Po ukončení provozu skiareálu se proměnil Innerkrems na centrum outdoorových aktivit – běžky, sněžnice, terény pro psí spřežení a samozřejmě i skitouring a freetouring. Chata patří spolku Alpenverein Wien. Dr. Josef Mehrl byl vídeňský právník a nadšený horal. Stál za projektem chaty, sehnal sponzory, ale bohužel v horách zahynul. Jeho kamarádi ovšem chatu postavili.

Cesta za snem

V roce 2020 po první vlně covidu nastoupil na chatu současný správce Hannes Lechner s manželkou Angelikou. Předtím žili kousek od Vídně, v Badenu. Hannes vlastnil firmu na provozování taxislužby, Angelika pracovala na směny na benzinové pumpě. Vedli monotónní městský život, který Hannese přestal bavit .

Rozhodl se pro změnu – protože miloval hory, snažil se získat angažmá na některé z rakouských chat. To ale nebyl vůbec snadný úkol, neboť chataři se většinou rekrutují z lidí žijících v regionu chaty, aby mohli využít svých kontaktů pro zásobování i různé řemeslné práce, které jsou při provozu chaty nezbytné.

Vyrazili do hor

Vitální, energická paní Angelika, která o sobě říká, že je Maďarka od slovenského města Levice, sledovala Hannesovo snažení stát se chatařem zpovzdálí a vypráví celou story: “Jednoho dne, už byl teplý konec dubna a jaro v rozpuku, mi Hannes oznámil, že jedeme na výlet. Když přibalil do tašky teplé bundy, tak jsem zpozorněla. Cesta autem do Innerkremsu pro mě byla nekonečnou štrapácí. Když mě Hannes dovezl do Innerkremsu k chatě, nebylo mi do zpěvu. Chata byla zanedbaná, v nepořádku a já se rozplakala”.

A jak to dopadlo?

Když jim řekli, že o správu chaty se uchází dalších 12 zájemců, Angelika se uklidnila a těšila se na návrat do teplého Badenu. Jednoho dne však přišel Hannes domů a své ženě radostně oznámil, že mu volali z Alpenvereinu Wien a mezi všemi uchazeči ho vybrali jako nového chataře na Dr. Josef-Mehrl-Hütte. Prodal firmu, Angelika dala výpověď a vyrazili do hor.

Krušné začátky

Chata nebyla v optimálním stavu a k tomu složitá doba po první covidové zimě. Navíc zavření lyžařského střediska z důvodu zastaralých lanovek a pozemkových sporů. Tím odpadla zásadní zimní klientela. Angelika se s vervou pustila do zútulňování pokojů, pořídili nové deky a matrace, zlepšili úroveň kuchyně a zbyly už jen 2 problémy: personál a dlouhé schody na letní terasu. Po neúspěšných pokusech zaměstnat dlouhodobě kuchaře, servírku nebo pokojskou to vzdali a všechno si dělají sami. “Zaspomínala som, ako som v detstve často varila s ocinom, ale to bolo iné varenie, ako pre 40 ľudí. Musela som sa toho vela naučiť”. Angelika je ráda, že jí občas přijede pomáhat do kuchyně maminka, která převzala roli v kuchyni za dceru, která se vdala do Prahy.

Není to žádná opera, ale jsme šťastní!

Cílem Hannese a Angeliky je zůstat na chatě alespoň do roku 2035, kdy chata oslaví 100. výročí od otevření. Zní to krásně, ale provozovat chatu i hospodu je dřina, popisují oba. Za čtyři sezóny se Angelika zdokonalila ve vaření a její speciálně naložené maso na řízky je prostě epesní! Na poměry horské chaty je nevídaný i bohatý švédský snídaňový stůl, fotky hovoří za vše. Navíc vynikající místní pivo Murauer na doplnění tekutin a typická lokální pálenka Zirben z výhonků borovic jako šlaftruňk.

Když řeknu Angelice, že má milého, úsměvavého chlapa, odpoví, že s ní musí být Hannes rozhodně šťastný, nic jiného mu prý ani nezbývá…

Zapadli do místní komunity

Angelika popisuje, jaké to bylo, když otevřeli první den: “Neměli jsme zdaleka všechno připravené, Hannes musel odjet něco vyřídit, já zůstala na celou hospodu, navíc jako začátečník, úplně sama. Bylo až dojemné, jak mi spontánně pomáhali obsluhovat celé odpoledne “místní baby”, které se po túře přišly zvědavě podívat na nové osadníky chaty....

Na skialpy, běžky, freeride nebo na sjezdovku?

Okolí chaty je skvělé na skialpy, hlavními cíli jsou Königstuhl, Sauereggnock a Rosaninhöhe. Z Innerkremsu vychází i 2. etapa skialpového 4denního přechodu Nockberge Trail na Turracher Höhe. Na náhorní planině údolí Thomatal a Kremstal je pravidelně udržovaná běžkařská stopa pro klasiku i skate. Kdo chce na sjezdovku, může dojet skibusem nebo autem (18 km) do St. Margarethen in Lungau k lanovkám střediska Katschberg-Aineck.

Rozhodně se jedná o ubytování, které mohu doporučit všestranně lyžujícím rodinám, jež netouží po každodenním ruchu hlučných skiareálů a mixují skialpy, běžky i sjezdovky. Další informace o Innerkremsu najdete na webu Innerkrem­s.info a o turistických možnostech v slunných Korutanech česky na stránkách koru­tany.com.