Materiál maček rozhoduje o váze i funkci

Čím méně skály, tím lépe pro mačky, zejména ty lehké, ze slitiny hliníku. Na firnu jsou samozřejmě zcela dostačující. S rostoucí tvrdostí sněhu roste na významu materiál maček. Hliník přestává zvládat, zvlášť, když jsou hroty tupé. Opotřebení hliníku probíhá poměrně rychle a je radno občas hroty pilníkem znovu nabrousit.

Ocelové mačky mají nevýhodu vyšší váhy, ale jejich míra opotřebení je několikanásobně nižší. Optimální je vyladit lehkost maček s jejich funkčností v nesněhových podmínkách. 

Blue Ice je synonymem ultralightu

Francouzský výrobce se specializuje na velmi lehké vybavení. Vše co vyrábí, patří do kategorie ultralight. S radostí používám parádní cepín Hummingbird, což v překladu znamená kolibřík. Totéž platí pro sedáky Choucas. Nabídku pro skialpinisty doplňují ještě batohy.

Mačky Harfang proto nemohou být jiné, než lehké. Blue Ice si na nich dal záležet natolik, že v rámci výstavy ISPO obdržely mačky prestižní cenu ISPO Award 2022.

Konstrukce maček Harfang Blue Ice

Harfang se vyrábí ve třech verzích – Harfang, Harfang Tour a Harfang Enduro. Koncept je stejný – mačky se skládají ze 4 částí. 4 přední hroty s hrazdičkou, 4 zadní hroty s pákou pro automatické zapínání a dílem se dvěma hroty na úrovni kloubu palce. Všechny 3 kovové díly jsou spojeny 40 mm širokým popruhem z materiálu UHMWPE (Ultra High Molecular Weight Polyethylene), který vykazuje extrémní mechanickou odolnost, nízký koeficient tření v kontaktu s povrchem a chemickou stálost.  

Kovové části jsou na popruh navlečeny. Přední hroty drží jednoduše polohu tím, že popruh má ušitý rantlík, o který se zarazí. Následuje provlečení dvojhrotu, který se díky dvěma otvorům posune do optimální polohy. Délku maček si nastavujete pomocí provlékání popruhu sloty v patní části maček.

Materiál a váhy

  • Harfang – přední díl je z chromové oceli, střední a zadní díly jsou ze slitony hliníku. Hmotnost páru je 419 g, včetně plastových ABS destiček proti nabalování sněhu.
  • Harfang Tour – všechny kovové částí jsou ze slitiny hliníku, hmotnost páru je 360 g, včetně plastových ABS destiček proti nabalování sněhu.
  • Harfang Enduro - všechny kovové částí jsou z chromové oceli, hmotnost páru je 581 g, včetně ABS plastových destiček proti nabalování sněhu.

Testoval jsem mačky Harfang, které lze dnešní terminologií označit jako hybridní. Ocelové přední hroty a zbytek alu. Mačky Harfang jsou už na trhu a důkladně jsem je otestoval. Harfang Tour a Harfang Enduro budou uvedeny na trh před letní sezónou 2022.

Co dělá mačky Harfang lehkými

Použité materiály kovových částí jsou podobné jako u jiných maček. Zásadní je subtilní provedení popruhu, který obepíná komín lyžáku a jistí mačky proti ztrátě. Zdařilé jsou i miniaturní platové ABS destičky a hlavní váhový bonus přináší lehoučký spojovací popruh z polyethytenu. Ten také dovoluje rozdělit přední kovovou část na dva díly, a to znamená výrazný, zhruba třetinový úbytek těžkého kovu oproti klasickému řešení.

Přední hroty

Přední díl má poměrně malou plochu, jen tak velkou, aby platforma spojila 4 hroty. Jednak ty, co vyčnívají dopředu a jsou zásadní pro výstup i slézání exponovaných částí v pozici „břichem ke skále“. Tam vynikne tuhost hrotů a i když je páteří maček „kus popruhu“, přesto jsem měl pocit, že po zatížení hrotu celou váhou mi hrot nikam neuhýbá, prostě nepruží a jak jsem ho položím na skálu, tak drží - naprosto spolehlivě!

Přední díl má integrovanou ocelovou hrazdičku pro upnutí do předního nálitku boty. Žádné uhýbání hrazdičky do stran jsem nepociťoval.

Posuvný dvojhrot

Posuvný dvojhrot na popruhu jsem, v souladu s návodem, posunul do míst, kde jsou boty nejširší, tedy zhruba do úrovně kloubu palce. Tyto hroty jsou důležité hlavně při sestupu bokem a traverzování prudších svahů. Nazval bych je pojistkou stability.

Část pod patou

Je u maček Harfang celá ze slitiny hliníku. Tady ocel nechybí. Když lezu po mixu a skále vzhůru, spolehám na přední kvarteto ocelových hrotů. Při sestupu po sněhu, čelem dolů, pokládám celou plochu maček na povrch sněhu a v takovém případě je jedno, zda jde o ocel nebo hliník, pokud jde o jistotu chůze. Samozřejmě, že ocel vykazuje menší opotřebení.

Jak nastavit délku maček

Blue Ice uvádí rozsah velikosti bot 35 – 46 EU, na které lze mačky připnout. Moje velikost 42 je zhruba uprostřed, takže optimální stav.

Pružný popruh

Polyetylénový popruh je lehký a superodolný. Ale taky trochu pružný. Proto je nutné přizpůsobit tomuto faktu nastavení délky. Ne jako obvykle, přesně podle délky skeletu, ale o prst kratší – tak, jak je to znázorněno na videu. Taky jsme napoprvé nastavili délku tak akorát, do kopce to bylo v pohodě, ale při sestupu se nám uvolnila zadní páka a mačka se vyzula. Po patřičném zkrácení už bylo všechno v pořádku.

Video, kde je jasně vidět, jak správně nastavit délku

 

Automatická páka na upevnění maček

Páka je umístěna na ocelovém lanku a nemá fixní polohu. Proto se může posouvat stranou a ne vždy je pak zapnutá v ose boty. Před zacvaknutím páky za zadní rantlík skeletu je potřeba vystředit páku na lanku a mít připravenou dosedací hranu páky výš, než její druhý konec. Na tom je kolečko, kterým se dosáhne jemného nastavení výškové polohy páky. Výsledkem musí být silné zapnutí páky, provázené cvaknutím – opět viz video.

Jak nastavit pojistný popruh

Po zacvaknutí páky zbývá poslední krok a tím je zapnutí pojistného popruhu. Je velmi pevný i subtilní a dá se posouvat horizontálně drážkami v páce. Slouží jednak proti nechtěnému vypnutí páky a jednak proti ztrátě maček, když už k uvolnění páky dojde, například vlivem příliš volného nastavení délky.

Posuňte si popruh tak, aby byl spojovací háček na vnější polovině bot. Jde to snadno, nejlépe před zapnutím páky.

Spojení a utažení popruhu

Popruh má na jedné straně sešité očko a na druhé kovový háček. Háček zasuňte do očka a popruh dotáhněte. Následně provlečte popruh tak, aby neplandal a nemohl být příčinou škobrtnutí nebo přišlápnutí. Celou operaci zvládnete nejlépe bez rukavic nebo v jemných prsťácích, v palčácích asi těžko. K povolení popruhu slouží šňůrka s uzlíky pro uchopení palcem a ukazováčkem. Po uvolnění napětí jde háček snadno vytáhnout z očka.

Pěkně doma v teple a bezvětří…

V mrazu a větru není štelování maček nic příjemného, v rukavicích je skoro nemožné. Proto mu věnujte čas při přípravě doma, správně nastavte popruh a vyzkoušejte si zapínání bot i manipulaci s pojistným popruhem.

Sbalení do miniatury

Malý balíček je pochopitelně skvělým bonusem. Díky popruhu se dají mačky skládat jako harmonika. Když si je koupíte, jsou opravdu dokonale sbalené i díky stažení popruhem. V reálném životě si s tím člověk tolik nehraje, nějak je poskládá a nasune do vaku kruhovitého tvaru. Osobně bych uvítal obal tvaru kvádru, který by byl vhodnější pro méně minimalistické sbalení dvou kusů vedle sebe. Možná časem dospěju k nějakému způsobu, který bude prostorově úspornější. Každopádně má celý balíček velikost grepu.

Důkladný test v Ötztalských Alpách

Během okružní haute route po ledovcích a 3000 vrcholech jsem podrobil mačky Harfang 4 zkouškám. Pokaždé jsem v nich překonával převýšení 150 až 200 výškových metrů mezi skidepotem a vrcholem.

Výstup po sněhu

Nejsnažší byl výstup na Similaun. Až na krátký úsek jsme stoupali po tvrdém, ufoukaném sněhu a šlo to parádně. Stačilo dodržovat základní pravidla pohybu v mačkách, zejména při sestupu pokládat do sněhu všechny hroty. Lepivý sníh nikde nebyl a tak jsme nemohli ověřit funkčnost plastových ABS destiček proti nabalování sněhu.

Výstup na skále

Cesta na vrchol Fineilspitze vede po docela ostrém hřebenu. Při současných mizerných podmínkách šlo buď o mixovou cestu, kde se střídal sníh, led a skála. V mnoha úsecích to bylo čisté lezení na předních hrotech po skále.

Skála – firn, skála - firn

Takhle vypadal výstupový hřeben na Wildspitze. Obvykle hezky vysněžený svah byl tentokrát pokrytý sněhem jen tu a tam. Závěrečných několik kroků ke kříži bylo čistě po skále. Stabilní pevné mačky byly samozřejmě výhodou.

Sestup po ferátě

Dostat se ze sedla Mitterkarjoch na lyžařsky přívětivé svahy vyžaduje trochu pohybu ve strmém terénu. Buď formou slanění nebo slézáním dolů po ferátě. Sněhu bylo málo a tak to nakonec šlo po klettersteigu. Ocelové přední hroty hrály při sestupu významnou roli. Něco přes 120 výškových metrů dolů s nutností absolutní jistoty na nohou. Tady opět bodovaly ocelové hroty.

Odolnost proti opotřebení

Mačky Harfang dostaly na sporadicky zasněžených hřebenech Ötztálských Alp pořádně zabrat. Celkem jsem v nich vystoupal 600 m v mixu a tvrdém sněhu a 750 metrů jsem v podobném terénu sestoupil.

Mačky obstály jak svou funkcí, tak schopností odolávat skalnatému a ledovatému terénu. Minimální stopy zanechal terén na plastových destičkách proti nabalování sněhu a kromě znečištění nejsou žádné známky poškození ani na polyetylénovém popruhu. Opotřebení hrotů je zanedbatelné, což je vidět na fotkách po návratu.

Verdikt Skitour.Guru

  • Výstup a sestup po sněhu: 100 %
  • Výstup a sestup v mixovém terénu: 90%
  • Výstup a sestup ve skalním terénu: 90%
  • Stabilita na předních hrotech: 100 %
  • Nazouvání maček: 80%
  • Manipulace s pojistným popruhem: 70%
  • Velikost ve sbaleném stavu: 100%
  • Odolnost proti opotřebení: 90 %

Shrnutí

Blue Ice Harfang jsou spolehlivé mačky s předními ocelovými hroty na které je spoleh na sněhu, skále i v mixovém terénu. 4 ocelové hroty přinášejí tuhost a pocit stability v exponovaném terénu. Důležité je správně nastavit délku maček a osvojit si grify při nazouvání a manipulaci s pojistným páskem. Ruku v ruce s nízkou hmotností jde také sbalitelnost do miniaturního obalu.

Další typy maček od Blue Ice

Přehled stoupací želez, maček Blue Ice se rošířil na další variace, přičemž koncept zůstává stejný, mění se jen kombinace oceli nebo hliníku, podívejte se na web značky Blue Ice z Chamonix, která vyrábí ultralehké vybavení do hory.

Dovozcem značky Blue Ice pro ČR a SR je Michal Smrž, firma SMRŽ AGENCY, ms@smrzagency.eu