A že se toho může stát hodně. Puchýřem na patě nebo banální odřeninou či zvrtnutým kotníkem počínaje a těžkým úrazem s bezvědomím konče. Ale i obyčejná bolest hlavy nebo zubů dokáže pěkně znepříjemnit celodenní túru. Ale nemusíte řešit pouze onemocnění nebo úraz, co třeba zbloudění v neznámém terénu. Pak i taková banalita jako je zapomenutá čelovka, může z vaší odpolední túry udělat boj o přežití. Když už takové situace nastanou, je nutné, abyste na byli na jejich řešení připraveni. Kromě znalostí a dovedností je potřebné i patřičné vybavení.

Tento text i ten následující o lékárničkách je sestaven na základě doporučení Commission For Mountain Emergency Medicine CISA – IKAR, Medical Commission  UIAA, Lékařské a Metodické komise ČHS a dalších organizací zabývajících se první pomocí a záchranou v horách.

#1 MOBILNÍ TELEFON

Samozřejmostí by měla být nabitá baterie s patřičnou kapacitou. Na to pozor, zejména v zimě. Některé typy mobilů se v chladu samovolně vypínají, i když je baterie ještě zdánlivě dostatečně nabitá. Pokud mobil využíváte nejen k telefonování, ale i k focení anebo i k navigaci v neznámém terénu, pak je s výhodou baterii zálohovat powerbankou. Večer před túrou dejte mobil, popř. i powerbanku vždy nabít.

Nezapomínejte na dostatečný kredit a v případě cest do zahraničí i na aktivaci roamingu a to i u datových tarifů. Pamatujte, že v zahraničí nejsou všechna telefonní čísla na záchranné služby bezplatná.

Telefonní čísla a aplikace

Bude-li se nehoda týkat přímo vás anebo někoho z vaší skupiny, pak si musíte uvědomit, že nahlášením nehody na tísňovou linku vaše telefonování zdaleka nekončí. Ba naopak. Bude nutné vyřídit hrazení poskytnuté péče, včetně záchranné akce, informovat zbytek skupiny, rodinu, příbuzné, zajistit převoz atd. Z tohoto důvodu je lepší paušál než kreditní způsob úhrady telefonních hovorů. Dále je nutné vědět, kam a na jaká čísla volat (záchranná služba, horská služba atd.). Nezapomeňte na telefonní číslo asistenční služby pojišťovny, u které máte sjednané pojištění. Tato čísla si před túrou uložte do svého mobilu na přední pozice ve své telefonním seznamu. Dále je nutné si uvědomit, že v zahraničí bude potřeba komunikovat v cizím jazyce. Naučte se základní fráze pro nahlášení nehody v cizím jazyce.

V současné době jsou při volání na dispečinky záchranných služeb velkým usnadněním mobilní aplikace, které mimo jiné umožňují odeslání vaší pozice na základě souřadnic získaných přímo z GPS vašeho telefonu. Právě identifikace místa, kde se nehoda stala, činí lidem při nehodě v horách nebo neznámém terénu největší potíže. Nainstalujte si takovouto aplikaci do svého telefonu doma před odjezdem do hor a naučte se s ní pracovat. V rámci celé ČR, ale i dalších zemích výborně funguje aplikace Záchranka, které je propojená na všechny dispečinky zdravotnických záchranných služeb. Více o této app na www.zachrankaapp.cz. Vřele doporučujeme její instalaci.

 

#2 LÉKÁRNIČKA

Konkrétní obsah lékárničky probereme dále v samostatné části. Pokud trpíte nějakým onemocněním, které může během túry vyžadovat specifickou medikaci, pak si nezapomeňte tyto léky do lékárničky přibalit.

#3 PÍŠŤALKA

Dostanete-li se do míst, kde se nedovoláte telefonem, tak jednou z mála možností, jak na sebe upozornit v případě nehody, bude pískání na píšťalku. Volání o pomoc je také řešením, ale je značně vysilující a stačí, aby trochu foukal vítr, a již mu není rozumět. V horách (zejména v Alpách) je v případě nouze používán tzv. Alpský nouzový signál. Jedná se o zvukový nebo světelný signál (písknutí nebo bliknutí) vyslaný šestkrát za minutu. Pak následuje jednu minutu pauza – posloucháme, jestli někdo neodpovídá. Pokud takový signál zachytíme, tak odpovědí je signál vyslaný třikrát za minutu. Pak opět následuje minutová pauza – snažíme se zjistit odkud signál přichází a případně s postiženým navázat kontakt. Z tohoto důvodu je nutné, aby postižená osoba vysílala nouzový signál až do příchodu zachránců. Značně to zjednoduší a urychlí její nalezení. Píšťalka nemusí být použita pouze k vysílání nouzového signálu, ale může značně usnadnit i komunikaci ve skupině, např. při spouštění zachránce se zraněnou osobou v členitém terénu nebo za špatných povětrnostních podmínek. Je vhodné, aby píšťalka byla z plastu – kovová v zimě přimrzá ke rtům.

#4 ČELOVKA

Ideální s LED diodami s dostatečnou svítivostí – malá, skladná, lehká, vydrží dlouho svítit a prakticky není potřeba náhradní žárovka. V případě dlouhodobější akce doporučujeme náhradní baterie.

#5 NŮŽ

Víceúčelový, doporučujeme s integrovanými nůžkami. Máte-li takový, pak můžete z vaší lékárničky vyřadit nůžky. Ve většině lékárniček jsou stejně vloženy velice nekvalitní, tupé nůžky.

#6 SVÍČKA

Zdroj světla a tepla. Vykoná dobrou službu při nouzovém bivaku – např. k roztavení sněhu na vodu. Ale může posloužit i jako vosk na lyže a pásy při skialpové túře.

#7 ZAPALOVAČ

Doporučujeme místo sirek. Zapalovač vydrží mnohem déle. Spolu se svíčkou nutno chránit před vlhkostí – zabalit do igelitového sáčku.

#8 BIVAKOVACÍ VAK – ŽĎÁRÁK

Doporučujeme větší typ – pro dvě osoby. Je pouze o málo těžší než žďárák pro jednu osobu, ale při záchraně má mnohem větší využití (překrytí zraněného, zabalení i hodně oblečené osoby, termozábal, nouzové přístřeší, bivak, nosítka, skluz, improvizované fixace atd.).

#9 MALÁ KARIMATKA

Dnes je již běžnou součástí zádové výztuhy batohů. Pokud ji ve svém batohu nemáte, tak ji vřele doporučujeme pořídit. Stačí ustřihnout z normální karimatky kus o rozměrech cca 50 x 60 cm, přehnout napůl a vložit do batohu. Tímto získáte nejenom podložku na sezení, ale i výbornou pomůcku pro fixaci při poranění končetin, krční páteře apod. Má-li každý člen skupiny ve svém batohu tuto malou karimatku, zaručeně nebudete řešit problém, čím vypodložit zraněného pro zajištění většího tepelného komfortu.

#10 TUŽKA + PAPÍR

K zaznamenání důležitých informací (např. o stavu pacienta, o místě nehody atd.). Vhodné, zejména pokud se z místa nehody nemůžete dovolat a posíláte někoho nehodu nahlásit a potřebujete mít jistotu, že vaše informace sdělí kompletní a nezkreslené. Stejně tak je potřeba opakovaně zaznamenávat výsledky vyšetření pacienta (úroveň vědomí, tepovou a dechovou frekvenci atd.). Jen tak si dokážete udělat představu o závažnosti zdravotního stavu a o jeho možném vývoji. Tužka je vhodná obyčejná – propisky v zimě zamrzají.

#11 NA CO DÁLE NEZAPOMENOUT

Odpovídající zásobu pití a jídla, rezervní oblečení, osobní doklady, finanční hotovost a při cestě do zahraničí adekvátní pojištění. Dále doporučujeme do výbavy zařadit sadu pomocných šňůr Æ 6 mm (délky 2 x 1,5 m, 1 x 3 m, 1 x 5 m) a sešitou plochou smyčku délky 120 cm. S těmito smyčkami je možné realizovat většinu záchranných technik – od jednoduchých kladkostrojů pro vytažení postiženého z ledovcové trhliny přes složitější systémy pro záchranu ve stěně po vyvázání nosítek nebo svozného prostředku z lyží.

Skitour.Guru Tip

Autor článků o první pomoci Martin Honzík léta pracuje jako profesionální záchranář u Letecké záchranné služby. Pokud se chcete zlepšit v poskytování první pomoci v přírodě, pak mohu doporučit jeho kurzy. Podrobnosti najdete na webu Safety Academy System.