Montana

Švýcarský výrobce stoupacích pásů inovoval dvě ze čtyř kategorií pásů – Montasprint a Montamix. Montana nabízí 3 druhy uchycení na špičce, mezi nimiž vyniká efektní Skipiercing.

Safety Equipment

Nová německá značka (2016) představila lopatu Hybrid Pro s integrovanou sněhovou sondou a přístřeškem, který je na míru pro bivakovací stan pro nouzový nocleh. Pro postavení se použijí také teleskopické hole. Více na videu

Advenate Integrated Avalanche System (ocenění ISPO Award) slučuje dva záchranné systémy. IAS kombinuje osvědčený lavinový airbag (Scott Alpride) a dýchací systém, který odvádí CO2 z přijímaného vzduchu (podobně jako . Aktivací obou záchranných systémů současně můžete během několika sekund spoléhat na dva různé systémy přežití. Fígl je v tom, že aktivační rukojeť, která odstartuje naplnění airbagu, slouží zároveň jako náustek pro dýchací systém.

Ski Trab

Největší pozornost na stánku tradičního výrobce lyží z Bormia vzbuzovala zkoušecí stolice s vázáním Gara Titan. Vyrábí se ve třech variantách. Gara Titan World Cup pro závodníky, Gara Titan pro light touring nebo Titan Vario s brzdou a slotem pro haršajsny s volitelným předpětím patky pro klasické skialpové túry. Výjimečnost špičky, jejíž aretaci tvoří pevný a pružný segment z ušlechtilé, titanové oceli spočívá v tom, že levá i pravá čelist s pinem je spojená. Když dojde k bočnímu zatížení špičky, díky spojovacímu segmentu se obě čelisti „vyhnou“ na jednu ze stran a špička vypne až v okamžiku, kdy u obou čelistí dojde k překročení nastavené vypínací síly. U ostatních „pastiček“, které byly na vyzkoušení k dispozici, stačilo překonat krátkodobě sílu u jedné z čelistí a špička vypla. Gara Titan vykazuje plynulé vypínání, čímž je eliminováno nechtěné vypnutí.

Lyže zůstávají opět v kategoriích Ul­tralight Race SkisUltralight Tour SkisAdventure Skis (skitouring) a Maximo Skis (freeride touring), kolekce čítá dohromady 11 modelů.

Tecnica

Lyžáky Tecnica se chlubí vysokou tuhostí. U inovovaných čtyřpřezkových lyžařských bot Zero G počítejte s pohyblivostí komínu 58° a hmotnosti páru výborných 2640 g, také díky karbonovému komínu.

Völkl

Velmi širokou nabídku lyží pro skitouring má stejně, jako v posledních letech lyže v ultralehké řadě VTA a více sjezdařsky orientovaných lyžích BMT. Pro diváky bylo zajímavé prohlédnout si jednotlivé vrstvy lyže.

ZAG

Francouzskou značku lyží ZAG ze Chamonix u nás vnímáme spíš jako freeridovou. K nám ji nově dováží Petr Valchář. V současné kolekci ale převažují skitouringové lyže modelových řad Adret a Ubac, Patrol a H. Pro freeride touring jsou lyže Slap.

Aerosize

Na veletrhu byl představen nový polský záchranný lavinový systém Aerosize. Jde o vestu, kterou si připne lyžař kolem krku a hrudníku. Pak si nasadí jakýkoli batoh. Jde tedy o univerzální pomůcku, použitelnou s jakýmkoli batohem. Pro nafouknutí 150 litrového válce za hlavou se používá hybridní dvoukomorová technologie. První z komor se nafoukne stlačeným plynným médiem z kartuše, ta druhá vzápětí, během expanze, se naplní okolním vzduchem. Celková váha systému Aerosize je 1600 gramů, objem airbagu je 150 litrů a doba jeho nafouknutí shodná jako u známých technologií. Uvidíme, jak se bude vyvíjet trnitá cesta na přeplněný trh…

Lazys

Na konec jedna zajímavost. Postávat dlouhé hodiny v lyžákách v aprés ski stanu, to člověka unaví. A tak vznikl jednoduchý „forichtung“, který se připne na přezkáče a hned se postává pohodlněji. Jak to funguje, je zřejmé z obrázků.

Osmidílný seriál o novinkách pro příští zimu je u konce. Na podzim se můžete těšit na podrobný přehled trhu v devíti kategoriích výrobků!