Kdy použít zateplovací bundu?

  • Delší přestávka při výstupu (svačina).
  • Nucená zastávka (ošetření, oprava vybavení).
  • Statický trénink (práce s lavinovou výbavou, vyprošťování z trhliny apod).
  • Sjezd za hodně mrazivých, větrných podmínek.
  • Pobyt v chladném winterraumu (bivakovací místnosti) horské chaty.
  • Čas od konce túry do uložení ke spánku (stan, nevytopená chata, postávání na vyhlídce apod).
  • Nouzový bivak bez spacáku.

Co potřebujeme u teplé bundy na skialp?

  • Dostatečná izolace
  • Lehkost, která ale nesmí býtna úkor izolace
  • Sbalitelnost do co nejmenšího objemu
  • Dostatečná ochrana nejen těla, ale i hlavy a krku
  • Boční kapsy na ruce
  • Možnost jednoduchého sbalení, ideálně do jedné z kapes bundy.

Peří, syntetická izolace nebo vlna?

Peří versus syntetika? Výhody a nevýhody jsou známé. Pro peří mluví lepší schopnost izolace, výborná sbalitelnost a dlouhá životnost. V tom všem pokulhává syntetika, její jedinou zásadní výhodou je rychlejší sušení po zvlhnutí. Další možností je izolace rounem z hrubé ovčí vlny nebo tzv. péřové látky.

Kachní nebo husí peří?

Oba druhy peří jsou vynikající. Jedinou nevýhodou husího peří je fakt, že k dosažení stejné míry izolace je potřeba o trochu víc husího peří, než kachního.

Izolantem není samotné peří, ale prostory (kapsy), které se ve struktuře peří vyplní vzduchem, který je oním izolantem. Čím více vzduchu v peří, tím lepší izolace.

Peří s hydrofobní úpravou nebo recyklované peří

Přestože je husí nebo kachní pírko dostatečně hydrofobní (vodoodpuzující), větší dávka vlhkosti výrazně snižuje jeho izolační vlastnosti. Tomu se dá bránit dvěma způsoby. Buď chemickou úpravou peří nebo izolací peří pomocí nepromokavé svrchní látky. Někteří výrobci volí jeden, jiní zase druhý způsob.

U recyklovaného peří je potřeba počítat s nižší plnivostí, obvykle kolem 650 cuin. Ovšem je to ekologický produkt, což je pro někoho důležitější, než pár desítek gramů navíc, které dorovnají izolační schopnost bundy vůči bundám s peřím vyšší plnivostí.

Péřová látka Thindown

Rouno z kachního peří je vyrobeno ze směsi peří (85%) a polyesteru (15%). Jaké jsou vlastnosti v itálii vyrobeného rouna Thindown? Výborný poměr nízké váhy, izolace tepla a překvapivě i prodyšnost. Protože jde o rouno, není nutné bundu prošívat a vytvářet komory pro peří. Tím se zabraňuje úniku tepla studenými švy. Stejně tak se oproti běžnému peří neřeší praní – nemá se co sesypat nebo zežmolkovat.

Syntetická izolace

Její výhodou je nižší cena a jednodušší vysušení izolační náplně. Bohužel zatím nedosahuje kvalit peří ani v míře izolace, ani ve sbalitelnosti. Proto ji na skialp a skitouring nedoporučuji. Nejznámější syntetikou je Primaloft. Docela dobrým řešením izolace umělými vlákny je bunda se silnou vrstvou Polartecu Alpha a neprofukovou svrchní látkou, např. Pertex Quantum. Dá se použít i při výstupu za silnějšího mrazu a do jisté míry dokáže suplovat i péřovku.

Ovčí vlna

Přírodní izolant, který je hydrofobní a prodyšný. Nedosahuje takové míry izolace jako peří, ale jeho benefitem je právě prodyšnost. Nejčastěji používá hrubou vlnu z alpských ovcí Ortovox (Swisswool) a Salewa (Tirolwool).

Výhodou vlny je, že do své struktury absorbuje vlhkost. Avšak pro dosažení stejné míry izolace by bylo potřeba mnohem většího objemu vlny než peří. Takové bundy by byly těžké a objemné. Ve skutečnosti nejsou, ale ani neposkytují izolaci jako péřovky. Jsou fajn třeba pro freeride nebo freetouring, kdy se v nich dá krátkodobě, v pomalém tempu i stoupat na pásech.

Ekologický aspekt

Ze všech uvedených izolací je nejekologičtější právě hrubá alpská vlna (Swisswool, Tirolwool). Podporuje se pastevectví v Alpách, ovce ostříháním netrpí a je to evropský produkt nejen surovinou, ale i vlastní výrobou. Podobně ekologické je také peří, získávané často jako vedlejší produkt chovu drůbeže na maso. Ekologicky nejhůře, vycházejí z ropy vyrobené, syntetické izolace.

Hmotnost bundy

Protože zateplovací bunda stráví celou dobu pohybu v batohu, je nízká váha jednou z priorit. Péřovky, které jsou vhodné do zimního období, začínají na váze od 330 g (záleží na velikosti) a neměly by přesáhnout 450 g. Aby péřová výplň dosáhla dostatečné izolace, mělo by peří dosahovat plnivosti alespoň 700 cuin. Plnivost je zásadní vlastnost peří – je to schopnost vyplnit objem, čím větší, tím lépe. Čím vyšší číslo, tím kvalitnější a také dražší peří. Solidní výrobci uvádějí také hmotnost samotného peří. Ta by měla být alespoň 140 g.

Kapuce

Pořádná péřovka by měla mít kapuci, hlava i krk jsou na chlad choulostivé a pro pocit tepla je kapuce k nezaplacení. Když je kapuce nastavitelná podle velikosti hlavy je to výborné, i když tím nějaké gramy přibudou. Aby se pod kapuci vešla i helma pro skialpové účely důležité, hodí se to spíš při lezení v ledu. Některé kapuce péřovek do extrému mají stahování nejen kolem obvodu hlavy, ale i kolem obličeje.

Vysoký límec

Důležitý je i vysoký límec, který by měl chránit bradu a v případě pohybu nesjíždět pod ní. Takový límec by měl dosahovat alespoň po ústa, ideálně pod nos.

Dostatečně dlouhé rukávy

Když předpažíte, měly by konce rukávů zůstat před zápěstím, spíš na hřbetu ruky. Koncové lemy se řeší pružnou lemovkou. V batohu by měl mít každý ještě teplé palčáky, které překryjí konec rukávu a zabrání úniku tepla.

Péřový svetřík

Řešením, které ušetří na váze i objemu je péřový svetřík, který nemá kapuci, případně ani zip (anorak). V tom případě je důležitá pořádně teplá čepice, nejlépe s windstopperovou membránou na čele a přes uši.

Univerzální péřovka nebo jen lehká a malá

To je zásadní dilema. Když chci péřovku, kterou budu nosit na skialpy, ledy, lezení a občas i v civilizaci, musím počítat se 50 až 100 g navíc, které spotřebují mohutnější hlavní zip s druhým jezdcem pro rozepínání odspodu. Dále nastavení kapuce, která bude větší (přes helmu) a vnitřní kapsička na zip taky přijde vhod. Stejně jako náprsní, napoleonská kapsa za zip zvenku a také stahovačka spodního obvodu bundy, logicky posichrovaná drukem.

Lehoučká „spící“ bunda na dně batohu může mít jemné zipy - jak průběžný, tak u bočních kapes. Ty jsou fajn, protože možnost dát si zmrzlé ruce do kapes péřovky je někdy k nezaplacení.

Raději o trochu větší

Současné bundy jsou buď dámského nebo pánského střihu a velikosti jsou většinou označeny škálou S – XL.  Pokud jde o velikost péřovky, pořiďte si raději o fous větší. Někdy si ji oblečete jen přes softshelku, ale v krizi klidně i přes hardshellovou membránovku. Stahování spodního lemu a případně i kapuce dokáže zašpuntovat tělesné teplo pod bundou, i když je větší.

Do malého balíčku

Existují dva způsoby sbalení. Jednak do jedné z kapes, obvykle té boční. Při tlačení bundy do malého prostoru dejte pozor, abyste nepoškodili zip a také je potřeba vyndat z kapes objemné věci – čepici, rukavice apod. Druhou možností je malý pytlíček, který koupíte i s bundou. Pozor na jeho ztrátu, někdy bývá ukotvený na sponce v kapse.

Tipy na zateplovací bundy renomovaných značek

Vybírejte pečlivě, nejlépe v kamenných obchodech s možností vyzkoušení i osahaní materiálu. Níže je několik tipů od osvědčených výrobců. Proklik míří buď na web dovozce (prodejce) nebo přímo výrobce.

Mountain Equipment - dámská péřová bunda Mountain Equipment Frostline Hooded Jacket a pánská péřová bunda Mountain Equipment Baltoro

Rab - dámská péřová bunda Rab Kaon Jacket a pánská péřová bunda Rab Kaon Jacket

Direct Alpine - dámská péřová bunda Bora Lady pánská péřová bunda Uniq

La Sportiva - dámská péřová bunda La Sportiva Deimos Down Jacket Women a pánská péřová bunda La Sportiva Deimos Down Jacket Men

Mammut - dámská péřová bunda Mammut Broad Peak in Hooded Jacket Women a pánská péřová bunda Mammut Broad Peak in Hooded Jacket Men

Ortovox - dámská bunda s izolací Swisswool Ortovox Piz Badus Jacket a pánská bunda s izolací Swisswool Ortovox W´s Piz Palü Jacket

Scott - dámská bunda s Primaloftem Scott Insuloft Superlight PLa pánská bunda s merino vlnou Scott Insuloft Merino

Crazy Idea - dámská zateplovací bunda Crazy Jacket Electra Woman Lambada a pánská zateplovací bunda Crazy Jacket Viper Man Resina.

Black Diamond – dámská péřová bunda Black Diamond Vision Down Parka a pánská péřová bunda Black Diamond Access Down Hoody