1. Skialpová komunita

Je lepší, když je vás, nadšených skialpinistů víc. Pokud se začne aktivně angažovat několik zapálených, jsou lepší vyhlídky na úspěšný výsledek, než když budete osamělí.

 2. Podpora blízkého prodejce skialpového vybavení

Může hrát významnou roli v rozvíjení činnosti i početnosti skialpinistické party a výrazně zjednodušit dodávku potřebného vybavení pro nové nadšence. Někteří výrobci vybavení jsou připraveni na podporu projektů rozvoje skialpinismu v českých a slovenských horách.

 3. Klíčové partnerství prodejce a značky

Hlavní značka, kterou prodejce prodává, tak může podpořit rozvoj skialpinismu v regionu. Jednak podporou značených tras, jednak pořádáním testovacích dnů pro veřejnost a popularizací skialpinismu. Půjčovna vybavení může ke skialpinismu přivést další zájemce, právě pozitivní zážitek z první zkušenosti je důležitý a většinou strhne lidi k nákupu vlastní výbavy a aktivního provozování skitouringu.

 4. Spolupráce s lyžařským střediskem

To je základ. Většinu zimy vládnou krátké dny. Během nich je na sjezdovkách provoz klasických sjezdařů. Po setmění je možné nalepit pásy, nasadit čelovky a věnovat se kondičnímu tréninku, kterému se říká také fitness skitouring. Kromě sjezdovek se dá chodit i po lesních cestách a pěšinách. V našich zalesněných horách nejsou ani zdaleka takové podmínky jako v Alpách a tak je pohyb po lesích a sjezdovkách prakticky jedinou možností, jak skialpovat.

Pokud se chcete pohybovat v lyžařském areálu, je nutné se domluvit s jeho provozovatelem. Nemusí to být snadné, nemusí to jít hned, ale pro osvícené majitele střediska to znamená přínos. Ve stále se zostřující konkurenci mezi areály, znamená mít v nabídce aktivit skitouring body navíc.

 5. Chata či hospoda na vrcholu

Je ideálním kontaktním bodem. Jednak přináší středisku další skupinu příznivců a možnost dát si po výstupu polévku nebo pivo sice není žádný velký byznys ale má význam pro vytváření fanoušků střediska.

 6. Majitel lesů

Je absolutně klíčovým partnerem projektu. Pohybu po lesních pozemcích se nelze vyhnout. Je třeba získat souhlas majitele lesa. Pozor, může jich být víc.  Je nutné se domluvit na konkrétních trasách, které neomezují zimní těžbu. Dohodněte si způsob značení tras.

Pravidla stanovená splečností Lesy ČR:

  • Označení na plechových terčících, přibitých na stromy hřebíky
  • Osvědčila se ekologicky nezávadná barva, která je zároveň velmi trvanlivá.
  • Je potřeba provádět čištění tras v letním období

 7. Ochrana přírody

Je dalším úřadem, se kterým je nutno vyjít. Pokud je dobrá spolupráce s majitelem pozemku (lesa), máte naději, že veškerá jednání s ochránci přírody vykoná za vás – v rámci svých standardních postupů.

 8. Aktivita obce

Ideální případ. Obec osloví místní skialpinisty s návrhem na spolupráci při tvorbě, značení a údržbě tras. Na úřednické úrovni si vyřeší vše s majiteli pozemků i ochránci přírody. Na skialpinisty zbyde jen reálná práce - vymyslet a označit trasy. To je případ Železné Rudy (Špičák).

Dostatek kuráže a hodně štěstí všem, kteří se pokusí prolomit ledy!