Úzká stopa a zatížení 50:50

Základem úspěchu jízdy v terénu je umět jezdit v úzké stopě při rozložení váhy 50:50. Není náhoda, že dříve se na neupravených sjezdovkách jezdilo prakticky pouze v úzké stopě. Je dobré začít s nácvikem na sjezdovce a dobrou pomůckou může být i jízda na monoski, držení nafouknutého balónku či hůlky mezi nohama, pro odvážnější jedince i svázání bot k sobě provázkem (samozřejmě na mírném svahu a na sjezdovce). Důležité je držet u sebe boty, nesnažit se pouze k sobě tlačit kolena, což většinou vede k tak zvanému X držení nohou, a tedy i k jízdě po nesouhlasných hranách, což je vlastně malý pluh. Bez úzké stopy se neobejdete v hlubokém sněhu, krustě a boulích. 

Jízda bez hůlek

Jízda bez hůlek je skvělým cvičením stabilizace horní části těla, hned se přesvědčíte, zda k točení používáte rotaci trupu, či zda opravdu pohyb vychází z nohou. Zkuste jezdit den na sjezdovce úplně bez hůlek s rukama před tělem či zkříženýma na ramenou a uvidíte, jak se pak druhý den budete cítit jistě s hůlkami v rukou. Následně to můžete trénovat i v terénu. 

Minimalizace pohybu trupu

Jak už to tak chodí, v jednoduchosti je efektivnost, a tak čím méně pohybu, tím lépe. Trup by měl být u krátkých oblouků skoro nehybný ve směru spádnice (tedy rovně dolů) a u dlouhých oblouků jen mírně natočený ve směru jízdy. Opět je dobrý trénink na sjezdovce, osvědčeným cvičením je držet spojené hůlky před tělem a dávat od spádnice vnější ruku na vnější koleno. 

Vzít si lyžařského instruktora

Je velmi těžké převést teoretické rady do praxe, a tak proces učení velmi urychlí již jeden den s kvalitním lyžařským instruktorem, který vám vše názorně ukáže, opraví vás, v ideálním případě i nafilmuje a udělá rozbor videa. Ovšem není instruktor jako instruktor. V českých horách vám pomůže až instruktor s licencí A, kterou vydává Asociace profesionálních učitelů lyžování APUL. U nás je navíc problémem, že jízda mimo sjezdovky je většinou zakázána, a tak se spíš vyplatí vyrazit si do terénu někam do zahraničí. Z alpských zemí má výuku na nejvyšší úrovni Rakousko a Švýcarsko. 

Foto: Ortovox Skrýt poznámky