Spojení boty a želez, v podstatě „vázání“ je provedeno třemi způsoby:

  • Automatické (vázání = vpředu hrazdička, vzadu rychloupínací páka)
  • Poloautomatické mačky (vázání = vpředu plastový úchyt, vzadu rychloupínací páka)
  • Univerzální mačky (vázání = vpředu i vzadu plastový úchyt vzadu rychloupínací páka)

Automatické mačky

Je pro skialpinismus a skitouring ideální řešení. Výhodou je rychlé nasazení a nižší hmotnost. Pozor na to, aby šlo hrazdičku plnohodnotně nasadit na nálitek špičky boty. Někdy je zapuštěný a minimalistický, může být nepravidelného tvaru, nicméně většinou jde s pomocí kladiva upravit podle tvaru boty. Hrazdička lépe drží na botě, když je spojena ocelovým páskem s utahovacím popruhem – riziko jejího vysmeknutí je minimální.

Automatické mačky Climbing Technology Snow Flex Automat Skrýt poznámky

Poloautomatické připnutí maček

Na rozdíl od automatických má toto vázání vpředu místo hrazdičky plastový úchyt, kterým ukotvíte boty na každé mačce. Ale pozor, někdy sedne plastový košík na botu lépe, jindy hůře, záleží na tvarech boty i úchytu.

Univerzální plastové úchyty

Na špici i patě mačky jsou otočně přinýtovány plastové úchyty. Přední obejme špičku boty ze stran a shora, zadní vymezí polohu paty. Pomocí provlečeného popruhu z odolného syntetického materiálu se propojí přední a zadní úchyt a jedním tahem se utáhnou. Velkou výhodou je fakt, že tento systém umožňuje nasazení maček na jakékoli boty, které navíc nemusí mít na špičce a patě žádné drážky a další úpravy. Proto se hodí těm, kdo chtějí používat jediné mačky v zimě i v létě, přesněji na pohorkách i skialpových botech.

Univerzální mačky Climbing Technology Snow Flex Classic Skrýt poznámky
 

Zásady správného připnutí maček k botám

Důležité je optimální nastavení zadní zapínací páky. Po manuální aretaci rozpětí mezi přední a zadní částí je důležité vyladit správné předpětí zadní páky. Ta dosedá na drážku paty boty, která se zapíná do vázání lyží. Aby držela přitlačená ke komínu boty, je potřeba přesné dotažení páky. Tak, aby pevně přitahovala mačky k botám a přitom se kvůli přílišnému utažení samovolně nerozpínala nebo naopak nebyla příliš volná a mačky nedržely fest na botě. Nechtěnému rozepnutí spolehlivě brání stahovací popruh, provlečený pákou.

Mačky s piny v insertech bot a Cramp-In

S vývojem bot se začínají objevovat inovativní řešení. Značka Camp vytvořila nové uchycení maček k přední části lyžáků s názvem T-Stop . Je to vlastně takový plastový blok, který zapadne do drážky nad nálitkem přední části skeletu. I za ten minimalistický. Úchyt patky s názvem Clip-In má piny, podobně jako lyžařské vázání, a ty se zasunou do insertu boty.

Výborný nápad měli vývojaři v italském Kreuzspize, K upnutí špičky boty využili inserty na botách, do nichž zapadnou piny na mačkách. Jde o mačky RKZ Ramponi di Scialpinismo.

Dynafit vytvořil uchycení maček k botě přes drážku skeletu - Cramp-In Crampon. Na podrážce boty je zapuštěný krátký příčník, za který se zachytí háček na předním dílu maček. Zadní a přední díl jsou spojeni dvěma lanky.

Háček, který se uchytí k zarážce Skrýt poznámky

Ultralehké mačky Blue Ice

Výrobce z Chamonix se v posledních letech etabloval ve špičkovou značku a jejich minimalistické mačky mají stále rostoucí počet příznivců. Koncept spojení předních a zadních hrotů superpevnou a odolnou textilií Dyneema přináší sbalitelnost do miniaturního balíčku i nízkou váhu. Podívejte se na recenzi maček Blue Ice Harfang.

Doporučení Skitour.Guru

Pořiďte si lehké automatické mačky. Pokud pro vás cena není důležitá, zvolte ocelové hroty.

Užitečné odkazy:

Přehled vhodných maček pro skitouring a skialpinismus

Automatické mačky (upnutí hrazdička-páka)

Poloutomatické mačky (upnutí plast-páka)

Univerzální mačky (upnutí plast-plast)

Ocelové mačky

Tipy Skitour.Guru

Stoupací železa - mačky Blue Ice

Stoupací železa - mačky Rock Empire

Poznámka: Technic­ké nákresy použity se souhlasem Vertical Trade - oficiální zástupce Petzl pro ČR a Slovensko.