Přijíždím do hor…

#1 Cestuj veřejnou dopravou

Vlak a autobus vás zbaví stresu při parkování, a když to jde, neváhejte upřednostnit veřejnou dopravu před osobním autem.

#2 Parkuj podle místních pravidel

Na hory přijíždí stále více lyžařů a bez ohleduplnosti při parkování to nejde. Místní na jednu stranu z turismu žijí, na druhou stranu je nutné respektovat jejich životní prostor. Když nezbyde místo na parkovišti, parkujte tak, abyste neomezili průjezdnost komunikace, případně nikomu nezablokovali výjezd.

#3 Platit parkovné je normální

Z poplatků za parkoviště platí místní samospráva nejen odklízení sněhu z plochy parkoviště ale také údržbu cest, úklid odpadků apod.

#4 Zkontroluj podmínky, počasí, výstrahy, místní omezení…

Sociální sítě přináší aktuální informace od uživatelů i místních skiareálů. Aktuální výstrahy zveřejňuje na svém webu i Horská služba ČR. Stáhni si do mobilu aplikace s počasím, lavinovým zpravodajstvím a mapami.

Když jsem ve skiareálu…

#5 Ve skiresortech respektuj místní pokyny a zvyklosti

Organizace pohybu skialpinistů po sjezdovkách a v jejich okolí má většinou nějaká pravidla. Seznam se s nimi předem na webu střediska. Nezapomínej, že skiareály jsou určeny primárně pro sjezdové lyžování.

#6 Příspěvek na umělý sníh

Když je nedostatek přírodního sněhu, je umělý sníh ve skiareálech jedinou možností. Protože výroba sněhu něco stojí, vybírají některé areály poplatek za vstup. Ať už jde o vynucenou nebo dobrovolnou platbu, její důvod má logiku.

Doporučujeme k přečtení: Skialpinisté na umělém sněhu 

#7 Výstup po okraji sjezdovky

V době provozu lyžařského střediska je výstup proti proudu masy lyžařů potenciálně nebezpečný. Z kopce se řítí řada sjezdařů, kteří neovládají 100% svoje lyže. Proto se drž při kraji a dávej pozor!

 #8 Stoupej za sebou, ne vedle sebe

Pokud je někde vyšlapaná jedna stopa, chodí se za sebou. Není nutné ubírat další prostor sjezdařům.

Doporučujeme k přečtení: Pravidla pro pohyb skialpinistů na sjezdovce

#9 Vyvaruj se traverzování sjezdovky

Stoupat napříč svahem je nebezpečné. Když už to musí být, tak jedině na co nejpřehlednějším místě. Když to jde, využij k výstupu lesní cesty a svážnice kolem sjezdovky.

#10 Pozor u terénních zlomů

Pod horizonty nejsi vidět a rychlost sjezdařů bývá vysoká. Snaž se taková místo obejít mimo sjezdovku. 

#11 Nevstupuj na uzavřené sjezdovky

Respektuj zákaz vstupu na sjezdovky z důvodu úpravy nebo umělého zasněžování. Postupně přibývá „skialp friedly“ středisek, které informují skialpinisty kudy ano a kudy ne.

#12 Upravenou sjezdovku sjížděj při kraji

Jde o jediné – platící sjezdař si chce ráno užít bezvadně upravenou pistu, proto nezkazte práci rolbařům.

#13 Za šera a po setmění s rozsvícenou čelovkou

I když je jasná noc za úplňku, nejde jen o to vidět, ale i být viděn. Čelovka svítí vždy, reflexní prvky jsou výhodou!

#14 Pozor na rolbu na laně

Představuje smrtelné nebezpečí. Na prudkých svazích tahá rolbu vzhůru ocelové lano na navijáku. Když při svitu čelovky narazíš do napnutého ocelového lana, hrozí ti zranění - od lehkého po smrtelné!

Doporučujeme k přečtení: Rolba ukotvená na laně je smrtelné nebezpečí

Ohleduplné chování v horách

#15 Pozdravit se s kolemjdoucím je slušnost!

Základy slušného chování vštěpují rodiče dětem už od malička. Proč by se nemělo zdravit právě na horách ?!

#16 Dodržuj obvyklý směr na trase!

Na některých místech, hlavně kolem sjezdovek, se chodí okruhy konkrétním logickým směrem. Je škoda zničit výstupovou stopu plužením a pády, protože zrovna ty (byť jsi jediný) potřebuješ sjíždět úsek opačným směrem a kolem výstupové stopy není dost sněhu nebo prostoru ke sjezdu.

#17 Neboj se zeptat kudy kam!

Pokud není zřejmé jakým směrem se trasa převážně chodí, je dobré se zeptat. Stejně tak je dobré podívat se předem do mapy. Volný terén není areál s cedulemi modrá, červená, černá. Co se dá v létě seběhnout v pohorkách, vypadá na lyžích úplně jinak.

Doporučujeme k přečtení: Orientace a jak na to

#18 Nebuď hlučný!

Když už dojdeš na kopec, není potřeba řvát a dávat najevo halasně svoje pocity. Ostatní lidé kolem tebe si tam vyšli třeba proto, že si chtějí krom jiného užít ticho a klid mimo rušné lyžařské středisko.

#19 Reproduktory s hlasitou hudbou do přírody nepatří!

Propojení mobilu s externím reproduktorem je trend. Jít po horách a místo klidu vnímat hudbu? Na to má asi každý dost času v civilizaci anebo třeba v autě cestou na hory. Hluk ruší jak lidi ve tvém okolí, tak i zvířata během zimního spánku. Kdo to nemůže vydržet, může si nasadit sluchátka a zůstat ve svém světě.

#20 Ulevuj si opodál

Kluci nemočí přímo ve stopě, holky nezahazují po vykonání potřeby papírové kapesníčky. Nepsané pravidlo – potřebu vykonávej alespoň 10 metrů od stopy. Žluté kolečko zamaskuj sněhem...

#21 Psi na túře? Ano, ale jen ovladatelní a trénovaní

Ano, ale musí být zcela ovladatelní a neobtěžovat ostatní. Jejich kondice a odolnost proti chladu musí odpovídat náročnosti túry. Více se dozvíte v samostatném článku.

#22 Odpadky si odvez do údolí

Obaly od oplatků, plechovky od nápojů, papírové kapesníčky, prostě žádné odpadky nevyhazuj v horách. Platí striktní pravidlo – co si do hor přineseš, to si také odvez! Svážení odpadu z hor je obtížné a nákladné. Svézt si obaly od tatranky nebo PET láhev v batohu dolů je snadné. Proto nebuď hyzdič přírodních krás!

#23 Při sjezdu se snaž nepoškozovat výstupovou stopu!

Sjížděj ohleduplně a vyhýbej se výstupové stopě. Stržená stopa na zledovatělém traverzu ztíží výstup tvým následovníkům.

#24 Nenič stopy běžkařům!

Skialpové lyže svou šířkou ničí běžkařské stopy, prošlápnuté i vyřezané. Je dobré jít krajem v ploše pro skejt nebo si prošlápnout svoji stopu.

#25 Vždy vyrážej na túru s lavinovou výbavou!

Je to výraz ohleduplnosti k ostatním lidem, kteří se pohybují v terénu. I když plánuješ zcela bezpečnou trasu, mohou se plány změnit a možná bude tvou pomoc při záchraně potřebovat někdo jiný. V českých horách jsou lavinové dráhy v Krkonoších a Jeseníkách.

Dodržuj pravidla ochrany přírody…

#26 Respektuj chráněná území!

Vrcholové partie hor na mnoha místech spadají do 1. zóny národního parku nebo jiné formy chráněného přírodního území, kde platí (celoročně) zákaz vstupu mimo značené trasy.

#27 Nepoškozuj vegetaci!

Jízda po kolena borůvčím, svahem o sklonu dětské sjezdovky, když vedle je cesta nebo stopa, není freeride ani skialp, ale zhovadilost. Občas je dobré se otočit a podívat se, co za námi zůstalo a jestli je to to, co bychom chtěli vidět před sebou.

#28 Nevyrušuj zvířata, některá jsou v zimním spánku!

Nezapomínej, že zvířata jsou v horách doma a ty jsi v nich hostem…