Komunikace po telefonu

1) Dle instrukcí na členské kartičce Alpenvereinu volám nejprve asistenční linku. Tam mi překvapená slečna sdělí, že je potřeba nejdřív dostat zraněného do nemocnice.

2) Volám tedy 112 - hlásím typ úrazu, názvy kopců, mezi kterými jsme a GPS souřadnice naší polohy.

3) Volá Mountain Rescue - opět hlásím typ úrazu, názvy kopců mezi kterými jsme a GPS souřadnice.

4) Volá Mountain Police - chce popis nehody, GPS souřadnice, jméno-adresu-datum narození zraněného a pak jméno a narození volajícího. Posílám odpověď v SMS.

5) Volá Heli Rescue, opět ověřuji názvy kopců mezi kterými jsme a GPS souřadnice...po chvíli se dohodneme, kde tedy jsme, ze je zde místo na přistání helikoptéry, že tu fouká vítr, ale ne zas tak moc... 

Odlet helikoptérou

Dostáváme ještě upozornění, ať si posbíráme všechny věci, aby nám při přistání helikoptéry ne­uletěly a pak, že máme signalizovat "Y" (Yes, potřebujeme pomoc).

Přistání a nástup do helikoptéry jsme zvládli bez problémů. 

Dodatečné upřesnění informací

Později odpoledne ještě volá Mountain Police a chce detailní popis nehody, aby vyloučili cizí zavinění. Dále se ptají na přesné složení skialpové skupiny, odkud kam jsme šli, kdy jsme vyrazili..., co jsme měli za vybaveni..., ověřovali, zda jsme měli helmy, pípáky, sondy, lopaty, jestli jsme byli všichni pojištěni... Všechny hovory probíhaly v angličtině. 

Poučení ze záchranné akce

Je dobré mít členství v Alpenvereinu, mluvit anglicky nebo německy, tak abyste mohli telefonovat, vědět kde jste, nejlépe znát GPS souřadnice, mít helmu a lavinovou výbavu... a doporučuji mít starý tlačítkový telefon, který se v mrazu nevybije... 

Faktury byly proplaceny

Za akci přišly zhruba do měsíce 2 faktury - první na 87 Euro, druhá na 5.566 Euro (vrtulník). Obě byly přeposlané Alpenvereinu a ten je proplatil.


Redakční doplněk

Pro nouzové situace je dobré vědět, jak se hlásí nehoda, znát GPS souřadnice místa nehody, mít v telefonu číslo na profesionální záchranáře v oblasti nebo použít vhodnou aplikaci v telefonu. V případě pomoci helikoptérou se připravit na navigaci a nástup. Pro předlékařské vyšetření je nutné mít ve skupině vybavenou lékárničku a další vybavení. Samozřejmě zvládnout provedení první pomoci. Členství v Alpenverinu doporučujeme pořídit u oeav.cz.


 

Doplňující komentáře ze sociálních sítí:

Vaclav Potesil

Volat “policejni” cislo 112 neni v Alpach ten nejlepsi zpusob . Ve Svycarsku volam primo vrtulnik Rega (1414), v Cham operacni centralu PGHM Chamonix (+33 4 50 53 16 89) atd. Pri zachranach (pro jine obeti), trech ve Svycarsku a jedne v Chamonix, se mi nikdy nestalo, ze bych musel mluvit s ctyrmi ruznymi sluzbami jako autorce pres 112. Komunikoval jsem vzdy primo s mission operatorem, ktery je v real-time spojeni s pilotem, a presne zna lezecke trasy. Diskuze je v 2min hovoru stylem “OK jsme tam do pul hodiny”. Maximalne stejny operator prozvoni, ze vrtulnik uz se blizi - vetsinou dorazil do 15min od zavolani Rega/PGHM.
 
Jiří Feix
Ještě doplním pár drobností z vlastní zkušenosti. Každý ve skupině by měl mýt na nějaké karičce napsaná tel. čísla všech ze skupiny aby je při volání mohl okamžitě nahlásit operačnímu (pro případ selháni volajícího přístroje, pro upřesnění a lokalizace místa). Pozor na izofolie a podobně možno poletující materiály které mohou ohrozit vrtulník, při snížené viditelnosti nesvítit na vrtulník, ale signalizovat nejlépe kruhy (plochu vhodnou pro přistání) na zem, to že stroj sedne nakonec jinam neřešte. Řiďte se pokyny záchranářů, nadměrná horlivost jim komplikuje jejich práci. Je možné, že nevezmou veškerou vaší výstroj, primárně zachraňují životy... Prostě kvalitní kurzy, patřičné zkušenosti, dobrá parta a trochu těch znalosti jsou potřeba.