Z Mezihoří na Mezihořský vrch

Mezihoří je naším oblíbeným výchozím bodem na skitouringových výpravách po Krušných horách. Ovšem pouze při dobrých sněhových podmínkách s ohledem na nižší nadmořskou výšku. Meeting point je nástupní stanice vleku ve Skiareálu Mezihoří. Na pásech vystoupáme podél sjezdovky a potom se nahoře nad Mezihořím (v podstatě již v obci Zákoutí) můžeme rozhodnout, kam půjdeme dál. Například přes Mezihořský vrch směrem na Svahovou či Lesnou nebo na druhou stranu přes Zákoutí do Kálku. Cestou střídáme pohyb na pásech a na lyžích, protože terén zde je proměnlivý. Cílem může být i samotný Mezihořský vrch, nejvyšší bod trasy, který se nachází v blízkosti obce Zákoutí.

Troška historie…

Obec nese název Mezihoří teprve od roku 1952 na základě vyhlášky ministerstva vnitra, původní název je Gersdorf a byla založena 10. září 1577 majitelem červenohrádeckého panství Augustem z Gersdorfu. Prvních patnáct obyvatel dostalo pozemek zhruba 1 027 metrů čtverečních (50 dílů), na něm měli hospodařit. Klima v Mezihoří je drsné, protože místo není chráněné proti silným, většinou severozápadním větrům. Majitelů Mezihoří bylo více, nejslavnějším z nich byl Jiří Popel z Lobkovic. Později bylo Mezihoří připojeno k Ahníkovskému panství. Podmínky pro zemědělství v Mezihoří byly špatné, místní chovali dobytek, pracovali v lese a museli robotovat u jiných dvorů na žních. Předl se zde len, byl tu mlýn (jeden čas zde byly dokonce tři mlýny) a olejna. Mezihoří bylo známé výrobou dřevěných hraček. Vyrábělo se tu i zboží do domácnosti a zpracovávaly se tu mléčné výrobky, které se prodávaly v Chomutově. Čile se zde rozvíjel turistický ruch, místo bylo vyhledáváno pro letní pobyty. Německý spolek turistů zde vybudoval turistickou chatu, ke které vedly turistické cesty, později tato chata patřila Hygii – chata se nacházela v blízkosti sjezdovky a byla zbourána v roce 1998. V Mezihoří (v horní části) dosud stojí škola z roku 1798, od 20. let minulého století je z ní rekreační objekt. V horní části obce stojí také kaple z roku 1900, která nedávno prošla rekonstrukcí (naše trasa vede v těsné blízkosti, je možné se zde zastavit).

Lyžařská tradice v Mezihoří

Protože Mezihoří je dnes známo zejména jako lyžařské středisko, je třeba se také zmínit o historii lyžování. V první třetině minulého století se zde konaly běžecké závody a byl zde v provozu dokonce skokanský můstek. V padesátých letech v Mezihoří fungovaly dva lyžařské vleky – jeden z nich lyžaře dopravoval nahoru na velkých železných saních. Dnes zde provozuje dva vleky a sjezdovky TJ Mezihoří. Areál je navštěvován zejména rodinami s malými dětmi. Máme možnost zakoupit si zde občerstvení.

Turistickému ruchu a komfortu lyžařů napomáhal i Penzion Mezihoří, který však vyhořel a nyní prochází rekonstrukcí, po ní již restaurace nebude otevřena veřejnosti, ale pouze hostům penzionu. Občerstvení se na takové výpravě může hodit, a proto pro úplnost zmíníme ještě Chatu Bernavu v Zákoutí, při delším výletu na Svahovou je možné se občerstvit v Penzionu Svahová a v Kalku.

Nad Mezihořím, směrem k Mezihořskému vrchu, se přiblížíme k obci Zákoutí (dříve Bernov). Na rozsáhlé louce najdeme stopu pro běžkaře, samozřejmě dáváme pozor, abychom ji neporušili. Stopa obíhá Mezihořský vrch a protože běžky se na rozdíl od skialpového vybavení nedostanou všude, vede po pohodlné turistické cestě. Od Zákoutí vidíme nejvyšší vrchol Krušných hor, Klínovec. Vidět odsud můžeme i roztomilé kopečky Českého středohoří. Obci Zákoutí dominuje chata Bernava. Zákoutí je rekreační osadou patřící nyní k obci Blatno, založena ale byla jako osada lesních dělníků ve 14. století. Lidé se zde živili prací v lese a zpracováním dřeva. Zákoutí leží na tzv. krušnohorské turistické magistrále, vedou zde běžkařské, cyklistické i pěší trasy. Zákoutím procházíme, pokud odbočujeme do Kalku. Pokud pokračujeme na Mezihořský vrch či na Svahovou, obec pouze vidíme po levé straně.

Mezihořský vrch se nachází ve výšce 916 m.n.m., nevede k němu značená cesta, červená turistická cesta ho míjí – najde ho ten, kdo ví, kde je a nebo jej lze nalézt prostřednictvím mapy či navigace. Na vrcholu není ani rozhledna, ani jiná známka toho, že jde o vrchol, když nepočítáme železnou tyč. Kousek pod vrcholem je pěkný výhled do kraje.

Z Mezihoří k hotelu Svahová

Jde o nenáročnou túru, prudší stoupání vás čeká pouze podél sjezdovky v Mezihoří, tedy hned na začátku túry. Nad sjezdovkou se nachází část obce mezi místními známá jako Degénov. Jde samozřejmě o recesi, kromě označení této „obce“ zde můžeme vidět i jiné atrakce, jako je „botanická zahrada“ z bot apod. V horní části obce Mezihoří můžeme vidět typické hrázděné domy a kapli z roku 1900. Potom po louce mírně stoupáme do obce Zákoutí, cestou míjíme zázemí party, která na této louce provozuje kiteboarding a má zde nejrůznější skoky. Ještě před Zákoutím se dáme doprava přes Mezihořský vrch, na který by byla škoda si nezajít, když je jen pár desítek metrů od lesní cesty. Mezihořský vrch se nachází ve výšce 916 m.n.m., nevede k němu značená cesta, červená turistická cesta ho míjí. Je odsud pěkný výhled do kraje, při troše štěstí a naopak málu mlhy je odsud vidět Klínovec, nejvyšší vrchol Krušných hor. Pokračujeme směrem na Svahovou. Cestou střídáme pohyb na pásech a na lyžích, protože terén zde je proměnlivý, nečekejte zde ale delší sjezdy. Cesta je nenáročná, vhodná pro začátečníky a určená ke kochání přírodou.  Na Svahové je možné se občerstvit v Horském hotelu Svahová. Za zmínku určitě stojí Helenčiny vodopády, které se nacházejí asi dva kilometry severně od Svahové, a jsou krásné v zimě i v létě. Ze Svahové se dá dojít dále na Lesnou, kde najdeme skanzen, běžkařské trasy a dobrou restauraci. Z Lesné je potom možné užít si pěkný sjezd na Pyšnou. Nebo se vracíme zpět směrem do Mezihoří, kde parkujeme.

Pokud si chcete vyzkoušet skitouring v doprovodu místního znalce - obraťte se na Honzu Tótha, naskialpy.cz.

Užitečné odkazy:

Lyžařské túry nad Mezihořím

Mezihoří – Bernatský vrch – Kalek

Mezihořský vrch

Mezihořský vrch – Svahová

Horská služba Krušné hory

Skialpové centrum Chomutov - prodejna, servis i půjčovna, průvodce po Krušných horách Honza Tóth...

INFOSERVIS SKITOUR.GURU KE SKIALPOVÝM TÚRÁM

K bezpečnému a příjemnému zážitku na lyžařských túrách potřebujete túru naplánovat a pak na trase nebloudit. K obojímu napomáhá Skitour.Guru. Neváhej to využít! Vše máš na jediném místě...