s oroseným čelem i několik hodin, zvládne patřičně vybavený servis s kompetentním personálem do půlhodinky a bez chyby. Investice několika stovek, která má smysl. A vy si odpočiňte, sportujte nebo vydělejte těch pár stovek

11. Montáž v ceně setu

Kupujte raději v setu u odborných prodejců. Jednak dostanete slevu a jednak bývá často montáž vázání v ceně.

Dovětek

Sám jsem montoval techová vázání v dobách, když žádné montážní šablony na skialpová vázání neexistovaly nebo později nebyly v dosahu mého bydliště. Ale obojí je už dávno pryč. Chyby mám odžité, něco se povedlo, nějaké chyby taky byly… Ačkoli jsem kutil s výborně vybavenou dílnou, už bych do toho bez šablony a speciálního vrtáku nikdy nešel. Přeji šťastnou  volbu při výběru servisu…

Osvědčené tipy na některé servisy:

Praha: Hudysport Havlíčkova, Hudysport Pardubice, Boatpark, Endorphin Republic, Namche

Brno: Trtík Sport, Endorphin Republic

Ostrava: Madeja Sport

Hranice na Moravě: Nixski

Martin-Vrútky: Skialpshop (u Doskyho)

Dolný Kubín: Piso Sport

Poprad: Gálfy, Rysy