Není proto divu, že lyžařské boty Hoji jsou určené pro náročné sjezdy a zároveň mají poskytovat dostatečný komfort při výstupu na pásech. V kolekci Dynafitu na zimu 2018-19 patří do kategorie Tour, v kategorii Fre­e najdete pouze lyžáky Beast.

Testováno ve Svanetii

Lyžáky jsem otestoval důkladně. Sedm dní v řadě jsem se v nich pohyboval v horách gruzínského Kavkazu. Především při freeridu, ale užil jsem si v nich i několik výstupů na pásech a jeden v botách. Sněhobílé boty s oranžovými přezkami jsou prototypy z limitované edice Hoji, sériové modely mají jiné barvy (asfaltová, oranžová, modrozelená) a budou na trhu na podzim 2018.

Nástup do bot

Vnitřní botička se dá snadno vyndat, příjemný je její vnitřní povrch v horní části – je z jemné kůže. Po nazutí jsem lehce vklouzl do skeletu a zapnul přezky. Trošku větší pozornost je třeba věnovat usazení jazyka botička a plastů na vršku komínu před zapnutím horní přezky.

Jazyk skeletu je asymetricky odklápěcí a nutno říct, že bezchybně těsní. Za celý týden jsem nepocítil vnikání sněhu do skeletu.

Dynafit Hoji jsou široké boty

Hoji jsou boty, které patří se 103,5 mm (last width) k nejširším na trhu. Boří tak mýtus o úzkých botách Dynafit. To platilo hlavně u TLT5, částečně TLT6, ale TLT7 (102 mm) už je příjemně široká a Hoji jakbysmet.

Lehce ovladatelné přezky

Uživatelský komfort výrazně ovlivňují přezky, přesněji jejich ovladatelnost. Hoji mají tři přezky. Horní a spodní mají páčky na tenkých lankách, přičemž hrazdička se zachytí na potřebnou úroveň jednoho z pěti háčků na hřebeni. Fixaci polohy oranžové páčky jistí malý černý plastový díl. Díky optimálně zvoleným pákovým poměrům a ergonomického tvarování páček jsou přezky snadno ovladatelné, bez použití velké síly.

Prostřední přezku, která vede přes kotník a zásadně rozhoduje o fixaci nohy v botě, tvoří plastový pás. Na konci má zoubkovaný profil, který se provléká přezkou – princip západky a rohatky. Nutno dodat, že ovládání jde velmi snadno i v rukavicích.

Vršek komínu lze ještě dotáhnout popruhem, jak jinak, dobře ovladatelným.

Hoji Lock System

I když máte zapnuté všechny tři přezky, můžete stoupat. Stačí povolit mechanismus na zadní části komínu. Jde to, stejně jako u přezek, docela snadno. Pro delší výstup je samozřejmě lepší přezky trochu povolit.

Před sjezdem jednoduše zatlačíte zadní páku dolů a můžete jet. Případné dotažení horní přezky o jeden zoubek jde snadno a rychle.

Při zapínání páky na sjezd dojde uvnitř skeletu k posunu jedné jeho části a tím stabilizaci tuhosti komínu. Dvě části skeletu se do sebe zaklesnou – viz obrázek a hlavně video v závěru článku.

Jednoduše ráno zapnete přezky a pak jen ovládáte zadní páku. Nic víc, žádné posouvání nohavic po komínu boty ani manipulace s přezkami. Tohle mě nadchlo.

Pohyblivost

Dynafit udává předozadní rozsah pohyblivosti komínu 55°, což podle mého pocitu odpovídá skutečnosti. Výstup byl opravdu příjemný a to i tehdy, když jsem zkusil jít do kopce bez lyží.

Elegantní předek bot

Trend, který Dynafit určil botou TLT 7 pokračuje i u Hoji. Absence předního nálitku vám nedává jinou možnost, než používat pouze techové vázání s piny. Specifický tvar špičky, zvaný Speed Nose, přináší posunutí insertů (důlků) o něco blíž k těžišti těla, což zvyšuje efektivitu výstupu.

Inserty jsou doplněny naváděcí drážkou Master Step a nástup do vázání je opravdu snadný a přispívá k tomu, že současné pinové vázání lze označit za nášlapné.

Tvar Speed Nose ve spojení s umístěním i tvarem přezek tvoří celek, který klade malý odpor při jízdě hlubokým sněhem, o nežádoucím povolení přezek nemůže být řeč.

Za jízdy

Progresivní flexe má něco do sebe. Boty ochotně reagovaly na lyžařovy pohyby a přizpůsobili se razanci pohybů. To bylo moc příjemné a asi je to jeden z důvodů, proč nemají boty méně přizpůsobivý karbonový komín. První den jsem lyžoval místy i po tvrdším sněhu, zbytek pobytu v různě rozježděném prašanu. Cítil jsem, jak boty „spolupracují“.

Grilamid nebo Pebax, pánské i dámské

Lyžáky Hoji se dodávají ve dvou verzích - Hoji Pro a Hoji PX, vždy v pánském a dámském provedení. Hoji Pro má skelet i komín z Grilamidu, pár váží 2900 g a vnitřní botička je odlehčená (CP - Custom Plus). Hoji PX je z dalšího „chytrého“ plastu – Pebaxu, a má pohodnější i když o něco těžší papučku (CR - Custom Ready), pár těchto lyžáků váží 3060 g.

Vnitřní botička

Týden v kuse prověřil dostatečně komfort papučí. První den to bylo fajn, ale pak jsem při výstupu vnímal kontakt nohy se skeletem, v oblasti kotníku, den ode dne více. Odlehčenou vnitřní botičku Custom Plus bych určitě vyměnil za více vypolstrovanou variantu Custom Ready. Ušetřit pouhých 60 g u páru tříkilových bot se mi nejeví jako dobrý nápad. Zmiňované nepohodlí hodnotím jako jediný závažný nedostatek lyžáků Hoji Pro.

Hoji jsou kompatibilní s Revolutionary Crampon

Tyto nové mačky jsem neměl možnost otestovat, nicméně podešev z materiálu Pomoca Formula má integrovaný kovový úchyt pro přední díl ultralehkých maček. Tím je vyřešena absence předního nálitku pro ukotvení maček na boty.

Mačky Crampon Revolutionary Skrýt poznámky

Nemožnost vyzkoušet lyže s rámovým vázáním

Měli jsme s sebou nějaké lyže, které bych si rád zkusil, leč byly osazeny rámovým vázáním a tak jsem měl kvůli Speed Nose smůlu. Je otázkou, zda jsou obě výhody, tedy mírně zvýšená efektivita výstupu a zanedbatelná úspora na váze smysluplné. Přece jenom rámová vázání jsou stále ještě ve freeridovém světě zavedená. Zvláště, když jsou Hoji zhruba o třetinu těžší než lehké touringové boty, a obě uvedené výhody jsou super u lehkých bot ála TLT7 ale podle mě už ne u Hoji.

Nevyužitý potenciál Fritschi Vipec

Na jedněch lyžích jsem měl vázání Vipec 12. Jeho zásadní výhodou je nastavitelná vypínací síla u špičky a díky tomu není nutné při výstupu špičku aretovat. Když lyžaře strhne lavina, je naděje, že špička bez aretace povolí (lavina překoná nastavenou vypínací sílu) a zbaví lyžaře nežádoucí lyže (ta působí jako kotva a stahuje lyžaře hlouběji pod povrch laviny). Lyže se zapnutou aretací se skoro jistě lyžař nezbaví.

Když skelet boty zatlačí do černého bloku špičky, dojde v otevření čelistí. Pro výstup se musí špička aretovat - uzamknout. Skrýt poznámky

Když jsem ale zapnul lyžáky se Speed Nose (Hoji, TLT7) do vázání v režimu výstupu, při každém kroku jsem zatlačil skeletem do části špičky tak, že došlo k vypnutí . viz obrázek. Abych mohl stoupat, musel jsem špičku zaaretovat a zbavil se tím bezpečnostní výhody, kterou Vipec poskytuje. Totéž platí pro Fritschi Tecton, oblíbený u freeriderů.

Shrnutí

Výborné lyžáky, které jsou dobré pro stoupání při skitouringu a zároveň dostatečné tuhé pro jízdu freeriderů. Úspešné spojení těchto rozdílných požadavků je při hmotnosti 2900 g jednoduše skvělé. Stejně jako přepínání mezi módy ski a walk jediným pohybem, bez nutnosti sáhnout na přezky. Radost mi udělala progresivní flexe za jízdy, naopak méně komfortní vnitřní botička mi dala nadměrně pocítit kontakt se skeletem při výstupu.