Parametry lyže

Vyzkoušel jsem Hannibaly délky 176 cm, což je přesně moje výška. Šířka lyže pod vázáním je 96 mm, což zaručuje slušnou nosnou plochu skluznice. Poloměr vykrojení je 19 m, díky čemuž jsou lyže příjemně točivé. Konstrukci lyže tvoří dřevění jádro z lehkého dřeva Paulovnia a ve středu lyže zvyšuje tuhost titanalový plát. Rocker je va špičce 26,5 cm, na patce 12,5 cm.

Fischer Hannibal mají dobrý poměr hmotnost – plocha skluznice, lyže šířky 96 mm váží  2600 g, což je na tak široké lyže výborné číslo.

Hannibaly při výstupu

Na lyže jsem nalepil pásy, vyrobené na míru pro tyto lyže. V Tatrách jsme stoupali po velmi tvrdém sněhu, často na strmých svazích. Kontaktní plocha pásu se sněhem byla malá a tak bylo nutné pásy přesně pokládat a zatěžovat. Při šířce 96 mm už vznikají kvůli páce síly, které se projevují zvýšeným tlakem boty do nohou v oblasti komínu boty. V měkkém sněhu bylo pochopitelně stoupání zcela snadné.

Pokud pořídíte pásy Fischer (vyrábí Kohla), pak vás potěší elegantní uchycení jejich špičky do otvoru s drážkou. K patce lyže se upevňují pomocí spony, posuvné na popruhu.

Ve sjezdu

Lyže Fischer Hannibal tolerují jezdecké chyby, jejich ovladatelnost je snadná, což potvrdil i kamarád (sotva průměrný lyžař), který se na nich díky rentalovému vázání svezl. Pro sportovního jezdce s agresivním pojetím jízdy jsou lyže měkčí, ale stále ještě přijatelné.

Skvěle se na nich jezdilo v 15 cm čerstvého prašanu i v rozježděném, vlhkém odpoledním sněhu, Hannibaly perfektně vedly i v rozježděné kaši. Na ranním zmrzlém manšestru už to nebylo úplně ono, přesto si nemohu stěžovat, vždyť jde o lyže do neupraveného terénu.

Celkové hodnocení

Lyže vzácně vyrovnané, pokud jde o jízdní vlastnosti. Uspěly ve všech druzích sněhu, nejlépe v prašanu a vlhkém rozježděném sněhu. Více budou vyhovovat nepříliš zdatným a průměrným lyžařům, ale ani pokročilé znalce rozhodně neurazí. Doporučuji těm, kdo mají raději  jízdní komfort než velmi lehké, univerzální  lyže.

Parametry lyží Fischer Hannibal 2017-18

Lyže Fischer pro skitouring, freeride touring a závodní skialpinismus 2017-18