Krušné hory jsou na hřebech převážně zalesněné a sjezdů mimo sjezdovky je minimum. Tak není divu, že výstupové trasy se vinou v blízkosti sjezdových areálů, které poskytují prakticky jediné možností ke sjezdu.

Oblast Klínovce

Výhodou tras kolem Klínovce je možnost podnikat okruhy a ke sjezdům využívat sjezdovky skiareálu. Zajímavá túra vede z Jáchymova na Hadí horu se sjezdem po starém slalomovém svahu a pak přes Neklid na Boží Dar.

Dlouhý, 19km dlouhý okruh začíná a končí v Božím Daru a vede přes oba nejvyšší vrcholy – český Klínovec a německý Fichtelberg. Dohromady je na něm 5 stoupání.

Z parkoviště na vrcholu Klínovce se dá vyrazit na trojúhelníkový okruh přes Boží Dar i túru na Macechu.

Boží Dar – Klínovec – okruh

Klínovec – Fichtelberg – dlouhý okruh

Klínovec – Macecha

Hadí hora – trasa byla zmapována v rámci projektu Na skialpech přes hory, ve spolupráci s Horskou službou Krušné hory

Pohoda nad Mezihořím

Z Mostu i z Chomutova je to kousek do Mezihoří, kde zmapoval trasy Honza Tóth, který provozuje Skialpové centrum Chomutov s půjčovnou a servisem, hlavní zastoupení má značka Scott. Honza organizuje i pravidelné túry. Tři trasy vedou nad mezihořím, kousek stranou je túra na Jelení horu.

Mezihoří – Bernatský vrch – Kalek

Mezihořský vrch

Mezihořský vrch – Svahová
Jelení hora

Povídání Kamily Tóthové o túrách nad Mezihořím si přečtěte v dalším článku…

Skialp nad Hrobem na svazích Bouřňáku

Východní okraj Krušných hor nedaleko Teplic je snadno dostupný z dálnice. Centrem je Mikulov, odkud míří výstupové trasy na vrchol Bouřňáku i nedalekého Pramenáče. Oblast není hrobem skialpinistů, Hrob se jmenuje vesnice pod Bouřňákem, proto ten název. Řada označených tras, které spravuje a udržuje místní komunita se dá různě kombinovat a směrem dolů využívat sjezdovky.  Tady je přehled tras:

Skialp nad Hrobem – Bouřňák - Hrobská,

Skialp nad Hrobem – Bouřňák - Mikulovská

Skialp nad Hrobem – Bouřňák - Pilousova

Skialp nad Hrobem – Bouřňák – Serpentiny pro Macholda

Skialp nad Hrobem – Pramenáč - Křížová

 

INFOSERVIS SKITOUR.GURU KE SKIALPOVÝM TÚRÁM

K bezpečnému a příjemnému zážitku na lyžařských túrách potřebujete túru naplánovat a pak na trase nebloudit. K obojímu napomáhá Skitour.Guru. Neváhej to využít! Vše máš na jediném místě...