Chata Sesvenna v záři slunce předešlých dní nebyla. Vyrazili jsme za rozpačitého ranního počasí, které bylo trochu rozmarné a nevyzpytatelné. Zanedlouho jsme byli v plochém sedle Schlinigpass a během pozvolného a kvůli čerstvému sněhu i pomalému sjezdu jsme zažili probouzení slunce, které vytvářelo ve zvlněném a členitém terénu poetické obrazy, které jsme se snažili zachytit.

Dostali jsme se do míst, kde bylo třeba nalepit pásy a začít stoupat. Cílem byl vrchol Piz Cristanas (3.092 m). Při výstupu jsme kopírovali kaňonovité koryto a v jednom místě jsme museli překonat brázdu jednoho přítoku, což byl docela vtipný test gripu našich pásů. Tím okamžikem skončily úseky, prudší než 30 stupňů a na kopec jsme mířili bezpečnými svahy. Byli jsme překvapeni, že nás z osazenstva chaty nikdo nenásledoval. Málokdy se člověku poštěstí mít celou hory jen pro sebe, zvlášť v takovém počasí s bonusem 15-20 cm prvotřídního zmrzlého prašanu.

Slunečná idyla se ale začala rychle vytrácet a střídala ji našedlá difuzní "tma". V sedle jsme si ale řekli, že na vrchol dojdeme, když nám chybí jen 200 výškových metrů. Po vyfoukaném hřebenu jsme dorazili na místo, kde bylo rozumnější vyměnit lyže za mačky a a snadným terénem dojít na vrchol. Jak se rychle zatáhlo, tak rychle se začalo vyčasovat. Na vrcholu jsme už měli slunce zpět, výhledy na všechny strany byly dechberoucí - Ötztálské Alpy s Weisskugelem, Ortler a Cevedale, celý hřebem Silvretty a divoká krajina jediného NP země helvétského kříže, který má zajímavý název Švýcarský národní park. 

Na mačkách zpět k lyžím a po úzkém pruhu zledovatělého ufoukaného sněhu do sedla. Tam přichází očekávaný první polibek. Prašanu! Vášnivé mazlení s tímhle zázrakem nemá konce. Celá euforie trvá 1000 výškových metrů, na kterých zanechávají stopy naše lyže. 

Po nelepení pásů je to zpět na chatu slabou hodinku a tak se v krásném odpoledni snažíme využít den na maximum a ztrestat ještě 200 výškových metrů jedné rýhy na svazích Piz Rasass.

Kousek nad chatou rozloučení s Ortlerem a hurá do chaty na skvělou večeři.