Bezpečnost je na prvním místě

Prioritou je vždy bezpečnost, proto by mělo být samozřejmostí, že nástroj je připraven v režimu lopata. Tedy topůrko s madlem je připnuté zvnějšku na batohu, list lopaty v příslušném fochu batohu a někde po ruce, nejlépe ve víku batohu hlava cepínu, připravená k nasazení.

Jak vypadá set lopata & cepín

Shaxe znamená SHovel + Ice AXE, česky lopata + cepín.

  • Topůrko ze slitiny hliníku
  • Plastové madlo tvaru T
  • Hlavice cepínu
  • List lopaty
  • Šrouby a matice pro sestavení záchranných saní
  • Obal na hrot, šrouby a madlo

Shaxe Tech nebo Shaxe Speed

BCA vyrábí dvě varianty lopatocepínu - technický, banánovitého tvar (Shaxe Tech) a rovný s lehoučkou špičkou (Shaxe Speed).

V tabulce vidíte přehledně rozdíly:

 

Shaxe Tech

Shaxe Speed

hmotnost

914 g

763 g

materiál hrotu a lopatky

nerezavějící ocel

7075 T6 ALU

tvar topůrka

prohnuté (úhel 9°)

rovné

hrot na špici

ocelový

slitina hliníku

cena CZK

4399

3399

cena EUR

169,95

129,95

Topůrko

Topůrko je rovněž z lehké, tvrzené slitiny hliníku. Na jednom konci má otvor pro zasunutí hlavice cepínu s aretací, na druhý, tam kde je hrot, se připojuje list lopaty. U verze Tech je hrot s ocelovou špičkou a velkým okem, ve verzi Speed je jen jednoduché zkosené zakončení profilu s plastovou zátkou a otvorem na repku.

V původní verzi mělo topůrko opískování, ale prý to nefungovalo podle představ, lepil se na to sníh a poškozovalo to trochu rukavice. Současné topůrko je hladké, gumový protiskluz by zvýšil váhu.

Banánovitý nebo rovný

Možná si řeknete, že to není důležité, ale to platí jen v nenáročném terénu. Jakmile se dostanete do lezeckého terénu, oceníte „banán“. Díky prohnutí se mezi topůrko a sníh nebo led vejdou prsty. To je podstatná výhoda, když potřebujete udělat několik lezeckých kroků a cepín spolehlivě zaseknout. Na Shaxe Tech se můžete v takové situaci spolehnout.

Ocelová hlava sice váží skoro dvakrát tolik, ale když potřebujete tutový zásek, zvýší vám váha navíc setrvačnou sílu. Zaseknout na jistotu lehoučký alu hrot mnohdy vyžaduje pořádnou sílu.

Prohnuté topůrko znamená také lepší ergonomii úchopu lopaty, což při záchraně života přispívá k vyšší výkonnosti záchrance a tím i rychlejšímu vyhrabání.

V režimu cepín je prohnutý tvar důležitý v lezeckém terénu. Po zaseknutí cepínu vytvoří banánovitý tvar prostor pro prsty.

Není nad osobní zkušenost…

V praxi jsem to ocenil při slézání desetimetrového úseku, který nešel sjet na lyžích. Během sjezdu z Chammlijochu v Glarnských Alpách. Mixový, hodně členitý svah, místy skála, led i sníh.

Pomocí zaraženého cepínu s Abalakovovou smyčkou jsem udělal rychlý štand a spustil oba kamarády. Mě nezbývalo nic jiného, než slézt dolů v mačkách s oporou cepínu. Svah to byl nepříjemný, pět nejobtížnějších kroků bylo po velmi nestabilním, zrádném terénu. Stupy byly dost vachrlaté a opora v ruce byla zásadní. Tady mě zachránil poctivý kovaný cepín, jehož zobákem jsem vždy našel stabilní zásek díky tomu, že jsem ho držel za topůrko kousek za hlavicí a banánovitý tvar mi vytvořil dostatek místa na prsty mezi skálou a cepínem. V té chvíli jsem si uvědomil, že s rovným cepínem bych podobné jistoty nedosáhl, neměl bych místo na ruce.

Ocelová nebo hliníková hlavice

Především ocelová hlava (= zobák + lopatka) je kovaná. Při kování se výrazně zlepšují mechanické vlastnosti materiálu. Lopatka je přivařená k zobáku cepínu. Ocelová hlava cepínu je velmi tuhá, zoubky a hrana lopatky jsou nabroušené. Je to prostě plnohodnotný nástroj i pro lezení ve vertikále, na který je spolehnutí.

Spojení topůrka s hlavou cepínu nebo s madlem

Dvěma slovy: zdařile provedené. Hlava i madlo má 6 cm dlouhý plastový kolík, který přesně zapadne do profilu topůrka a po zasunutí se zafixuje. Jde to tak akorát, ani snadno, ani silou, proto je spojení těsné, žádný „vakl“. Dělá se to důmyslným kovovým čepem, se sponkou, která zajistí jeho polohu. K tomu, aby se čep samovolně nepovolil, slouží převlečná gumová manžeta, která ale není úplně nezbytná.

Jak je to s pevností topůrka? Jde o třídu „B“ (Basic) U Tech i Speed jde o třídu "B", nicméně tohle nepovažuji pro skialpinismus za nic zásadního.

List lopaty

Je vyroben z tvrdé slitiny hliníku 7075 T6 a stejně jako všechny lopaty od BCA je list řešený tak, že zabírá malý objem v batohu. V rozích jsou otvory na šrouby, kterými se spojuje list se špičkou lyže, pokud je ovšem špička s otvorem. Lyže Wayback a Talkback od K2, tedy značky, pod kterou patří i BCA, mají takové otvory na špičce i patce. Jediné další současné lyže, které mají děravou špičku, jsou Völkl VTA a Fischer Transalp.

Ukotvení lopaty k topůrku

Spojení listu s topůrkem je udělané poctivě. Pro zvýšení tuhosti má topůrko nepravidelný oválný profil, který zvyšuje jednak jeho tuhost a jednak stabilitu spoje s listem lopaty. K vyhnutí čepu slouží dvojice plíšků, které se dají dobře ovládat i v prstových rukavicích. Po vytažení čepu se zasune konec cepínu hrotem do otvoru v listu a pak se zaklapne tak, aby se zasunul do otvoru v cepínu. Viz foto a video.

Nevýhoda lopaty

Topůrko měří 47 cm, což odpovídá kratším lopatám a je to běžná délka cepínu. Solidní lopaty bývají teleskopické a dosahují délky kolem 90 cm. Efektivita vyhrabávání je s krátkým topůrkem nižší.

Jak je to s hmotností

Po rozebrání jsem zvážil jednotlivé části obou verzí a vyšlo mi, že rozdíl v neprospěch lopatocepínu Shaxe Tech je 151 g. Vzhledem k tomu, jaké ovšem přináší Tech výhody bych dal raději přednost nést váhu dvou tyčinek FlapJack navíc a měl seriózní cepín a o fous lepší madlo lopaty.

Zváženo na váze

Shaxe Tech

Shaxe Speed

list lopaty

413 g

407 g

topůrko

237

188 g

madlo lopaty

64

64 g

hlava cepínu

200

104 g

celkem

914 g

763 g

rozdíl

+ 151 g

 

Když porovnáme váhu běžného turistického cepínu délky 45-50 cm ze slitiny hliníku, počítejme s váhou 350-500 gramů, ty nejlehčí mají 200-250 g (délka okolo 50 cm). Lopaty s kratším, jednodílným madlem váží obvykle kolem 500-600 g.

Když srovnáme hmotnosti BCA Shaxe Speed s průměrným cepínem ze slitiny hliníku (320 g) a lopatou s kratším madlem (550 g), vychází úspora na váze lehce přes 100 gramů.

Pokud si chcete pořídit ty nejlehčí kousky za více peněz, pak se váhově dostanete pod Shaxe. Třeba superlehký cepín Hummingbird Ice Axe od značky Blue Ice váží pouhých 200 g (45 cm). Lopata Ortovox Shovel Pro Light má 440 g. V tomto setu se dostanete na úžasných 640 gramů.

Zjednodušené shrnutí - ve prospěch Shaxe hraje hmotnost jednoho topůrka, které kombinací ušetříte.

Pak je tu ještě otázka ceny…

Cenové srovnání

Nejprve lehká verze – rovné alu topůrko a hlava i hrot z tvrzené slitiny hliníku:

Solidní cepín – banánovitý tvar, ocelová hlava i hrot:

Z uvedených cenových příkladů vyplývá, že když si pořídíte standardní alu cepín a lopatu, vyjde vás to cenově podobně jako Shaxe – ten však přináší odlehčení batohu a ušetření prostoru pro jedno topůrko. Když chcete něco výrazně lehčího, zaplatíte zhruba dvojnásobek.

U kvalitnějšího cepínu Shaxe Tech se cenově budete pohybovat na podobné úrovni u Shaxe i dalších kombinací, když ale budete chtít doplnit lopatu lehoučkým prohnutým cepínem s hlavou z titanu nebo odlehčené oceli, sáhnete hlouběji do kapsy.

Verdikt Skitour.Guru

Shaxe Tech – velmi solidní cepín i do lezeckého terénu. Díky prohnutému tvaru a profilu topůrka výborná ergonomie držení lopaty, skvělý hrot s velkým okem. 

Shaxe  Speed – standardní cepín i lopata, který je vyrobený z tvrzené slitiny hliníku.

Obecně pro Shaxe Tech i Speed – nadprůměrná velikost lopaty a její vyšší hmotnost trochu devalvují váhový benefit setu. Výhodou jsou otvory a šrouby pro vytvoření improvizovaných saní. List lopaty je pevný a tuhý a díky rovné horní straně výborný, když je potřeba přidupnout lopatu botou.

Nevýhodu setu je kratší topůrko. Většina lopat se totiž vyrábí s teleskopickým, prodloužitelným madlem. V případě vyhrabávání z laviny není práce s kratší lopatou tak efektivní.

  • Hlava cepínu: Shaxe Tech 90%, Shaxe Speed 60%
  • Topůrko: Shaxe Tech 80%, Shaxe Speed 60%
  • List lopaty: Shaxe Tech 70%, Shaxe Speed 70%
  • Výměna cepín/lopata: Shaxe Tech 80%, Shaxe Speed 80%
  • Hrot cepínu: Shaxe Tech 100%, Shaxe Speed 50%
  • Váhový benefit zohledňující i ceny: Shaxe Tech 60%, Shaxe Speed 50%

Pokud se vám lopatocepín zamlouvá, tady je odkaz na eshop dovozce...