Ekologický přístup má u Rabu zelenou

Heslem firmy je „mountain people“ – horští lidé – dvě slova, která vystihují podstatu filosofie RAB: stále hledat netradiční řešení, vyvíjet unikátní produkty, testovat v terénu, zdokonalovat. To vše nyní v „ekologickém balení“, kdy si firma vytkla za cíl minimalizovat emise CO2. V Roce 2020 se RAB stal climate neutral company a dalším cílem je dosažení karbonové neutrality do roku 2030.

Na výběr z několika péřovek

Základem kolekce oblečení jsou péřové produkty. RAB používá recyklované evropské peří s plnivostí 800 cuin a unikátní hydrofobní úpravou od anglické firmy Nikwax. V kolekci RABu tak naleznete ultralehké hybridní péřovky Kaon (250 g), odolné mrazobijce Electron Pro (523 g) a Neutrino Pro (585 g) nebo unikátní řadu péřovek Infinity, které mají svrchní materiál Gore-Tex Infinium.

Xenair s Primaloftem

Skialpinisté budou nadšeni i z nové série izolačních bund Xenair. Řadu tvoří 3 produkty – od nejteplejší Xenair Alpine (gramáž izolace Primaloft 100) až po odlehčenou Xenair Light, která váží 254 g a kterou ocení zejména pojídači vertikálních metrů.

Nepromokavé kalhoty

Horolezecké know-how je vidět i v kolekcích nepromokavých bund nebo u kalhot, kde pomyslnou špičku tvoří novinka letošní zimy, kalhoty Ascendor Alpine. Ty spojují robustní konstrukci, dokonalý střih, pružný nepromokavý materiál a spoustu dalších vychytávek, které ocení nejen horolezci.

Khroma Kinetic – nepromokavý softshell

Logickým vývojem nebo spíše rozšiřováním produktového portfolia je zbrusu nová skialpová kolekce Khroma. Že to bude pecka z pohledu technických parametrů, o tom nikdo nepochyboval. Ovšem výsledek je parádní kombinací pohodlí, technických řešení a skvělého designu.

Základem je komplet Khroma Kinetic. Jak bunda, tak kalhoty jsou vyrobené z osvědčeného nepromokavého softshellu Proflex. V setu Khroma je materiál extra mechanicky odolný, s vodním sloupcem 20.000 mm a je především vysoce prodyšný. Bunda má jednoduchý a účelný design, dvě hrudní kapsy, do kterých se vejdou pásy nebo třeba rukavice. Kapuce je tvarovaná na použití širokého spektra přileb. Odvětrávání je důmyslně posunuto na zadní stranu rukávu, takže ve spojení s otevřenou kapsou vzniká „větrací tunel“. Bundu není třeba sundávat ve stoupání. Kalhoty jsou podobně řešené, s odvětráváním. Dolní kraj nohavic obejme i široké lyžáky. Vše doplňuje seřiditelný zvýšený pas a kšandy. Barevné kombinace lahodí oku a jsou i v detailech (barva zipů, taháčky) skvěle kombinovatelné.

Lehoučká goráčovka

Dalším lákadlem skialp série jsou bundy Khroma Cirque. Materiál Gore-Tex Active poskytuje excelentní hodnoty paropropustnosti. Gramáž materiálu je tak akorát – bunda působí robustně a zvládne i náročný ski mountainering – hmotnost je příjemných 420 g. Propracovaný střih umožňuje nerušené pohyby, nasazená kapuce přes helmu nijak neomezuje pohyb, ani s batohem. Na levé paži je skrytá kapsa na permanentku nebo drobnosti (klíč, opalovací krém). Dvě asymetricky vypracované hrudní kapsy dodávají bundě zajímavý vzhled.

Zkrátka, pokud hledáte oblečení na skialp, RAB vás dokáže obléci od hlavy až k patě. Nezáleží, zda vyrážíte po práci nadupat výškové metry nebo vás čeká víkend v Krkonoších nebo se chystáte třeba na Kazbeg. Na oblečení od RABu se můžete spolehnout v každé situaci a navíc budete vypadat skvěle.

Doporučené odkazy:

České stránky značky Rab

E-shop nalehko.com s největší nabídkou značky Rab

Web o klimatické neutralitě (anglicky)

Základní informace o uhlíkové neutralitě