Dr. Down to umí nadávkovat

Vystudoval vysokou školu, na které se věnoval výzkumu peří a svoje poznatky dokázal aplikovat do výrobků Mountain Equipment, kde dostal šanci rozvinout svůj talent do praxe. Od té doby se staly péřové bundy a spacáky vlajkovou lodí značky.

Dr. Down vymyslel pro každou péřovku a spacák přesné dávkování peří. Aby nebylo peří ani málo (zima), ani moc (vyšší hmotnost). Proto se může stát, že péřovka jiné značky s podobnou hmotností nebude, tak teplá jako ta od Mountain Equipment.

Ekologický přístup reprezentuje Down Codex, ten společenský Fair Wear

Britové sázejí na eticky získávané špičkové peří z kachen a hus. Etické proto, že jde až o druhotný produkt chovu, prioritou je získávání drůbežího masa. Garance kvalitního peří je výsledkem zejména pečlivého výběru farem a etického přístupu k chovu zvířat. Platí úměra, že čím lepší má pták život, tím má kvalitnější peří. Veškeré použité peří v produktech Mountain Equipment pochází z kontrolovaných a známých zdrojů. Každý výrobek má unikátní kód, podle kterého lze dohledat původ peří a jeho parametry.

Společenský aspekt výroby zohledňuje členství v nadaci Fair Wear Foundation. To znamená, že pracovní podmínky vyrábějících zaměstnanců jsou na úrovni 21. století.

Kachní peří Down 700

Tuto visačku mají bundy s velmi kvalitním kachním peřím. To obsahuje minimálně 90 % prachového peří a jeho plnivost je alespoň 700 cuin.

Husí peří Down 800

Husí peří s plnivostí 800 cuin pochází z východní Evropy a je tím nejlepším druhem peří, které je na trhu k dispozici. Obsahuje minimálně 90 % prachového peří a každá šarže je samostatně testovaná, aby byla ověřena plnivost 800 cuin.  

Oba druhy peří mají společné znaky zpracování i vlastnosti. Peří je šetrně čištěno vodou bez chemické úpravy. Tím jsou zničeni roztoči i prostředí pro jejich život, což ocení alergici. Peří si zachová svou důležitou mastnotu i loft, je dobře sbalitelné, má vynikající izolaci, nízkou hmotnost a dlouhou životnost. Podrobnosti k peří, které používá Mountain Equipment najdete na webu o péřových spacácích... 

Hydrofobní peří

Peří je dokonalý přírodní izolant a zároveň jde hydrofobní materiál. Mountain Equipment proto nepoužívá chemicky ošetřené hydrofobní peří a svou pozornost soustřeďuje na maximální ochranu peří před vlhkostí prostřednictvím kvality svrchního materiálu. Zajímavý článek na toto téma hybrofobní peří si přečtěte na webu mountain-equipment.cz/spaci-pytle.

 

 

Odolnost péřovek proti vlhkosti díky materiálu Drilite® Loft

Voda v jakékoli formě brání peří v rozpínavosti (loftu) a zhoršuje izolační funkci. Drilite® Loft je exkluzivní řada voděodolných materiálů pro zateplené oblečení Mountain Equipment.

  • 100% nylon tvoří svrchní i vnitřní látku
  • Polyuretanový nástřik z vnitřní strany látky pro nepropuštění vlhkosti k peří.
  • Nylon nepropouští částečky peří
  • Látka vykazuje zvýšenou odolnosť proti roztrhnutiu
  • Lehký, tenký a příjemný materiál – neklade peří odpor a umožňuje maximální loft
  • Nylon je odolný vůči větru
  • Odolnost proti vodě - 1500 mm vodního sloupce
  • Solidní prodyšnost
  • Drilite® Loft byl vyvinut před více než 30 lety
  • Péřovky z látkou Drilite® Loft nosili členové významných úspěšných expedic i výstupů, oceněných Piolet d'Or

Odolnost látky versus nízká hmotnost

Svrchní textilie by měla být odolná, ale také lehká, měkká a dobře sbalitelná. Protože jde o protichůdné požadavky je potřeba volit prefetrence. Odolnost svrchní látky definuje jednotka denier, čím vyšší číslo, tím větší odolnost proti oděru a roztržení. Nejlehčí je Drilite® Loft 20D, nejodolnější Drilite® Loft 40D.

Gore-Tex Infinium

Některé péřovky od M.E. využívají na vybraných místech látku s membránou Infinium od firmy Gore. V takových zónách má bunda odolnost 10 m vodního sloupce a zároveň výbornou prodyšnost.

Pružné švy EXL

Pružné švy u vybraných péřovek umožnují maximální loft, zlepšují tepelnou izolaci a přizpůsobením tvaru těla v případě hlavy i přilbě roste uživatelský komfort.

Není kapuce, jako kapuce

Skutečnost, že v Mountain Equipment dbají na každý detail potvrzuje pět druhů kapuc, se kterými se na 12 typech péřovek můžete setkat. Více na obrázku.

Péřovky do extrémních podmínek

Péřové bundy XerosKryos byly vytvořeny do extrémních podmínek a výborně odolávají vlhkosti. Konstrukce Firestorm s hybridními komorami – kombinací tradičních prošívaných komor a 3D komor s teplými švy – zajišťuje skvělý teplotní komfort.

Péřovky Kryos nosí chlapi ze Strediska lavínovej prevencie slovenské Horské záchranné služby.  Péřovými bundami Xeros vybavil Mountain Equipment nadějné české horolezce v projektu Sokolíci.

 

Péřovky pro skialpinisty

Protože je většinu času nosíme v batohu, je zásadní výhodou nízká hmotnost a možnost sbalení do miniaturního objemu. Co tedy doporučujeme? Máme dva tipy s peřím plnivosti 700 cuin.

  • Frostline Jacket je lehká (410 g) a přitom plnohodnotná, univerzálně využitelná péřovka s 136 g peří. Dvě boční kapsy, náprsní vnější i vnitřní kapsy, robustní zip YKK se dvěma jezdci.
  • Baltoro Jacket má díky 162 g vyšší míru tepelné izolace, ale váží o trochu víc – 510 g.

Péřovka je jistota

Člověk nikdy neví, co ho na túře zastaví. V lepším případě hlad a žízeň, v horším porucha na vybavení, nějaká bolístka nebo zranění. V tu chvíli je nejlepší obléci péřovku a během několika vteřin zmizí pocit chladu.

Samozřejmě doporučuji přečíst si obecný článek o působení chladu a také o tom, co všechno by měla splňovat každá péřovka pro skialpinistu.

Užitečné odkazy

Dámské péřové bundy Mountain Equipment

Pánské péřové bundy Mountain Equipment

Dámská péřová bunda Frostline Hooded Jacket

Pánská péřová bunda Frostline Jacket

Dámská péřová bunda Baltoro Jacket

Pánská péřová bunda Baltoro Jacket

Webové stránky britské firmy Mountain Equipment

Průvodce výběrem péřovými spacáky Mountain Equipment – volba spacáku na 4 kliky

 

Vybavení značky Mountain Equipment dováží do ČR a SR společnost Summit Trade Distribution ze Zlína