Ultralehké závodní lyže nepřekračují váhou jedné lyže hranici 700 g a mají délku kolem 160 cm. Mentis freebird váží 1000 g při délce 171 cm. Zatímco race lyže většinou neoplývají tuhostí a člověk má pocit, že uvnitř je „slisovaná tma“, tak mentisy jsou tvrdší lyže, na kterých se můžete odvážit i na strmé svahy s tvrdým až zledovatělým sněhem. Důkazem je sjezd Whymperova kuloáru nad Chamonix v podání slovenských Blažej Bros.

Lehká symbióza

Když už jsme u té váhy, tak 2 kg na pár si už říkají o vázání, které nemusí být nutně závodní ultralight, lépe k nim pasuje něco z třídy light. Protože dovozce black crows je zároveň dodavatelem vázání Fritschi Swiss, namontoval na mentisy vázko Xenic 10. Byla by škoda tuhle lehkou sestavu pokazit těžšími lyžáky. Důstojným parťákem se ukázaly být skialpové boty Dalbello Quantum Asolo Factory. S touhle výbavičkou už stačí jen dobrá kondice k tomu, být do kopce rychlý skoro jako Zátopek na konci tréninku.

Krkonošský firn

V tomto setu bylo skialpování na mentisech freebird čirou zábavou a protože jsem v době lockdownu využil jara extrémně bohatého na sníh na hřebenech Krkonoš, okusil jsem dostatek výstupových kilometrů a sjezdů po hladkém tvrdém firnu, které v pozdním odpoledni vystřídala rozbředlá kaše. Spoustu kilometrů jsem strávil na cestách a ocenil jsem mentisy v terénu, který je stvořený spíš pro běžky. Díky mohairovým pásům jsem krásně klouzal vpřed a užíval si jarní panoramata. Asi tušíte, že pro výstup dávám mentisům podtrženou jedničku.

Ale co z kopce dolů?

Byl jsem hodně zvědavý, přeci jenom u úzkých lehkých lyží to nemusí být při sjezdu vždy selanka. Tentokrát byla. První sjezd nabídl ideální firnovou vrstvičku, která už byla natavená sluncem, ale ještě se nepropadala. Oblouky na téhle konzistenci? Byla to slast (lepší než chlast, dodal by pouliční básník). Může za to 80 mm šířky pod vázáním, což dokázalo zamezit proboření. Poloměr 19 m je super pro kratší i střední oblouk a ve spojení s šířkou dělá lyže mentis velmi agilní, snadno ovladatelné. Ale pozor…

Zatěžuj přesně!

Jinak ti může mentis „rozhodit sandál“, vyprávím kamarádovi v brněnské putyce. Kdo si myslí, že mentisy lehce zkrotí, má pravdu, ale musí dávat bacha, aby ho nevyhodily ze sedla. Lyže jsou poměrně tvrdé a je potřeba přesně zatěžovat hrany, ne moc razantně, ale ani laxně. Na tvrdém firnu to byla jemná, skoro hodinářská práce. Cit pro sníh výhodou. Takže zatlačit, ale ve správnou chvíli a správnou silou. Když to dokážete, bude jízda plynulá.

Firnová kaše na Stohu.

Nejprudší česká sjezdovka, orientovaná k severu. Koncem dubna byla odpoledne kvůli teplu pokrytá kašovitou vrstvou mokrého sněhu. Tak to bude zkouška, říkám si na startu. Střídám rychlé krátké oblouky se středními a občas zařadím i delší. Lyže drží na hranách naprosto spolehlivě v každé variantě zatáčení. Lyže neochvějně prorážejí nerovnosti, ani neuhýbají, ani se nesekají. Připadám si, že moje nohy jedou po kolejích.

Tuhost jistí Titanal, lehkost paulownia a karbon

Právě na tvrdém sněhu jsem ocenil tuhost lyží. Tvrdost jim dodává titanalový plát, který doplňuje lehoučké dřevěné jádro z dřeva paulownia. K zvýšení torzní tuhosti přispívají karbon a sklolaminát. Lyže má nepříliš výrazný rocker na špičce, jinak převládá klasický camber.

Mentis se vyrábí ve čtyřech délkách – 157.1, 164.3, 171 a 178.2 cm. black crows uvádí na webu u každé lyže doporučení pro správné určení délky. Stačí rozkliknout „size finder“. Já zvolil délku 171 cm při výšce postavy 175 cm a byla to trefa.

black crows mentis freebird - verdikt Skitour.Guru

Ovladatelnost: 90%

Držení na hranách: 100%

Stabilita, klidná jízda: 90%

Krátký/dlouhý oblouk: 60:40

Hmotnost: 100%

Univerzálnost: 70%

Vhodné pro výstup: 100%

Vhodné pro sjezd: pro nadprůměrné a výborné lyžaře, 7 z 10 a lepší (10 je nejlepší lyžař).

Shrnutí

Lehké lyže i pro ty nejnáročnější skialpové túry. Kromě toho skvělá volba pro fitness skitouring ve skiareálech. Velmi lehké pro výstup a zároveň velmi solidní při jízdě po sjezdovce. Ideální lyže pro ty, kdo preferují velmi lehké a přitom tvrdší lyže. Při sjezdu využije optimálně jejich potenciál dobrý a výborný lyžař. Lyže nebyly testovány v prašanu.

Odkazy:

Lyže black crows mentis freebird 

všechny lyže black crows 21-22

web značky black crows

web summitacedemy.cz, česko-slovenského distributora black-crows