Málokdo však ví, že Elan už nějaký čas vyrábí lyže pro skialpinismus, skitouring i freeride. Ještě před třemi lety jste se mohli setkat s pěticí skialpových lyží - Lhotse, Himalaya, Alaska Pro, Karakorum a  Triglav.

Technologie Bridge

Pak nastala změna, konstruktéři vyvinuli technologii Bridge, která zvyšuje torzní stabilitu, má tenké jádro Tubelite, které tvoří dvě karbonové tyčinky a pevná podložka AluPlate ke které je ukotveno vázání. Lehké výplně Vapor Tip na špičce lyže se postarají o snížení hmotnosti a vibrací umožňující silný výkon a hladkou jízdu. Tolik údaje z katalogu…

Jakou šířku a délku?

Pro skitouring nabízí Elan Lyže Ibex v šířkách 78, 84 a 94 mm pod vázáním a ve variantě standardní a se zvýšeným podílem karbonu. Já jsem si vybral lehoučké a karbonové Ibex 84 XLT Carbon. Hodně jsem přemýšlel o délce a nakonec zvítězila touha po lehkosti a točivosti. Volba padla na délku 163 cm, vykrojení má dvojitý rádius 17/18 metrů. Měřím 177 cm a vážím 80 kg a tak jsem měl trochu obavy, zda jsem neměl zvolit 170 cm.

Obavy se nepotvrdily

Primárně chci na Ibexech chodit vícedenní přechody a ušetřit na váze a zároveň preferuju snadno ovladatelné lyže. Bál jsem se, že menší plocha lyže nebude stačit, že se lyže budou bořit. Zatím jsem jezdil v 10 až 20 cm prašanu a bylo to příjemné poježdění, možná v půlmetru by to bylo horší, ale na takové podmínky mám jiné lyže a Evropa není Aljaška, s tím prašanem to u nás není tak horké.

Nepříjemnou prověrkou byl větrem utemovaný sníh v Dolomitech v kombinaci s krustou, tedy nic moc horšího mě už snad potkat nemohlo. V těchto složitých podmínkách lyže obstály a právě tady jsem ocenil lehkou ovladatelnost.

Na sjezdovce

Ještě než jsem s nimi vyrazil do volného terénu, lyžoval jsem na tvrdém sněhu černé sjezdovky na Kohútce. Bylo 15 pod nulou a kopec perfektně upravený. V krátkém a středním oblouku lyže perfektně držely na hraně a jely plynule, což připisuji tlumícím schopnostem karbonu. V delším oblouku už lyže nevedly tak dobře, což je s ohledem na délku a poloměr 17 metrů pochopitelné.

Lehoučké, přesto odolné

Hmotnost páru při délce 163 cm je 2060 g, což řadí tyto lyže do kategorie light touring. Stoupat na tak lehkých lyžích je prostě příjemné.

Při prašanovém opojení v Jeseníkách koncem roku jsem špatně odhadl sníh a špičkou lyže trefil okraj betonového sloupu lanovky. Okamžitě jsem letěl přes řídítka a první na co jsem myslel bylo, jestli jsem lyži zlomil nebo ne. Pocitově to byla docela šlupka a mile mě překvapilo, že to Ibexy přežily bez poškození.

Pásy a vázání

Elan je výrobce lyží a doba vyžaduje mít kompletní sortiment. Pásy tak vyrábí pro Elan švýcarská Montana a vázání kanadská G3.

Mixové pásy od Montany s klasickým lepidlem mají na špičce přišité uchycení na s malým háčkem, který přesně zapadá do drážky v lyži. Pásy jsou vyrobené přesně na míru podle vykrojení a délek lyží Ibex. Ačkoli  a  Osvědčený ION 12 s brzdičkami v černozelené barevné kombinaci. 

Shrnutí

Lehké, točivé, univerzální. Ibex 84 XLT Carbon mě nadchly, jejich cena je nadprůměrných 21000 Kč, ale je v souladu s kvalitou. Určitě doporučuji těm, kdo hledají lehkou a zároveň výkonnou lyži.

Těžší verze ve stejné geometrii je o 340 g těžší a o polovinu levnější, tedy ekonomické řešení, ale rozdíl v kvalitě nemohu posoudit.

Takže si zapište za uši, že Elan dělá fajnové lyže Ibex na skialp, a z doslechu vím, že freeridové lyže Ripstick jsou taky skvělé…

Související odkazy:

Lyže Elan Ibex 84 XLT Carbon 18-19 pro skialpinismus a skitouring

Lyže Elan 18-19 pro skialpinismus, skitouring a freeride touring

Všechny lyže 18-16 pro skialpinismus, skitouring a freeride touring, 27 značek, 272 modelů