Svět freeskiingu dlouhodobě postrádá moderní technologie. Jsme obklopení nadupanou technikou, která nám výrazně usnadňuje život, aniž bychom si to vůbec uvědomovali. Není až zarážející, že téměř nic z toho do světa free-skingu doposud neproniklo? Pochopitelně až na lavinové vyhledávače.

 

Vyhledávač ztracených lyží v hlubokém prašanu

“Přijít o lyži vysoko v horách představuje výrazně větší riziko než jenom finanční ztrátu plynoucí z nákupu nových lyží. Právě tato zkušenost ze ztráty lyže mě vedla ke zrodu myšlenky SkiFi''  říká Zdeněk Zeiner, zakladatel firmy TFF, který lyžuje ve volném terénu více než 20 let.  

Tento ambiciózní projekt vyžaduje ty největší profesionály z oboru, Zdenkovi se podařilo sestavit tým špičkových odborníků v čele s Janem Chalupou a Jakubem Stedinou. Na projektu se výrazně podílela také Fakulta informačních technologií z VUT Brno a jedna z největších technologických firem v Čechách, Y-soft. Týmu TFF výrazně pomáhá i Jihomoravské inovační centrum.  

Projekt SkiFi byl agenturou Czechin­vest přijat do programu Technologické inkubace konkrétně do AI Hubu,který je zaměřený na vývoj a aplikaci umělé inteligence do průmyslu a umožnil TFF financovat vývoj neuronové sítě. Tato neuronová síť bude zpracovávat data ze sjezdu a výstupu, která budou detekována pomocí SkiFi modulu, instalovaného na lyži. Jak ski-koučing funguje? 

Diagnostika výstupu

SkiFi obsahuje magne­tomer, akcelerometr a gyroskop. Během výstupu měří délku krokudélku skluzu, míru zvedání nohou a rychlost výstupu vzhledem ke sklonu svahu. Senzory SkiFi dokáží detekovat i ekonomiku pohybu při skialpové stoupací otočce. Přínosem může být motivace ke zlepšení techniky výstupu a hlavně úspora energie, díky čemuž si uživatel uchová více energie na sjezd a může si ho více užít:). Zásadní je, že se dají porovnat čísla před a po změně techniky.

Vzhledem k tomu, že většina pádů a nehod se stává právě při sjezdu, tak ušetřené síly (díky UPHILL SKI COACHING) mohou snížit riziko pádu i špatné techniky sjezdu.

SkiFi měří zatížení svahu při sjezdu

SkiFi měří zatížení svahu lyžařem. Downhill Ski Coaching je zaměřený na snížení dodatečného zatížení sněhové vrstvy při sjezdu. Dodatečné zatížení svahu je podstatným rizikovým faktorem pro uvolnění laviny. Po vyhodnocení rizika, výběru optimální linie a rozhodnutí “GO”, zahájíme sjezd. Jediné, čím můžeme ovlivnit lavinové nebezpečí je míra dodatečného zatížení, jakým při jízdě působíme na svah. Čím menší síla, tím menší nebezpečí.

Senzory Skifi měří sklon svahu, rychlost, přetížení v oblouku a z něj vyplývající dodatečné zatížení svahu. Převedeno do praxe: Ostré oblouky a prudké snížení rychlosti bychom si optimálně měli nechat na mírnější svahy. Prudké úseky je bezpečnější lyžovat s co největším flow, bez agresivního brždění. SkiFi proto představuje vý­borný tréninkový nástroj pro všechny, kdo chtějí vyladit svoji techniku sjezdu s ohledem na bezpečnost.

Vyhledávání ztracené lyže

Jakmile vázání při pádu v prašanu vypne, není vždy snadné lyže najít. Zařízení SkiFi, které je půdorysně o něco větší než kreditní karta a váží 75 g, lyži lokalizuje a odešle data do vašeho smartphonu nebo SkiFi lokátoru prostřednictvím technologie Angel of Arrival. Stačí sledovat jenom kompas na dlani, abyste mohli lyže znovu získat zpět. SkiFi lokátor je další malé zařízení pomocí kterého najdete lyži podobným způsobem, jako když hledáte pípákem. Tento lokátor může nahradit aplikace Skifi v mobilu, ovšem lokátorem se bude hledat lépe.

Součástí SkiFi modulu je též Piezo sirena, řízená akcelerometrem, který rozpozná pád a sirénu sám aktivuje. Komunikace mezi lokátorem nebo mobilním telefonem a modulem na lyži je založená na bluetooth technologii

Technologii vyhledávání se nám podařilo patentovat. “Patent byl první malý krok, ale pro nás obrovský úspěch!”, říká Jan Chalupa

Ochrana před zloději

Lyže se SkiFi lze přes aplikaci uzamknout. Při nepovoleném pohybu lyže spustí modul alarm (sirénu), který lze vypnout pouze přes telefon.

Instalace SkiFi na lyže

Je snadná a zabere jen několik minut. Pro používání SkiFi stačí nalepit na lyže upevňovací rámy. Vše potřebné je součástí balení a bylo pečlivě testováno v teplotním rozsahu od -30 do +45 °C. Mechanická odolnost lepeného spoje pomocí oboustranné pásky je vynikající. Po spárování přístroje s telefonem stačí zapnout zařízení SkiFi do rámečků.

Podpořte SkiFi formou crowdfundingu!

Vývoj nám trval téměř 3 roky, ale teď máme jedinečný produkt a jdeme do finále. Máme vyrobenou první zkušební sérii a 7. 12. 2022 spouštíme crowdfundingovou kampaň na Indiegogo, do které se může zapojit každý zájemce a podpořit tento projekt zakoupením SkiFi setu.  

„Crowdfundingová kampaň není jen o penězích, ale i o shromáždění úžasných lyžařů z celého světa a jejich názorů na náš produkt. “Věřím, že SkiFi může úspěšně zaplnit mezeru v odvětví lyžařského vybavení, protože skutečně pomáhá milovníkům lyžování ve volném terénu“ uzavírá Zdeněk Zeiner.

 Cena SkiFi a termín dodání

  • Cena jednoho setu začíná od 233 Eur a obsahuje 2x modul SkiFi, 2x fixační rámeček. Ovládání aplikace a vyhledávání lyží pak bude probíhat pomocí mobilního telefonu, Dosah mobilního telefonu je mezi 10-20 metry v závislosti na podmínkách a hloubce zasypání lyže. 

  • Za cenu 104 Euro je možné přikoupit SkiFi lokátror s dosahem 100-150 m. Lokátor je mimořádně přesný, efektivnější než vyhledávání s mobilem. Pracuje s technologii  Angle of Arival a jeho dosah je 100-150m.  

  • Skikoučingová aplikace bude zpoplatněna částkou 60 EUR/rok,  prvních 100 zájemců ji bude mít na rok zdarma počínaje sezonu 23/24.

Distribuce SkiFi zákazníkům proběhne na podzim 2023.  

Shrnutí technologie SkiFi

  • Set SkiFi obsa­huje 2x modul SkiFi, 2x fixační rámeček (lepí se na lyži a do kterého se SkiFi modul zacvakne) a pomůcky pro spolehlivé přilepení rámečku k lyžím.
  • SkiFi rozpozná při sjezdu zatížení sněhu lyžařem a může inspirovat ke zlepšení lyžařské techniky tak, aby vedla k menší razanci jízdy a potažmo ke snížení rizika uvolnění laviny.
  • SkiFi vyhodnotí ekonomiku pohybu při výstupu na pásech a může vést k lepší efektivitě pohybu.
  • SkiFi dokáže rychle vyh­ledat ztracené lyže v prašanu, když vám vypne vázání
  • SkiFi má funkci elektro­nického zámku, chrá­ní lyže před krádeží.