Softshellové oblečení je v zásadě nejvhodnější pro zimní období, protože kombinuje vysokou míru ochrany těla (vítr, sníh) s velkou prodyšností a izolační schopností. V zimě si většinou vystačíme jen se softshellem, zatímco v létě je vhodné přibalit ještě lehkou bundu do deště.

Požadavky na softshellové oblečení

Softshellová svrchní vrstva má na lyžařské túře chránit tělo především před větrem, propouštět vlhkost od těla ven a zároveň izolovat vytvořené tělesné teplo tak, aby nezkondenzovalo z plynného skupenství na kapalné. Oblečení nemá omezovat v pohybu a k tomu je potřebná pružnost látky. Občas bereme do ruky cepín a mačky hrozí proseknout nohavice, stejně jako hrany lyží a tak je jistá odolnost vítána. Nízká hmotnost a sbalitelnost nejsou tolik důležité, ale když je na jaře teplo, může se stát, že softshelku poneseme v báglu. 

Vlastnosti softshellu

  • Odolnost proti větru
  • Prodyšnost
  • Izolace tělesného tepla
  • Částečná odolnost proti sněhu a dešti
  • Pružnost
  • Odolnost proti oděru

Softshell není hardshell, i když někdy možná bude

S vývojem materiálů a technologií se oba typy oblečení funkčně přibližují. Softshell je ideální do podmínek bez srážek. Hardshell je primárně ochranná vrstva proti dešti a sněhu, dalším efektem je zvýšení míry izolace – na softshell ho obléknete při velmi silném větru nebo brutálním mrazu. Pro skialp je hardshell hlavně záložní vrstva do nepohody, která je většinou připravena k použití v batohu.

O softshellu se říká, že je to oblečení do 90% počasí. Zbývajících 10% tvoří déšť. Protože se stále zlepšuje nepromokavost při zachování dostatečné prodyšnosti, tak se softshell pomalu přibližuje hardshellu. Stejně tak se izolační vrstva pod bundou stává stále prodyšnější a tak se možná za pár let obejdeme bez klasického nepromokavého hardshellu. Na druhou stranu se prodyšnost „nepropro“ oblečení také zvyšuje a tak se možná stane, že skialpinisti se podle pojetí oblékání rozdělí na dva tábory.

Druhy softshellových materiálů

Softshell se dělí na tři základní druhy. Membránový softshell je většinou třívrstvá látka. Druhým typem je jednovrstvá, hustě tkaná látka. Třetím druhem je hybridní systém, který využívá různé druhy látek na různých místech, podle modelu body mapping zone.

Membránový softshell

Nejlépe ze všech odolává větru, ale je nejméně prodyšný. Nepromokavá softshellová bunda musí mít kromě membrány podlepené švy, které ale o kousek zhorší prodyšnost.

Hustě tkaný softshell

Nemá membránu a větru odolává díky husté struktuře vláken. Nedosahuje takové větruodolnosti jako membrána, zato má vynikající prodyšnost. Ve spojení s tenkou lehkou hardshelkou je to vynikající dvojkombinace.

Hybridní softshell

Chytré pojetí, i když konstrukčně a materiálově nejsložitější. Tam, kde je tělo náchylné na prochladnutí, je lépe izolující materiál. Tam, kde je výrazná potivost se používá hodně prodyšná látka. V místech, kde je vhodná pro volnost pohybu co nejlepší pružnost, tak má místo velmi elastický materiál. Hybridní softshell je fajn kombinovat s nepromokavou vrstvou.

Hřejivost versus lehkost

Mám radši sportovní pojetí skialpu „fast and light“ nebo se raději kochám, jdu pomaleji a méně se potím? Kdo bydlí v horách a chodí často stejné trasy na kondici (má je okoukané), ten asi zvolí lehké tenké oblečení s maximální prodyšností. Když jedu pokaždé jinam a prioritou je sledování hor, pak raději volím trochu teplejší softshell. Vliv má i nadmořská výška - obvykle platí úměra, že čím výše, tím chladněji a tím silnější vítr.

Prodyšnost je nejdůležitější

Komfort ovlivňuje v první řadě prodyšnost v druhé řadě odolnost proti větru. Myslete na to, že bunda a kalhoty budou správně propouštět vlhkost do okolního vzduchu jen tehdy, když prodyšné budou i vrstvy pod nimi. Tedy kvalitní termoprádlo je podmínkou. Volte osvědčené merino nebo stále se zlepšující syntetiku. Když si oblečete třeba bavlněné tričko nebo obyčejné slipy, které spolehlivě podrží pot na těle, komfortu se dočkáte až u vytopených kamen horské chaty.

Praní softshellového oblečení

  • Vždy se řiďte údaji na etiketách, zejména o teplotě praní a možnosti sušení v bubnové sušičce.
  • Softshellové oblečení perte jen tak často, jak je to nutné, aby si co nejdéle zachovalo svou funkčnost.
  • Pozor, praní má i blahodárný účinek – odstraňuje soli a tím podporuje správnou funkci látky, zejména membrány.
  • Před praním neobracejte oblečení naruby.
  • Uzavřete všechny zipy, suché zipy a druky, abyste zabránili jejich opotřebení během praní.
  • Doporučuje se používat tekutý prací prostředek, zatímco změkčovadla a aviváže jsou nežádoucí.
  • Pračku příliš nezaplňujte, abyste zajistili dostatečné máchání.
  • Pokud to štítek s údaji o péči umožňuje, je možné je sušit v bubnové sušičce, ale zpravidla stačí krátká doba sušení i bez sušičky.

Impregnace softshellového oblečení

  • Pokud má být povrch oblečení dodatečně impregnován, důkladně jej předtím vysušte.
  • Těsně před impregnací nahřejte oblečení, ideálně v sušičce – tím se zvýší účinnost procesu.
  • Je důležité, aby se impregnace omezila jen na svrchní stranu. Aplikujte impregnační sprej, vyhněte se impregnačním lázním – vnitřní impregnace by zhoršila prodyšnost.
  • Položte oblečení do vodorovné polohy, aby přípravek nestékal.
  • Nanášejte tak dlouho, než se přestane přípravek vsakovat do látky.
  • Vtírání hadříkem do látky pomůže lepšímu vstřebávání.
  • Přežehlením na nejnižší teplotu přes utěrku zesílíte efekt impregnace.
  • Jednodušší alternativou je vložit oblečení na 60 minut do sušičky (max. 60°C).

Přípravky na ošetřování softshellového oblečení

Prací prostředky: Grangers Clothing & Wash Repel, Grangers Wash + Repel Clothing, Nikwax Tech Wash

Impregnace a obnovení prodyšnosti: Nikwax Softshell Proof sprej, Nikwax Softshell Proof,

 Grangers Gold Aerosol, Grangers Clothing Repel, Grangers Performance Repel Plus

Několik tipů na osvědčené značky oblečení (řazeno abecedně)

Black Diamond – americká značka proslulá špičkovým hardwarem dodává ve vysoké kvalitě i outdoorové oblečení. Prostě sázka na jistotu.

Crazy Idea – skvělé funkční oblečení, specializované pro skitouring. Unikátní designy, výrazné barvy místo šedi. Nikdo vás nepřehlédne!

Direct Alpine – česká značka, která vyrábí outdoorové oblečení, včetně speciálního oblečení na skialp. Výborný poměr cena-výkon.

La Sportiva – výrobce špičkových bot, který je už roky dodavatelem outdoorového oblečení. Hodně myslí na kluky a holky, kteří do toho jdou stylem speed up.

Mammut – tradiční a osvědčená švýcarská značka.

Mountain Equipment – špičkové oblečení do hor na který je spoleh! Výborný poměr cena výkon.

Ortovox – Parádní i funkční oblečení. Inovativním způsobem zakomponoval do zimního oblečení vlnu. Koncept Westal­pen je ideální na skialpy, kolekce Deep Shell na freeride.

Rab – tajný tip pro gramisty. Britská značka, která snoubí dokonalé technické detaily s mimořádnou lehkostí.

Scott se specializuje na skitouringové a freeridové oblečení, u kterého není třeba kompromisu mezi technologiemi a designem.

Doporučujeme e-shopy s nabídkou oblečení pro skitouring a freeride

Adamsport.cz

Boatpark.cz

EndorphinRepu­blic.cz

Crazy Idea.cz

MadejaSport.cz

Namche.cz

Nixski.cz

SummitAcademy.cz

V dalších článcích se zaměříme už na jednotlivé kategorie oblečení, včetně konkrétních tipů…