Každý to má jinak

Jeden je otužilý, druhý zimomřivý, třetí se nadměrně potí, čtvrtý bojuje s mrznutím prstů atd. Každý jsme jiný a tak si každý musí vyladit svoje oblečení tak, aby ochránil svoje tělo a zároveň mu nebyla ani zima, ani vedro. Každý sám nejlépe ví, kde má jeho tělo slabá místa a tomu přizpůsobí výběr. Nebo zatím ještě neví a při pohybu v horách se začíná více poznávat a podle toho ladí oblečení.

Systém vrstev a jejich kombinace

Používá se takzvaný cibulový princip, jehož pomocí se vyladí tepelný komfort co nejblíž optimálnímu stavu. Počítejte s tím, že vždy bude potřeba mít nějaké oblečení v batohu a oblečení zabírá určitý objem i když je lehké.

Základní, první vrstva – termoprádlo

Jediná část oblečení, kterou během túry neměníte. Dva světy – ovčí merino nebo syntetické tkaniny. Skladba – slipy/boxery, spodky, triko (dlouhý/krátký rukáv) a podkolenky. Doporučuji merino, dá se volit různá gramáž (silný mráz/jarní teploty).

Softshell – prodyšný a větruodolný

Softshell je ideální svrchní vrstva - prodyšný, neprofoukne a ten současný bývá strečový. Kalhoty, bunda a vesta – to jsou tři kousky, které nás chrání před chladem a větrem. Některý více zahřeje, ale je objemnější. Jiný má zase výraznější prodyšnost na úkor izolace. Vesta je ideální regulátor - přes bundu pomůže v mrazu a přes merino triko na jarním slunci nahradí bundu.

Hardshell - oblečení do sněžení a deště

Nepromokavé kalhoty a bunda s kapucí se spolehlivou membránou. Většinou si je nesete na zádech, proto vybírejte co nejlehčí a sbalitelné do miniatury. V dnešní době mají kvalitní membránovky hmotnost do půl kila a kalhoty do 500 gramů.

Zateplovací péřovky a flísky

Pro pohyb je tenká lehká flíska, ideálně typuhybrid“ – s různými materiály na různých částech těla. Lehoučký péřový svetřík nebo i plnohodnotná lehká péřová bunda pro případ nepohybu - nouzovou situaci, delší zastávku nebo na vymrzlou chatu. Alternativou k péřovce je méně izolující a do většího balíčku srolovatelná bunda se syntetickou izolací, např. Primaloftem. Kromě klasického peří jsou k dispozici bundy s tzv. hydrofobním peřím nebo péřovou látkou Thin Down. Podrobnosti ve specializovaném článku…

Rukavice a čepice 

Prodyšné, softshellové prsťáky, do rezervy spolehlivé a teplé palčáky. K tomu tenoučké prsťáky z merina jednak na jarní slunce a jednak jako duplovaná izolace do palčáků pro největší kosu. Skvěle prodyšný je univerzální pružný rukáv na hlavu a krk ála Buff. V batohu pořádná čepice, nejlépe vlněná s membránou proti větru.

Jak vrstvení praktikovat

Stačí nebýt líný. Neváhejte během túry upravovat vrstvy oblečení v horní části těla. V batohu mějte vždy kromě „nepropro“ hardshellu i rezervní rukavice, čepici, tričko a termosku s teplým nápojem. Každý si ve svém batohu vytvoří vyhovující systém, aby měl vše po ruce.

Módní trendy, hmotnost, sbalitelnost

Asi nikdo nebude nosit oblečení, které se mu nelíbí. Má svoje oblíbené značky a z nich vybírá. Výběr barev a stylů je nekonečný. Funkčnost současného outdoorového oblečení je na vysoké úrovni. Kromě designu hraje při výběru roli i hmotnost a míra sbalitelnosti.

V příštích článcích projdeme jednotlivé kategorie podrobněji a přidáme i konkrétní tipy na oblečení pro skialpinisty.

Několik tipů na osvědčené značky oblečení (řazeno abecedně)

Black Diamond – americká značka proslulá špičkovým hardwarem dodává ve vysoké kvalitě i outdoorové oblečení. Prostě sázka na jistotu.

Crazy Idea – skvělé funkční oblečení, specializované pro skitouring. Unikátní designy, výrazné barvy místo šedi. Nikdo vás nepřehlédne!

Direct Alpine – česká značka, která vyrábí outdoorové oblečení, včetně speciálního oblečení na skialp. Výborný poměr cena-výkon.

La Sportiva – výrobce špičkových bot, který je už roky dodavatelem outdoorového oblečení. Hodně myslí na kluky a holky, kteří do toho jdou stylem speed up.

Mammut – tradiční a osvědčená švýcarská značka.

Mountain Equipment – špičkové oblečení do hor na který je spoleh! Výborný poměr cena výkon.

Ortovox – Parádní i funkční oblečení. Inovativním způsobem zakomponoval do zimního oblečení vlnu. Koncept Westalpen je ideální na skialpy, kolekce Deep Shell na freeride.

Rab – tajný tip pro gramisty. Britská značka, která snoubí dokonalé technické detaily s mimořádnou lehkostí.

Scott se specializuje na skitouringové a freeridové oblečení, u kterého není třeba kompromisu mezi technologiemi a designem.

Doporučujeme e-shopy s nabídkou oblečení pro skitouring a freeride

Adamsport.cz

EndorphinRepu­blic.cz

Boatpark.cz

MadejaSport.cz

Namche.cz

Nixski.cz

SummitAcademy.cz