Začátek v St. Oswaldu

V období vídeňských prázdnin se nám nepovedlo sehnat ubytování nahoře na Falkertsee. Na jednu stranu škoda, na druhou to přináší logistickou výhodu. Po poslední etapě dojedeme na lyžích přímo k autu a nemusíme ztrácet čas. Proto startujeme u lanovky Brunnachalm v Bad Kleinkirchheimu. S lyžemi na batohu štrádujeme po asfaltce, míjíme dvě parkoviště pro skialpinisty a po úsecích, kde to jde střídavě na lyžích a botech docházíme k chatě Lärchenhütte s občasným zimním provozem.

 

Kousek nad Lärchenhütte se trasy spojují

Kousek nad chatou je křižovatka, na které se potkávají naše stopy se sjezdem přes Hundsfeldgraben, kterým bychom sjeli z Falkertsee. Standardní trasa Nockberge Trailu vede dolinou Schönfeld na Mallnock, nás ale láká vyšší na vyhlídky zajímavější Klomnock. Proto stoupáme po široké cestě nad les a zahýbáme doleva a po vrstevnicové cestě míříme na Steinalm, kde u stolu na sluníčku svačíme.

Ze Steinalmu na Klomnock

Následný výstup vede po dobře vysněžených firnových pláních jižního svahu. Dostáváme se do sedla pod Steinnock, kde jsme byli včera a podél hřebenu pokračujeme až k dřevěnému kříži na Klomnocku. Koukáme na včerejší výstup po Nockalmstrasse a na nejvyšší nok v Nockberge – Rosennock.

Poslední vrchol Mallnock

Přichází zasloužený a hezký sjezd po akorát nataveném firnu. Na svahu pod Mallnockem naposledy nalepujeme pásy a zanedlouho jsme u posledního vrcholového kříže na Nockberge Trailu. Dojíždíme k vyhlídce s lavičkami a nakonec s trochou bruslení až k lanovce Brunnachalm, která ohraničuje lyžařské dvojstředisko Bad Kleinkirchheim – St. Oswald. V supermoderní, krásně prosvětlené hospodě, si dáváme epesní gulášovku s pivem a sjezdem z Brunnachalmu končí naše čtyřdenní lyžařské dobrodružství.

 

13 saun v termálu Römerbad

Po chvíli vysedáme z auta před zrekonstruovaným termálním areálem Römerbad, který si za zvýhodněnou cenu mohou sjezdaři přikoupit ke skipasu. Nás lákají hlavně sauny a tak se po termálním relaxu v silných proudech a ve vířivce přesouváme do saunového světa. Stihnene hned dvě organizované seance a nakonec nás pobaví samozvaný italský animátor ve finské sauně, který sršel vtipem a k tomu byl jazykově nadaný. Povedená tečka!

Užitečné odkazy k trase Nockberge Trail

Kompletní informační servis k túrám Nockberge Trailu v článku jsou zpracované tady. Trasa z Falkertsee do Bad Kleinkirchheimu i podobná túra ze St. Oswaldu na vrcholy Klomnock a Mallnock  je zmapovaná na Skitour.Guru. Skialpové možnosti v pohoří Nockberge jsou zpracované zde. Ubytovací možnosti nejlépe najdete na stránkách bergfexu, např. Heidi Hotel, nebo korutanského webu s ubytováním.  Velké středisko Bad Kleinkirchheim nabízí výborný relax po túře je v termálech. Na výběr jsou dokonce dva – St. Kathrein a nově zrekonstruovaný Römerbad. Pokud si chcete užít Nockberge Trail s fullservisem (horský vůdce, zajištění ubytování, transfer zavazadel atd.) můžete si tyto služby objednat na webu Nockberge Trail. Základní info v češtině o jihorakouském regionu Kärnten získáte na stránkách Korutany.com.