Tyto černé vrány a hlavně jejich nepřehlédnutelný design se stále více objevuje mezi skialpinistickou a freeride komunitou a tak jsme se zeptali Jirky o Ondry, proč si vybrali právě black crows a jaké vůbec potřebují vybavení pro jejich expedice. Bráchové odpovídali společně…

Na začátek trochu historie. Na lyžích jezdíte od malička – jste samouci nebo jste absolvovali nějaký lyžařský kurz nebo školu? Teď nemyslím lyžák na základce, ale například instruktorský kurz APUL. Dobrá lyžařská technika je při extrémních sjezdech nutností.

Měli jsme to štěstí, že nás rodiče od útlého věku začali brát na lyže do Rakouska, kde je dobrá možnost najezdit kilometry a naučit se jakž takž lyžovat. Učitelem nám byl taťka, který jezdí dobře. V rámci kurzu UIAGM jsme se nedávno dostali právě na kurz APUL a tam jsme koukali, jak se dá technika stále vylepšovat.

Doporučili byste tedy skialpinistovi, který chce podnikat podobné sjezdy, absolvování nějakého lyžařského kurzu, popř. jakého?

Jediné doporučení je postupovat podle Komenského. Od jednoduššího ke složitějšímu.

K dobré technice také patří znalosti o plánování túry, pohybu v lavinovém terénu, záchrana, apod. Předpokládám, že jste taky neponechali nic náhodě a tyto znalosti máte v malíčku. Byli jste na nějakém lavinovém kurzu nebo je vaší cestou samostudium? Obnovujete si tyto znalosti před každou sezónou?

Jsme v horách samouci ale nyní nám kurz UIAGM všechny znalosti výrazně rozšiřuje.

Dokážete určit poměr úspěšného sjezdu pomocí těchto parametrů: technika/zkuše­nosti+znalosti/vy­bavení?

Technika 50% / dovednosti 30% / vybavení 20 %.

Když se vrátím k vybavení – můžete poradit začínajícím skialpinistů, kteří si teprve své vybavení pořizují, s čím začít? Co je nejdůležitější? Jestli si mají první pořídit dobré lyže+vázání nebo lavinovou výbavu, pohodlné boty, dobré oblečení nebo padnoucí batoh na který se připevní všechno od přilby až po cepíny, dobré pásy nebo lehkou přilbu? Vybavení na skialp nebo freeride je ze začátku poměrně nákladné a předpokládám, že některé věci začátečník nepotřebuje. A co je z vybavení nejdůležitější pro vás?

Základem jsou padnoucí lyžáky, lyže si člověk může třebas první sezonu půjčovat a hledat jaké mu vyhovují. Na druhém místě jsou asi lyže+ vázání a pak pásy, které se ale často podceňují a mohou přitom ušetřit spoustu energie. Nejdůležitějším vybavením pro nás jsou asi lyže a vázání, na které musí být 100% spoleh.

V Maroku jste jezdili na lyžích K2 Backup, v Norsku už jste měli lyže orb freebird od black crows. Proč jste se rozhodli pro black crows a jak jste s nimi spokojení? Věřím, že jste si je nevybrali jen proto, že jsou tak fotogenické? J

Fotogeničnost těchto lyží je opravdu jedinečná :D. Ale jde nám hlavně o to, aby byla lyže stabilní při dopadech skákaných oblouků, což závisí na celkové a zejména torzní tuhosti lyže. Dále pak i nízká hmotnost nám dost pomáhá. Celá kolekce black crows pro skitouring je velice rozmanitá a s přehledem pokryje celé spektrum našich lyžařských aktivit. Od freeridu přes skiextrém až po přechody a expedice.

Jaké máte od black crows modely lyží? Jaké a na jaký účel byste doporučili jednotlivé modely?

Máme orb freebird pro strmé sjezdy. Navis freebird pro freeride v prašanu. Vastus freebird na dlouhé přechody, haute routes. Na příští rok, na expedici do Himálaje si chceme vzít ova freebird.

Máte pásy od tyrolské Kohly – jaký typ používáte? Jaký je rozdíl mezi 100% mohérem a mixem mohér+nylon?

Na ultralight lyžích jako vastus používáme 100% mohér, jinak na klasický skialp máme mix mohér+nylon.  100 % mohér je celkově asi lepší a rychlejší, ale je bohužel dražší a má kratší životnost.

Jak vypadá vaše příprava na vícedenní přechod, co balíte, co je vaše priorita – hmotnost, kvalita nebo bezpečnost?

Prioritou je nevzít nic, co by bylo zbytečné J. Když na konci přechodu najdete v batohu něco, co jste nepoužili, je to škoda J

 

Kolik takový batoh váží? Včetně fotografického vybavení, které chce Ondra zrovna použít při sjezdech.

Na alpský přechod, který jsme plánovali zhruba na měsíc, měly batohy max. 13 kg, ale jídlo jsme měli nejvíce na 5 dní.

Nedávno jste se vrátili z Bolívie, což není zrovna skialpinisty často navštěvovaná destinace. Proč zrovna Bolívie? A jak dlouho dopředu se taková cesta plánuje?

Bolívii jsme vybrali proto, že Jižní Amerika nás celkově nadchla. V Jižní Americe jsou prostě vysoké hory a jednoduchá logistika J. Za výlet se dá stihnout několik hor. Ale nejen to. Nadchla nás i celková atmosféra a kultura.

Cestu jsme plánovali asi půl roku. Info jsme sháněli také s pomocí skialpinistů, kteří oblast již navštívili, nápomocný byl například Martin Ondreáš.

Jak probíhal samotný výstup např. na druhou nejvyšší horu Bolívie Illimani (6 439 m n. m.). Museli jste brát stan, spacáky, vaření, jídlo, vodu, skialpové a fotografické vybavení….pomáhal vám někdo?

Na Illimani nám pomohly dvě místní muly do Campo Baso a dva nosiči k hranici sněhu, neboť dál už to byl pro zvířata příliš náročný terén.

Měli jste tam něco zbytečného nebo naopak vám chybělo něco, co by vám usnadnilo v Bolívii pobyt? Teď myslím spíš něco materiálního J

Zajímavé je, že jsme měli nakonec zbytečně dezinfekci do vody, neboť do Campo Baso nám vždy muly donesly balenou vodu. A v Campo Alto jsme již tavili sníh.

A poslední otázka: Jaké máte plány na příští rok?

Satopanth v Gahrwalském Himálaji v Indii J.

 Děkuji za rozhovor a ať se vám daří ve všem, co děláte!

Taky děkujeme J

Rozhovor vedla: Edita Procházková

 

Odkazy:

Přehled lyží Black Crows 2017/18 pro skitouring

www.facebook.com/KejdaSkiTeam

www.svihalekski.com