Lehké Alieny

Model Alien znají hlavně skialpoví závodníci. Modely Alien 1.0 (1520 g/pár) a Alien 3.0 (1160 g/pár) jsou pro závody. Alien RS můžu doporučit pro jakýkoli skitouring a freeride, což dělá z těchto bot při hmotnosti páru 1820 g lyžáky s fantastickým poměrem váha – výkon!

Materiál

Alien RS jsou vyrobené z kompozitního materiálu Carbon Grilamid LFT®. LFT znamená Long Fiber Technology. Princip je takový, že dlouhé uhlíkové vlákno se vkládá do grilamidového plastu, což výrazně zvyšuje pevnost a tuhost. Výsledkem je nízká hmotnost, zvýšený „výkon a vysoká torzní tuhost bot.

Výběr velikosti

Velikosti jsou bez půlčísla, vybírat se dá v rozsahu 24 až 30. Já testoval 28, klidně bych snesl skelet o fous kratší, aby mi bota přesněji seděla a pata byla při výstupu pevně zafixovaná.

Šířka boty je 99 mm, což mi nedělalo problém. Skialpinisty se širší nohou zvyklé na Scarpy upozorňuji, že F1 mají pohodlných 102 mm a lyžáky Maestrale a Gea 101 mm. Rodina Alienů je s 99 mm s přehledem nejužší.

Nastavitelný náklek komínu

Pomocí dvou šroubů (imbusový klíč je součástí balení) se dá nástavit sklon komínu do čtyř poloh, které určují 4 rysky. Volit se dá mezi hodnotami úhlů 7, 9, 11 a 13 stupňů. Protože mi vyhovuje náklek více dopředu, nastavuji 13° a byl jsem spokojený. V tomto ohledu má Scarpa výraznou konkurenční výhodu, podobně jako La Sportiva.

Nazouvání

Zadní páku uvolněte tahem nahoru, povolené lanko vyhákněte z kladek, odehněte žluté plastové  manžety komínu a posuňte je dozadu za skelet. Pak nazujte nohy do vnitřní botičky, která se nevyndává po každém použití, jak to dříve bývalo běžné. Provlečte gumový popruh se suchým zipem poutkem na vršku neoprenového lemu (brání vnikání sněhu do boty) a tím zároveň vystředíte jazyk do optimální polohy.

Stačí přetáhnout žluté manžety zpět přes botičku, lanko nasadit do kladek, což jde to v pohodě i v rukavicích a pak už jen ovládat zadní páku do polohy sjezd nebo výstup. Při zatlačení dolů si po chvíli najde žlábek v páce ocelový výstupek na botě a tím se spolehlivě zafixuje poloha komínu pro sjezd, v souladu s nastaveným náklekem.

Možná to celé působí složitě, ale ve skutečnosti je to snadná a rychlá manipulace.

Speed Cam Lock System

Přepínání režimu výstup – sjezd se provádí snadno, jediným pohybem páky, jak bylo popsáno výše. Pro zapnutí ani vypnutí není potřeba velké síly, což ocení starší lyžaři, kteří už nemají ohebná záda jako malajský tygr.

Značku Scarpa považuji za průkopníka pákového zapínání bot, přišli s ním už na počátku milénia. Masivní reklamu Dynafitu o revolučním ovládání lyžařských bot Hoji jediným pohybem páky proto považuji za nekorektní.

Spolehlivé lanko z Dyneema

Vyladit optimální polohu stahovacího lanka netrvá dlouho. Když ji najdete, udělejte na konci lanka za kladkou s blokovacím mechanismem Cam Lock Adjuster (západka a rohatka) jednoduchý zadrhávací uzel, aby se vám lanko neposouvalo z optimální polohy a postupně se nepovolovalo. Já zkoušel z důvodu testování lanko bez uzlu a při silném zapnutí bylo cítit i vidět, že lanko se o necelý centimetr protáhne, ale téměř se neposune přes zoubky rohatky.

Když jsem volný, nezauzlovaný konec lanka přidržel rukou, jeho poloha zůstala po zapnutí stejná. Závěr? I když lanko působí subtilně, věřte kvalitě textilních vláken Dyneema. Kdybych boty vlastnil, raději bych si do servisního balíčku přibalil jako náhradní díl lanka a možná i západku s rohatkou, která je ke skeletu přinýtována. Při selhání by totiž byla bota nepoužitelná pro sjezd.

BOA systém dotahuje vnitřní botičku

Kdo se u bot setkal s dotahováním pomocí lanek BOA, ví, jak je to pohodlné. Stačí mírně otočit kolečkem doprava a při povolení kolečko vytáhnout nahoru, to se vycvakne ze „záběru“ a v mžiku je povoleno.

Po osmi dnech používání jsem si ale při vyndání vnitřní boty ze skeletu všiml, že v části měkčího ohybu jazyku, kde lanko botu přitahuje k noze, lanko odírá vnější povrch botičky. Podle slov dovozce Scarpy (firma Alpsport) Italové o problému vědí a nikdo se nemusí bát, že by se k řešení tohoto případného problému italská značka nepostavila čelem.

Pokud se bojíte zranitelnosti BOA systému, je dobré vědět, že se dá dobře servisovat – kompletně vyměnit.

Pohodlí při výstupu

Rozsah pohyblivosti komínu je 72 stupňů. 25° dopředu a 47° vzad. Luxusní rozpětí nejen pro výstup na lyžích. Zkoušel jsem boty i po lyžování za chůze, při procházkách s dětmi v zasněžených lesích a chodilo se mi v nich stejně pohodlně jako v pohorkách.

Jedinou vadou na kráse bylo zjištění, že po dotažení lanka boa systému bota dobře seděla, ale pomaloučku polehoučku se lanka povolovala. Stačilo jednou za půl hodiny mírně dotáhnout kolečko, aby mi pata v botě pevně seděla jak má a nehrozilo její odření kvůli mikropohybům. Jak známo, kde není tření, nevzniká puchýř.

Snad byl příčinou fakt, že jsem měl mírnou velikostní rezervu a noha měla uvnitř moc volnosti. Tohle ale nepovažuji za zásadní problém. Rozhodně je to další důvod pro pečlivý výběr velikosti v kamenném obchodě s asistencí odborníka!

Inserty pro techová vázání a kompatibilita

Stejně jako ostatní Scarpy má i Alien spolehlivé inserty  Quick-Step-In od Dynafitu. Naváděcí drážka pod důlkem špičky zajistí hladký nášlap do každého tech vázání s piny.

Pro pořádek dodávám, že Alien RS jsou kompatibilní se všemi vázáními, Dynafit, ATK Bindings (kromě Raider 12 2.0., kromě Freeraider 14 2.0 a RentMe), Fritschi Vipec a Tecton, Salomon MTN, Atomic Backland Tour, Plum (kromě řady Guide a Yak) a Marker Alpinist (ne s Kingpinem). Nefunguje s rámovým vázáním, ať už jde o Fritschi Scout a Eagle, Marker, Tyrolia, Salomon atd…

Alien RS při sjezdu

Boty jsem vyzkoušel důkladně na více lyžích s různým vázáním. Přesněji se dvěma velmi lehkými, přesto výkonnými lyžemi Movement AlpTracks 85 a Elan Ibex 84 TXT Carbon a měl jsem možnost jezdit i na širších a proto těžších, freetouringových lyžích DPS Wailer 112 RP Tour1.  

Nejprve na tvrdém sněhu černé sjezdovky na Kohútce a v alpském terénu jsem vyzkoušel hebký zmrzlý prašan, těžší vatový sníh a tvrdší, větrem utemovaný sníh a nakonec i krustu, to vše během dnů bláznivého počasí v okolí Lizumer Hütte v rakouských Tuxer Alpen. Díky komínu ze směsi karbonu a Grilamidu je skelet i komín lyžáků velmi lehký a zároveň dost tuhý pro perfektní přenos sil od lyžaře na lyži.

I když jsem jel razantně a rychle, lyžáky mi byly spolehlivou oporou a díky karbonu perfektně pohlcovaly vibrace, což bylo hlavně na promrzlém ranním manžestru příjemné. Jasně, že tyhle boty jsou určené pro do neupraveného sněhu, ale není na škodu je vyzkoušet i na sjezdovce a prověřit je větší rychlosti na tvrdém sněhu.

Vysoký komín

Dalším důvodem, proč jsou boty skvělé ve sjezdu, je nadprůměrně vysoký komín - Scarpa odolala vábení po co nejnižší hmotnosti za každou cenu a vyšší bota podporuje stabilitu a „ovladatelnost“ Alienů.

Očko pro pojistný řemínek

Kdo používá vázání bez brzdiček, uvítá kovové očko na karabinku pojistného řemínku. Raději si do něj navlečte větší kroužek, kterého se bude karabina snadněji nacvakávat a hlavně vycvakávat.

Shrnutí

Scarpa Alien RS jsou docela univerzální skialpové boty pro ty, kdo hledají nízkou hmotnost, solidní výkon ve sjezdu a počítají s tím, že občas polezou vzhůru na mačkách. Pokud budou v souladu s tvarem vaší nohy neváhejte si trochu připlatit, Alien RS vám to vrátí uživatelským komfortem

Výhody:

  • Superlehké
  • Velmi tuhé ve sjezdu
  • Velký rozsah předozadní pohyblivosti komínu
  • Snadné ovládání bot jedinou pákou
  • Možnost upnutí běžných maček
  • Nastavitelný náklon komínu
  • Nadprůměrně vysoký komín
  • Neproniká do nich sníh
  • Díky neoprenu na nártu prodyšné

Nevýhody:

  • Při výstupu se pomaloučku povoluje stahování BOA
  • Lanko boa systému, stahující vnitřní botičku pomalu odírá její povrch
  • Nedodává se v půlčíslech

Užitečné odkazy:

Lyžařské boty pro skialpinismus a skitouring Scarpa Alien RS 2018-19

Lyžařské boty pro skialpinismus a skitouring italské značky Scarpa 2018-19

Všechny lyžařské boty pro skialpinismus, skitouring a freeride touring na sezónu 2018-19, 15 značek, 150 modelů