Za příznivé lavinové situace je mnohem atraktivnější panoramatická hřebenovka přes Sauereggnock, Vogelsangberg a Seenock. Pozor, místy s exponovanými úseky. Pokud je dobrý sníh, sjeďte z vrcholu Seenock do kotle k jezeru a pokračujte na pásech do sedla a na vrchol. Před Vánocemi 2023 byly dobré podmínky právě pro takovou hřebenovou variantu.

Se synem Martinem jsme opustili rušné skicentrum Aineck a silničkou v údolí Thomatal jsme stoupali směrem na Innerkrems. Po výjezdu z lesa se objevila náhorní planina, tu a tam borovice a hlavně zaoblené kopce – pohoří Nockberge. Na rakouské poměry si připadáme skoro jako v divočině, sem tam stavení a celkově poklidno. Bohužel místní, kdysi vyhlášený skiareál, byl kvůli nerentabilitě před pár lety uzavřen a kdyby ho někdy zprovoznili, lákalo by mě sem jet. Na nejvyšším bodě silnice, ve výšce 1730 m, je horská chata Alpenvereinu s dlouhým názvem: Dr. Josef Mehrl Hütte. Pod ní je parkoviště, odkud se vyráží na túry. Nejčastěji údolím potoka Krems, směrem na dominantní Königstuhl.

Na Königstuhl jednoduše

Kdo vyrazí údolím, musí počítat s nudnou urolbovanou cestou, ale bezpečnost je zaručena. Tahle trasa na Königstuhl je určitě skvělá pro začátečníky, z hlediska lavinového nebezpečí je v pohodě. My se rozhodujeme pro hřebenovku a tak od salaše Esslalm opouštíme běžkařskou trasu a stoupáme lesem pod Sauereggnock. Začíná se nám otevírat pohled do údolí i kopce na protější straně. Z nich bohužel vítr odvál prakticky všechen sníh. Na naší straně je to trochu lepší, ale taky žádná sláva.

Panoramatická hřebenovka

Po vystoupání do prvního sedla se otevírá pohled na spící skicentrum Innerkrems, vidíme i lanovku na Aineck a celé pohoří Niedere Tauern. Nastává nejtěžší část túry po hraně hřebenu. Sníh je ubitý od větru a stoupání vyžaduje pečlivé zatěžování pásů. Naštěstí to není dlouhá pasáž a tak se kolem památníčku dostáváme k vrcholu Sauereggnock. Prohlížíme si další postup a užíváme skvělého výhledu.

Dalším kopcem na trase je Vogelsangberg, plochá vyvýšenina, která nás neruší při kochání na obě strany. Poté nastává nejexponovanější pasáž – výšvih na Seenock. Nakonec to zvládáme na pásech, I když z dálky to vypadalo spíš na mačky. Krusta nám zakazuje prožitek při sjezdu Seenocku přes sedlo Friesenhalshöhe. Kousek nad zamrzlým jezírkem Rosaninsee začíná stoupání na hlavní cíl a tím je čtvrtý vrchol na trase – Königstuhl. Tento “královský stolec” nabízí výhledy na Nockberge, je vidět I sjezdovky areálu Turracherhöhe. Okolní zaoblené hory trochu připomínají nejvyšší část Nízkých Tater. Už se těším na 4denní haute route Nockberge Trail, kterou máme v plánu ještě tuto zimu.

Sjezd z Königstuhlu

Sjezd stinnou kotlinou pod sedlem Königstuhlscharte byl příjemným překvapením. V závětří jsme si smlsli i na prašanu a po běžkařské cestě se v pohodě dostali opět k chatě Mehrlhütte.


Skialpové túry z Innerkremsu, od chaty Dr.-Josef-Mehrl-Hütte

Pro freeride je vhodná krátká túra na Rosaninhöhe, kdo bude mít ještě čas a síly, může si přidat výstup na Sauereggnock. Popsaná hřebenovka na Königstuhl je parádní celodenní panoramatická túra. Jednodušší variant výstupu na zdejší nejvyšší horu Königstuhl vede údolím potoka Krems a přes sedlo Königstuhlscharte v vrcholovému křížku. Trasy do navigace nebo mobilu si stáhněte na Skitour.Guru, naplánujte túry podle dostupných informací i lavinového semaforu – proklik je u každé túry. Túry v Innerkremsu od horské chaty OEAV Dr. Josef Mehrl Hütte patří územně do spolkové republiky Kärnten (česky Korutany), mrkněte na databázi dalších rakouských túr a samozřejmě další řady skialpových možností v Alpách. Nechybí ani trasy pro skitouring v českých a pochopitelně skialp ve slovenských horách.