Na úvod video, ze kterého se dozvíte vše podstatné o ORTOVOX LiTRIC

 

 

 

LiTRIC je elektronicky řízený systém

LiTRIC se dobije z elektrické sítě zhruba za 2 až 3 hodiny. Nabíjí se prostřednictvím kabelu USB-C, podobně jako mobil. Po nafouknutí airbagu potřebuje systém 25 minut k tomu, aby zregeneroval k další aktivaci.

Aktivaci systému, neboli nafouknutí airbagu si tak můžeš opakovaně vyzkoušet, bez dalších nákladů a starostí. Absence kartuše (bombičky) přináší více místa uvnitř batohu, odpadá kontrolní vážení kartuše před sezónou a není nutná likvidace použité kartuše a také odpadají náklady na novou, po provedení aktivace. Bez tlakových bombiček – kartuší, nastává kýžený konec komplikací při letecké přepravě.

ORTOVOX LiTRIC Skrýt poznámky

LiTRIC je nejlehčí systém mezi ventilátory

LiTRIC je nejlehčí mezi elektronickými systémy s ventilátory. Mezi všemi lavinovými systémy mu váhově patří 3. místo. Hmotnost kompletního systému je parádních 1100 gramů. LiTRIC je lehký díky promyšlené konstrukci, ultralehkému airbagu a superkondenzátorům namísto bombiček.

LiTRIC se ovládá intuitivně

Manipulace se systémem LiTRIC je velmi jednoduchá. LED displej na batohu zobrazuje úroveň nabití systému. Ergonomicky tvarovaná, výškově nastavitelná aktivační rukojeť, je důležitá pro bezchybné provedení aktivace airbagu.

Bederní pás má pohodlnou zacvakávací sponu, na rozdíl od otravného provlékání dvou destiček při každém zapínání i rozepínání bederáku. Pojistný popruh proti „vysvlečení“ batohu z těla silou laviny, se zapíná jednoduše pomocí karabiny. Tím, že popruh visí a nejde „uklidit“ do žádné kapsičky, připomene uživateli zapnutí karabiny do poutka na bederáku.

Snadná aretace táhla (pootočením o 180°) zabrání nechtěnému odpálení airbagu, např. na horské chatě. Sekundární mechanická pojistka kapsy na sbalený airbag zamezuje nežádoucímu povolování krycích zipů a to přijde vhod zejména při zcela naplněném batohu.

LiTRIC je odolný a spolehlivý

Systém LiTRIC lze aktivovat vícekrát a jedno nabití vystačí nejméně na dvě aktivace. Provozní doba při zapnutí je přibližně 60 hodin (30 dní ve vypnutém stavu), což umožňuje vícedenní túry bez nutnosti dobíjení. Kombinace superkapacitoru a proti chladu extrémně odolné a lehké lithium-iontové baterie, zaručuje bezpečný provoz, šetrný k přírodním zdrojům.

Výkonný kompresor s difuzorem naplní za 4 vteřiny airbag okolním vzduchem. Minimální životnost systému je 50 aktivací. Kvalitu systému LiTRIC potvrzuje certifikace TÜV.

Na systému LiTRIC spolupracovali německý ORTOVOX a kanadský ARCTERYX, o tom je krátké video...

 

Detaily systému LiTRIC

  • Ergonomicky tvarované aktivační táhlo (trigger) s výškově nastavitelnou polohou. Připraven k aktivaci je po otočení madla o 180°. Jednoduchým potočením zpět se trigger „zamkne“ a tak nemůže dojít k nežádoucímu nafouknutí airbagu.
  • Mechanicky ovládané zamykání prostoru v batohu se složeným airbagem je spolehlivou pojistkou proti jeho vytlačování ven, které je Achillovou patou plně napěchovaných batohů s airbagy.
  • „Semafor“ s LED diodami informuje uživatele na první pohled o stavu nabití.
  • Superkapacitor, doplněný lehkou LI-ION baterií (25 g) dodá energii ventilátoru i v silném mrazu, systém funguje do - 30°C.
  • Airbag objemu 150 litrů je vyroben z mechanicky velmi odolného dvouvrstvého a přitom jemného materiálu, který lze snadno sbalit do kapsy airbagu.

Batohy Ortovox s technologií LiTRIC

Rozdělují se na tři skupiny, v souladu se zaměřením uživatele a podle toho jsou batohy designovány.

Lavinové batohy AVABAG LiTRIC TOUR

BATOHY řady TOUR jsou designované pro skitouring a skialpinismus. Jsou velmi pohodlné, vyrobené z lehkých, odolných materiálů. Z vnějšku umožňují připnutí cepínu, lyží, splitboardu a lana. Pro batohy řady TOUR je typická možnost otevření hlavní komory zipem po celém obvodu, což usnadňuje orientaci ve věcech.

Lavinové batohy AVABAG LiTRIC FREERIDE

Na těle sedí perfektně zádový systém COMFORT BACK SYSTEM, hlavně díky pružnému bedernímu popruhu. Batohy FREERIDE (28, 18, 26S a 16S) vynikají přizpůsobením tvaru zad. Zásadním benefitem je možnost vložení chrániče páteře CLASP BACK PROTECTION. Mezi funkcionality patří možnost připínání lyží, snowboardu a cepínu. Standarem je u ORTOVOXu držák na helmu ze síťoviny a rychlý přístup do hlavní komory. 

Minimalistický batoh AVABAG LiTRIC ZERO

AVABAG LiTRIC Zero 27 je technický batoh čistého designu, který váží pouhých 1970 gramů! Zaměřuje se na to podstatné - maximální bezpečnost a minimální hmotnost. Nabízí všechny důležité funkce - možnost uchycení lyží, cepínů a holí.

Koncept ZIP-ON poskytuje univerzalitu použití

Dnes na freeride, za týden na haute route. Pro využití jediného systému pro krátké freeridové dny i vícedenní túry od chaty k chatě vytvořil ORTOVOX systém ZIP-ON, který umožňuje flexibilní kombinaci batohů LiTRIC Avabag. Základna LiTRIC BASE se skládá ze zádového systému, ramenních popruhů, bederního pásu a airbagu a samotné technologie LiTRIC (ventilátor včetně motoru + superkapacitor.

LiTRIC je k dispozici ve dvou variantách, z nichž každá je navržena pro své zamýšlené použití: TOUR nebo FREERIDE. Obě varianty jsou k dispozici ve dvou délkách zad a dvou velikostech.

Jedny záda pro více batohů

Na jedny záda s LiTRICem můžete připnout zipem vaky 2 typů a 4 velikostí. Pozor, kompatibilita je ale možná jen pro shodnou délku zad. Třeba na batoh TOUR 28 S můžete „přizipovat“ vak FREERIDE 16 S, ale Freeride 18 už ne, protože je pro delší záda.

Zásadním rozdílem mezi zádovými systémy jsou pružný bederák a masivnější polstrování pro batohy Freeride a naopak důraz na nižší hmotnost u batohů Tour. U odlehčeného ZERO je LiTRIC pevnou součástí batohu a nedovoluje jinou alternativu.

Na výběr jsou dvě délky zad

Vlastní zádový systém se dodává ve dvou provedeních, tak jak je to obvyklé u batohů ORTOVOX. Tak třeba batoh ORTOVOX AVABAG LiTRIC TOUR 40 má delší záda, varianta stejného batohu se zkrácenými zády má název ORTOVOX AVABAG LiTRIC TOUR 36 S a logicky menší objem, o 4 litry.

Při rozhodování, jakou délku zad zvolit, je rozhraním výška 175 cm. Lidé s menší výškou volí „S“. Někdo má delší záda, jiný zase nohy a s tím je potřeba počítat. Proto je vyzkoušení na prodejně nebo při testovacím dnu ideálním způsobem rozhodování.

Infobox na konec

Lavinový batoh funguje na principu odlučnosti velkých částic. Díky nafouknutému airbagu se stává člověk + batoh velkou částicí. Je vysoká pravděpodobnost, že lyžař s aktivovaným airbagem stržený lavinou nebude zasypaný zcela pod sněhem a tím vzrůstají jeho šance na přežití.

ORTOVOX je bavorská firma, která vyrábí vybavení a oblečení na skialpy. Od svých počátků dodává ORTOVOX lavinové vyhledávače, lavinové sondy a lavinové lopaty. Před lety začal vyrábět úspěšnou technologii pro lavinové batohy AVABAG na které navazuje LiTRIC. Podívejte se na přehled všech lavinových batohů, na batohy ORTOVOX i na přehled jednotlivých záchranných systémů. Dovozcem značky do CZ a SK je zlínská firma Summit Trade Distribution.