Protože letošní ISPO v Mnichově bylo v jakési podivné  online podobě, nemohl jsem vás hned v únoru informovat o novinkách 21-22. Proto je tady tento článek, vycházející z informací od výrobců.

Race – light – tour – free

Takhle vypadá nové členění lyží, vázání a bot od sezóny 21-22. Umožnuje mnohem přesněji přiřadit lyže do dané kategorie. Více než slova řekne o parametrech 4 skupin obrázek – v tom se každý snadno vyzná…

Označení má 4 možnosti – modře vybarvená kolečka. Pozor, neposuzuje kvalitu lyží, pouze příslušnost k dané kategorii. Když je lyže na pomezí dvou kategorií, může mít např. 3 kolečka pro light skitouring a pro klasické túry s vyváženým poměrem kvality výstup:sjezd 1 kolečka. Znamaná to, že na takových lyžích budete lehce stoupat a solidně sjíždět, pouze některý z jejích paramatrů je na pomezí kategorií light a tour a více patří k těm lehoučkým.

RACE - Lyže pro závodní skialpinismus

Race jsou lyže pro závodní skialpinismus, prostě čistě na rychlý výstup a sjezd ve stylu „rychle a přežít“. Na tomto webu okrajová záležitost, nicméně kompletní přehled si můžete prohlídnout zde:

Lyže pro závodní skialpinismus 2021/22, unisex, hmotnost páru do 1500 g

Mimochodem, tento odkaz najdete kdykoli po rozkliknutí rolety „rychlé filtry“, nahoře nad boxíky s lyžemi.

LIGHT – skialp a skitouring ve stylu nalehko

Tato kategorie je naopak na Skitour.Guru velké téma. S neustávajícím vývojem technologií a materiálů přibývá velmi lehkých a přitom výkonných lyží a také bot, vázání atd... Skloubení lehkosti výstupu a kvalitního sjezdu je lákavopu kombinací a lyží, které umí obojí přibývá.

Lyže pro light skitouring váží do 2400 g (pár) a jsou výborné hlavně pro náročnější skialpové túry, při nichž jsou dlouhé výstupy a lyže musí občas na batoh.

Holky nalehko

Ryze dámských lyží každoročně přibývá. U lehkých lyžích je nově na trhu La Sportiva MAGICO.2 LS W. Většina z vás ví, že lyže pochází z výroby spolupracující firmy Ski Trab. Poloměr 20 m slibuje fajn střední oblouk a váha lehce přes 2 kila pohodový výstup.

Druhou dámskou novinkou je Dynafit BLACKLIGHT 88 WOMEN. Lyže s výrazným rockerem výraznou šířkou 87 mm při váze 2160 g – to je dobrý poměr.

Opět je připravený „rychlý filtr“, kde se vám zobrazí i další vhodné lyže kromě novinek 21-22…klikni

Dámské lyže 2021/22 pro light skitouring, lehké do 2200 g/pár, šířka pod vázáním větší 69 mm

Pánské a unisexové lehké novinky

Na jaře jsem měl možnost vyzkoušet nové „černé vrány“ – úzké lyže black crows mentis freebird. Protože o nich budu zanedlouho zveřejňovat recenzi, tak jen krátce. Docela tvrdé lyže, které uspokojí i náročnější lyžaře. Váha 2000 g je skvělá vzhledem k jízdním vlastnostem lyží.

Lyže v 5 délkách La Sportiva MAGICO.2 LS M je taková lehká skialpová obřačka. Osvědčený systém 14 vrstev garantuje nadstandardní pružnost, šířka 85 mm dostatečný vztlak pro jízdu v „komplikovaném“ sněhu.

Ski Trab BERNINA je novinka renomované značky z Bormia. Směs lehkých ušlechtilých materiálů (karbon, aramid) ji předurčuje na náročné túry a šířka 85mm pod botou a poloměr 21 m jsou předpokladem pro dobrý sjezd ve středním oblouku.

Movement ALP TRACKS 90 – tahle šířka chyběla v řadě Alp Tracks, což je u švýcarského Movementu top rozsáhlé kolekce AlpTracksy jsou v šířkách 85, 90, 95, 100 a 106 mm pod botou. Hodně točivé lyže (R 17 m) budou se svou šířkou 90 mm výborné i v hlubším prašanu.

Pánské a unisex lyže 2021/22 pro light skitouring, lehké do 2200 g/pár, šířka pod vázáním větší 69 mm

Filtrace usnadňuje orientaci

Rychlý filtr ušetří klikání, samozřejmě si každý může vlevo od boxů s lyžemi nastavit svoje osobní priority přesně na míru…

Zaregistruj se do skialpové komunity Skitour.Guru

Od této sezóny začíná na webu fungovat komunitní prostředí. Registrací zároveň představíte ostatním svoje dovednosti a zkušenosti. Na sociálních sítích se objevuje spousta názorů na vybavení, často velmi fundovaných. Problémem sítí je krátká „životnost“ těchto názorů a složitá dohledatelnost. Na skitour.Guru zůstanou dohledatelné snadno a rychle i několik let.

Jak přidám svou recenzi na skialpové vybavení? Jednoduše!

Nejprve k čemu je registrace dobrá? Můžeš se představit komunitě, publikovat recenze vybavení, hodnotit túry a chaty, diskutovat na skialpovém fóru a hlavně si stahovat navigační GPX a KML soubory pro svou navigaci nebo smartphone. Tak neváhej a klikej! Postoupíš do slosování o ceny.

1. Proveď registraci – vyplníš o sobě nějaké údaje, kterými se ostatním představíš. Je jedno, zda jsi horský vůdce nebo úplný začátečník. Svůj profil nůžeš kdykoli aktualizovat.

2. Rozklikni si produkt, ke kterému chceš přidat recenzi, např. lyže black crows orb. Není bezpodmínečně nutné, aby byl výrobek z aktuální sezóny. V recenzi uvedeš hned na začátku rok nákupu.

3. Roluj dolů kartou výrobku a vpravo klikni na oranžové tlačítko „přidej recenzi

4. Vyplň recenzi. Jednoduše zatrhni počet bodů k jednotlivým kritériím (1 = špatné, 2 = ucházející, průměrné, 3 = velmi dobré, 4 = excelentní, vynikající). Když vyplníš výhody a nevýhody a komentář, bude to dokonalé. Když nebudeš mít s nějakou charakteristikou reálnou zkušenost, nevyplňuj nic.

5. Dokonči recenzi kliknutím na oranžové tlačítko dole. A to je vše. Skitour.Guru děkuje všem, kteří se podělí o svoje zkušenosti a pomohou ostatním skialpinistům.

POZOR! Každý, kdo se zaregistruje do konce roku, postupuje do tomboly o ceny – vybavení na skialpinismus.

Užitečné odkazy:

Rychlé filtry – hned nad okny s lyžemi rozkliknete roletku

Novinky na sezónu 2021/22 – lyže na skialpinismus, skitouring a freeride touring

Dámské lyže 21-22 pro skialp, skitouring a freetouring

Pánské a unisex lyže 21-22 pro skialp, skitouring a freetouring

Lyže pro závodní skialpinismus 2021/22, unisex, hmotnost páru do 1500 g