Helma Dynafit TLT má 3 certifikace

Přilba TLT se může pochlubit 3 certifikáty. Především normou pro horolezectví (EN 12492) a sjezdové lyžování a snowboarding (EN 1077 B). Obě normy zároveň splňují podmínky pro mezinárodní skialpové závody pod patronátem ISMF.

Nepovinným bonusem, který je vylepšením horolezecké normy, je přísnější certifikát UIAA. Helmu pro allroundery z ní dělá splnění normy pro biking (EN 1078). Takže na lezení, ferratu a kolo v létě a a na skialpy a sjezdovky v zimě.

Helma Dynafit TLT Skrýt poznámky

2 velikosti, 6 barev a elegantní design

Helmy Dynafit se vyrábí ve 2 velikostech. Menší  S/M je pro obvod hlavy 53-58 cm, větší L/X pro hlavu 57-61 cm. Helmy ladí každý rok Dynafit do barev, které jsou v souladu s kolekcí oblečení. Tuto zimu je v nabídce 6 barevných variací.

Testovat nárazy? Ne, ale prodyšnost ano!

Mlátit hlavou o sníh se asi nikomu nechce. Každopádně já osobně na helmu spoléhám, protože věřím certifikovaným testům, které musí potvrdit požadavky norem.

Co je pro komfort helmy zásadní, je prodyšnost. Spousta malých otvorů ve vrchní části funguje perfektně. Nosím pod helmou vždy pružnou bufku (univerzální rukáv), která je nadvojito.

Helma Dynafit TLT má na horní ploše 31 menších otvorů, na každém boku 4 průduchy a docela velkou, i když nenápadnou dvojici větracích děr najdete vzadu nad logem leoparda a další dva vzadu dole a tři nad čelem. Celkem 46 otvorů.

Helmu jsem pochopitelně testoval během několika výstupů, včetně jednoho 5hodinového v teplotách mírně pod nulou za slabého větru. Hlava se mi vůbec nepotila, v tomto ohledu jednoznačně palec nahoru.

Solidní lehkost

Vnitřek helmy je z tvrzeného polystyrenu EPS a svrchní skořápka je z polykarbonátu (PC). Hmotnost 343 gramů (vel. L/XL bez kšiltu) je s ohledem na trojitou certifikaci solidní. Samotný kšilt váží 40 gramů, menší velikost S/M váží 310 g.

Vnitřní popruhy a polstrování

Helmu drží na hlavě čtyři popruhy, které jsou docela festovní, možná by jim slušelo trochu odlehčení. Jsou spojeny pod bradou standardní plastovou sponou. Na temeni je miniaturní kolečko na štelování obvodu hlavy, poloha kolečka je výškově nastavitelná.

Polstrování je tak akorát silné a měkké a je v přilbě připevněno suchým zipem, s hlavou je v kontaktu na čelu, temeni a ve svrchní části.

Tajemný kšilt…

“NO PAIN, NO GAIN” – tohle motto Dynafitu najdete na vnitřní straně plastového kšiltu, který má jednak stínící funkci a jednak je to zábrana proti sklouznutí brýlí, vytažených z očí na helmu. Je to možné díky jednoduchému systému, kdy výstupkky na kšiltu zacvaknete do větracích otvorů. Je-li libo zvednout kšilt, stačí jednoduchý pohyb.

Fixace brýlí i čelovky

Vzadu je do trojúhelníku guma se sponou na fixaci brýlí nebo čelovky. Jednoduché a fungující. Helma je kompatibilní se všemi brýlemi Dynafit, kompatibilitu jiných brýlí je nutné vyzkoušet. Moje sluneční brýle Julbo se s helmou TLT kamarádily.

Shrnutí o helmě Dynafit TLT

Celkově doporučuji helmu Dynafit TLT hlavně těm, kdo chtějí mít jednu helmu na sjezdovku a skialp, případně na kolo. Výborné odvětrání, variabilní kšilt a snadné nastavení podle obvodu hlavy. Dostatečný výběr barevných kombinací je výhodou.

Podívejte se na přehled světového trhu kde najdete helmy pro skialpinismus a skitouring, které splňují normy pro horolezectví a lyžování. Tento link míří na přilby značky Dynafit. Pokud vás baví jeden z největších světových producentů skialpového vybavení, mrkněte na všechny skialpinistické produkty značky Dynafit (bez oblečení, na to se mrkněte na dynafit.com)