Skialp je především sportem do hezkého počasí – výhledy jsou parádní a bezpečný pohyb v potenciálně lavinovém terénu potřebuje dobrou viditelnost. Za jasných dnů nás v horách trápí především vítr a proti němu se člověk většinou brání bundou s membránou. Ta vítr nepustí k tělu, ale také ztěžuje transport vlhkosti do ovzduší. Při výstupu na pásech opravdu dost vypotíte, a když vlhkost zkondenzuje v oblečení, není to po zastavení v mrazu nic, co chceš.

Neprofuk a nepromok v jednom

Z toho plyne, že výborná prodyšnost je základní vlastností dobrého skialpového oblečení. Testoval jsem kalhoty a bundu Rab Kinetic. Patří do kategorie softshell, které se dá označit jako oblečení do 90% počasí. Běžné je, že v batohu každý nosí ještě nepromokavou bundu, pro případ deště nebo sněžení. Jsem rád, že díky Kineticu jsem se zařadil mezi šťastlivce, kteří mají softshellku i pláštěnku v jednom a šetří na váze i prostoru v batohu.

Kinetic s membránou Proflex

V outdoorovém světě se etablovala membrána Goretex, implementovaná do oblečení v různých modifikacích. Neznamená to ale, že nic jiného a dobrého neexistuje. Rab používá membránu Proflex, samozřejmě s podlepenými švy. Její nepromokavost je, měřeno podle odolnosti vůči tlaku vodního sloupce 10 m, míru prodyšnosti pro vodní páry přes 35 000 g / m2 / 24h. Pro srovnání Goretex má voděodolnost 28 m, paropropustnost 20 000 g / m2 / 24h (odpovídá hodnotě RET 6 - odpor průstupu vodních par). Ne každý ví, že softshelky s membránou Windstopper jsou vlastně goretexové bundy, které nemají podlepené švy.

Shrneme-li to stručně, má oblečení Rab Kinetic ve srovnání s goráčem zhruba třetinovou voděodolnost, ovšem skoro dvakrát lepší prodyšnost. A ta rozhoduje o pocitu pohodlí především.

Výborná prodyšnost

Protože na skialpech potřebujeme více prodyšnosti, je pro nás Proflex výhodnější než Gore-Tex. Zatímco u prodyšnosti platí, že čím byde vyšší, tím lépe, u nepromokavosti to tak není. Bunda bude nepromokavá při sloupci 10 m i při sloupci 28 m. Je ale fér připomenout, že při zvýšeném tlaku na membránu se hodí vyšší odolnost proti vodě, třeba při klečení, sezení na sněhu nebo když tlačí popruhy těžkého batohu na ramena. Fér je ale také dodat, že prodyšnosti, které výrobci uvádí, jsou obvykle hodnoty pro membránu, ne pro finální laminát, tedy více vrstev. Když se prodyšná membrána spojí s méně prodyšnou svrchní látkou a podšívkou, její prodyšnost se zhorší. Rab tu prodyšnost uvádí pro výsledný laminát, tedy finální 3vrstvou textilii. Takže Kinetic může být klidně dvakrát až třikrát prodyšnější, než jiné bundy, u kterých výrobci uvádí prodyšnost membrány 30 000 g a nejsou v ní započítány prodyšnosti přilehlých, nalaminovaných vrstev.

Bunda je ve skutečnosti natolik prodyšná, že není nutné používat větrací otvory v podpaží a tak u Kineticu ani žádné nejsou.

Sníh není déšť

Když skialpujeme, tak by až na neočekávané zvraty nemělo pršet. Samozřejmě občas zasněží. Ale podle mého je sníh méně invazivním skupenstvím, než voda. Z povrchu oblečení snadno sklouzne, můžete ho rukou shodit z oblečení, a když není sníh hodně mokrý, nepředstavuje pro zachování nepromokavosti bundy velký problém. Také proto je prodyšnost u skialpové bundy důležitější, než nepromokavost.

Vrstvy oblečení na túře

Na prodyšnost má vliv i zateplovací vrstva - čím teplejší bunda, tím větší odpor proti odvodu vlhka.  Protože softshell Kinetic zateplení nemá, průchod par od těla je snazší. Obecně platí, že lepší je obléci více tenčích vrstev než méně silných. Já vždy nosím první vrstvu z merino vlny, na ní oblékám tenkou softshellovou vestu a třetí vrstvu tvoří Rab Kinetic nebo lehoučká bunda z Polartecu Alpha. Když je větší zima zařazuji do vrstvení lehoučkou, tenkou flísku. V batohu je vždy připravený miniaturní péřový svetřík.

Pokud jde o kalhoty, nosím jako první vrstvu opět merino spodky, používám dvě gramáže a přes ně oblékám jako svrchní vrstvu právě kalhoty Rab Kinetic.

Sečteno a podtrženo – variací čtyř nebo méně vrstev dosáhnu komfortu v horní části těla (+ péřovka pro jistotu) a dvě vrstvy mi vystačí dole.

Testováno v mrazu a větru

Oblečení Rab Kinetic jsem testoval během osmi túr v italských Alpách (více testů znemožnila korona) a v létě na přechodu francouzských Alp a v deštivých podzimních Jizerkách. Myslím, že podmínky byly tak různorodé, že jediné co chybělo, byla chumelenice hodně mokrých vloček. V oblečení jsem prožil několik hodin ve větru, který v nárazech na hřebenu sotva dovoloval udržet se na lyžích.

Jak to dopadlo? Neprofuk zcela spolehlivý, pohyblivost neomezuje, dobře sedí na těle, nikde se neshrnuje. Prodyšnost – to je óda na radost, hlavně pro potivce, jako jsem já. Nepromokavost v zimě ok, ale nebyla možnost prověřit oblečení  v opravdové slotě. Letní mnohahodinový déšť v horách spojený s větrem, prověřil bundu i kalhoty - školní známku bych dal za 3, tedy dobrý. Manželka, která měla zánovní goráčový Paclite dopadla podobně, oba jsme pod oblečením mírně navlhli…

Kalhoty Rab Kinetic Alpine Pants pod lupou...

V jednoduchosti je krása, to byl první dojem, když jsem vybalil kalhoty Alpine Pants. Na druhý pohled to až tak jednoduché kalhoty nejsou. Mají řadu důležitých detailů. Začnu odshora.

Opasek, který nesjíždí

Není nad to, když kalhoty drží na těle tak, jak si přejeme. Kinetic to má vyřešené zezadu i zepředu. V zadní části je našitá 4 cm široká guma se třemi gumovými proužky, které se starají o to, aby kalhoty nesjížděly – funguje to bezchybně. Stejně jako stažení v přední polovině kulatou gumou, která ústí do ploché plastové spony s nekonvenční a triviálně jednoduchou aretací gumy v drážkách – viz foto. Celý opasek je hladký, bez výčnělků, které by mohly tlačit po stažení bederáku nebo úvazku.

Ukrytý poklopec

Zip poklopce je schovaný pod opaskem, který není rozepínací a jezdec nemá taháček, což je možná škoda. Manipulace při malé potřebě není komfortní, tady vidím prostor v prodloužení zipu. Ale to je nevýznamné minus.

Hluboké kapsy

Dokonale zapracované zipy jsou ukázkou dokonalého zpracování. Zipy jsou vlepené do látky, nikde není důvod k nějakému poškození. Kapsy jsou dvě, na bocích jak bývá zvykem a vejdou se do nich prstové rukavice nebo kapesník. Je to tak akorát, něco většího by vadilo při každém kroku.

Rozšířený spodek nohavic

Nohavice mají dvě šířky, jednu letní s užším průměrem a jednu na touringové lyžáky. Stačí rozepnout zip a přetáhnout přes komín. Pozor, přes klasické, mohutnější lyžáky na sjezdovku by byly nohavice asi úzké. Na skialp bez problémů.

Obvod spodku nohavic tvoří zevnitř guma se dvěma očky pro případné stažení přes pohorky, v zimě nevyužitelné.

Výztuhy proti oděru

Začnu u vnitřků nohavic. Keramický potisk je patrně nějaká kompozitní hi-tech tkanina. Je pružná a měkká na ohyb, ale zjevně odolná. Každý ví, že hrany lyží a zuby maček občas zaútočí na spodek nohavic, výztuha dosud všem atakům odolala. Což je dobrá zpráva a důkaz, že výztuhy fungují. Ta horší říká, že zbytek nohavic bez výztuhy nějaké šrámy má. Můj návrh - zkuste vyztužit 25 cm nohavic dole po celém obvodu a bude po starostech, za těch nemnoho gramů to stojí, bo mačky i hrany jsou ostré…

Kolena jsou samozřejmě také někdy v kontaktu se skálou a ledem a tak je jejich vyztužení chvályhodným krokem. Kdo by si někdy rád neposeděl na prdeli…a tak jsou zadnice a rozkrok také zpevněné touhle kouzelnou keramikou. Je jasné, že všechny švy, spojující výztuhy s kalhotami jsou podlepené.

No a jak jsem se cítil?

Příjemně – kalhoty mi nesjížděly po zádech/zadku, byly hezky pružné, neprofoukly ani nepromokly, kapsy velké akorát. Jediné, co bych přidal, je zadní kapsa na pípák se zipem, na kterou jsem zvyklý. Hlavně jsem rád, že mám jedny kalhoty do větru a deště a nemusím stále vláčet v batohu nepromokavé převleky.

Je potřeba dodat, že kalhoty nejsou zateplené, což je skvělé pro podporu prodyšnosti. Zateplení nohou musíte vyřešit vhodnýma spodkama (merino).

Kalhoty za 30 deka

Tuhle váhu považuju za výbornou, asi existují i lehčí kousky, ale pochybuji, že mají tak propracované detaily a hlavně panely proti opotřebení (keramický potisk). Hmotnost neposuzujte jen v číselné hodnotě, ale i podle toho, co všechno kalhoty „umí“. A tyhle mi ušetří další dekagramy v batohu – nenosím nepromok…

Sečteno a podtrženo: ideální kalhoty na skitouring a letní trekking, na lezení v ledu nebo na sjezdovku bych je nebral, na běžky nebo sněžnice určitě ano.

Verdikt Skitour.Guru

  • Prodyšnost 100%
  • Větruodolnost 100%
  • Nepromokavost 80%
  • Pružnost 100%
  • Sbalitelnost 100%
  • Mechanická odolnost 70%
  • Hmotnost 284 g @ vel. L: 90%
  • Celkový dojem 90%

Oblečení značky Rab a spoustu dalšího, unikátního lehkého outdoorového vybavení dováží firma nalehko.com, kde je v e-shopu možné koupit kalhoty Rab Kinetic Alpine Pants

Nakonec jedno video z Anglie: