O podmínkách testu, nepromokavosti a prodyšnosti oblečení Rab Kinetic bylo všechno podstatné napsáno v předchozím článku o kalhotech. Takže ve zkratce - důkladně otestováno v silném mrazu, odpoledním slunci, v ledovém vichru a v létě v několikahodinovém pochodu v děšti se 70 litrovým batohem. Prodyšnost je tak dobrá, že větrání v podpaží není potřeba. 

Kapuce a límec

Hlavou člověk ztrácí až 30% tepla a proto je její ochrana smysluplná. Stahování kapuce je propojené se stahováním límce. Hlavně vás nemůžou bičovat do tváře stahovací gumičky – jsou ukryté pod bundou a ovládatelné i v rukavicích. Utáhnu, zapnu zip až nahoru a když chci kapuci povolit, jednoduše zmáčknu pojistku, která se všitá uvnitř v límci.  Límec je příjemně vysoký, chrání i ústa. Moje hlava patří mezi ty menší, přesto jsem s bezvadným utažením kapuce neměl potíže. Na skialp začínám nově nosit one size helmu Grivel Duetto s certi­fikací pro horolezectví i lyžování. Kvůli lyžařskému osvědčení je helma nadprůměrně robustní a proto i velká, přesto se pod kapuci s přehledem vejde. Když začne pršet nebo sněžit, tak díky vyztuženému kšiltu vám srážky nebudou stékat na obličej nebo brýle.

Když se pořádně zakuklíte, zbyde tak akorát otvor na lyžařské nebo sluneční brýle.

Kapsy

Bunda má tři velké kapsy na zip. Dvě boční, přičemž jejich prostor dole je ukončený tak, aby se obsah kapes nedostal tam, kde je stažený bederák batohu nebo sedací úvazek. Prostor kapsy je veliký, ohraničený lepenými švy na boku a rukávu shora. Takže se do kapes vejdou třeba velké palčáky nebo čepice. Třetí kapsa je náprsní, na levé straně s přístupem zevnitř. Tu bych klidně uvítal menší, abych měl po ruce třeba GPS navigaci nebo mobil.

Zipy

Průběžný zip přes celou bundu je robustní, kostěný a působí nezničitelně. I když je image Rabu založena na lehkosti, není to za každou cenu, což dokládá tento zip. Je ale trochu škoda, že chybí druhý jezdec pro otevírání zespoda. Zipy u kapes jsou jemné s akorát dlouhým taháčkem a nahoře mají „stříšku“, aby do kapes nezatékalo shora. Všechny zipy mají vodotěsné provedení, ten hlavní má jméno YKK® AquaGuard® Vislon®. Hlavní zip kryje uvnitř poctivá, dvouvrstvá léga. O kvalitních zipech svědčí fakt, že lehce chodí a vůbec se nezasekávají.

Stahování

Kapuce a límec mají společnou stahovačku, je popsaná výše. Obvodové stahování spodního okraje bundy je vyřešené gumou a stahovačkami opět ukrytými pod látkou, takže nikde nic neplandá a snadno se to ovládá.

Rukávy

Především jsou dost dlouhé, takže ani při lezení se vám neodhalí zápěstí. Konce rukávů na suchý zip umožňují variabilitu a rukávy přetáhnete i přes palčáky nebo stáhnete na holou ruku. Přináší to ale jeden problém. Po stažení se povrch rukávu krabatí, vznikají záhyby, ve kterých se hromadí voda. Když jsem šel s těžkým batohem a holemi v rukou, rukávy dostaly zabrat, pokud jde o cyklickou námahu – natahování, stahování, do toho déšť. Myslím si, že proto bylo předloktí po dešti provlhlé víc, než jiné části bundy.

Výztuhy proti opotřebení

Časy brnění z Cordury odvál čas. Rab používá na místech zvýšeného tření tzv. keramický potisk. Tento hi-tech materiál si úplně neumím představit, ale to není důležité, fakt je, že zatím funguje. Za zmínku stojí, že je pružný a pokrývá polovinu povrchu rukávů, které vedou až ke krku (tzv. raglánový střih) a také celý límec a kapuci. Známky opotřebení zatím nevidím, za rok doplním – bude to serióznější.

Pružnost, měkkost, sbalitelnost

Bunda je pružná do čtyř směrů, podobně jako jsou světové strany a protože pružné jsou i výztuhy, omezování v pohybu prostě nehrozí. Další příjemná vlastnost je měkkost látky, byť se skládá ze tří vrstev a outdorovém slangu je to „laminát“. Ve skutečnosti má tento 3L laminát velejemnost srovnatelnou s hadříkem na otírání objektivu. To má blahodárný vliv i na miniaturní rozměr, do kterého bundu sbalíte. Součástí bundy je i pěkný pytlík na srolovanou bundu, jak jinak, než pružný. Drobnost nakonec - poutko na pověšení je dostatečně velké, nalaminované a přišité na zadní panel bundy.

Hmotnost je skvěle nízká, aneb nekoukejte jen na číslovku

Mám velikost „L“ a hmotnost 399 g se mi zdá luxusní. Jasně, namítnete, že se dá pořídit i 250 g bunda a možná i lehčí, ale vždycky je něco za něco. V tomto případě šetřím váhu jedné bundy navíc v batohu, protože Kinetic je 2v1. Podstatné také je, že na téhle bundě není nic ošizeného na úkor lehkosti – prostě je to lehká i plnohodnotná bunda. Když se budete dívat na jiné bundy, koukejte také na to, jak jsou vybavené (zipy, kapsy, stahování) a zda mají nějaké výztuhy proti opotřebení.

Verdikt Skitour.Guru

  • Prodyšnost 100%
  • Větruodolnost 100%
  • Nepromokavost 70%
  • Pružnost 100%
  • Sbalitelnost 100%
  • Kapuce a límec 100%
  • Kapsy 70%
  • Zipy 90%
  • Hmotnost 398 g @ vel. L:  90%
  • Celkový dojem 90%

Rada nakonec

Nebojte se jemné, měkké, miniaturní, lehké bundy. Nevydrží tolik jako starý kožený kabát po dědovi, ale ta lehkost a možná kratší životnost za ty všechny výhody stojí. Ostatně asi si koupíte bez obav na túrové lyže ultralehké pinové vázání a nikoli mohutný Marker Baron, že ano… Stejně jako špičkové materiály u hardwaru se používají nejmodernější tkaniny, včetně těch kompozitních, které dokáží nové technologie zpracovat.

Oblečení značky Rab a spoustu dalšího, unikátního lehkého outdoorového vybavení dováží firma nalehko.com, kde je v e-shopu možné koupit bundu Rab Kinetic Alpine Jackets

 Nakonec jedno video z Anglie: