TIP č.1 – NALEPENÍ PÁSů

Před nalepením stoupacího pásu vysušte skluznici, přilepte pás na lyže a uhlaďte rukavicí po srsti. Vylepšenou verzí je uhlazení pásu kostkou vosku na pásy, protože tím prospějete pásu jeho navoskováním.

Nalepení skialpových pásů Skrýt poznámky

TIP č. 2 - TECHNIKA VÝSTUPU

Posouvej lyže ve stopě a snaž se je nezvedat. Má to 2 efekty. Jednak ušetříš energii za zbytečné zvedání lyží i s vázáním a jednak je optimální pohladit stoupací chlupy a omezit tím nežádoucí nalepování sněhu na pásy.

Technika výstupu na pásech Skrýt poznámky

TIP č. 3 – PODKLUZOVÁNÍ

Zabraň podklouznutí pásu na prudkém svahu přenesením váhy dozadu, na patní opěrku. Tím se váha přenese na celou délku pásu a zlepší se držení pásu na sněhu. Nezapomeň na základní pravidlo: Čím větší kontaktní plocha, tím lepší grip!

Jak zabránit podkluzování pásů Skrýt poznámky

TIP č. 4 - DÉLKA KROKU

Na strmých nebo obtížných úsecích dělej kratší kroky. Díky tomu budeš mít těžiště blíž vázání a získáš větší stabilitu. Ať už ve zledovatělé stopě nebo ošemetných traverzech.

Čím prudší svah, tím kratší krok! Skrýt poznámky

TIP č. 5 – NALEPOVÁNÍ SNĚHU NA PÁSY

Změna vlhkého na suchý, studený sníh může způsobit nalepování suchého sněhu na mokré pásy. Odstraň nalepený sníh z pásu (holí, hranou lyže) a dávej pozor, ať přitom pásy nepoškodíš. Pak vysuš stoupací pásy hadříkem. Nakonec nanes na pásy vosk, ve směru od špičky k patce. Další prevencí je použití přípravku proti ulpívání sněhu.

Lepení sněhu na pásy se dá zabránit technikou kroku, voskovaním nebo impregnací. Skrýt poznámky

TIP č. 6 - KRÁTKÉ SJEZDY

Při obtížnejším sjezdu s nalepenými pásy raději zapni patku boty do vázání, abys předešel pádu dopředu. Při sjezdu s volnou patkou nezapomeň přepnout stoupací opěrku do nulového úhlu (rovina) a při sjezdu posuň těžiště těla dozadu. Pozor, delší sjezdy na pásech po zmrzlém sněhu výrazně zatěžují stoupací stranu pásu a dochází k jejímu nadměrnému opotřebení.

Při sjezdu na pásech zapni patku nebo přesuň těžiště vzad. Skrýt poznámky

TIP č. 7 - ODLEPENÍ PÁSů VE VICHRU

Při extrémně silném větru položte lyži na zem vázáním na sníh. Odlepte polovinu pásu, přeložte ji napůl a slepte k sobě. Totéž udělejte s druhou polovinou pásu.

Když fouká „snesitelný“ vítr, tak si odhákněte pružný úchyt pásu, většinou u patky lyže. Do ruky si připravte separační síťku nebo fólii, ideálně v poloviční délce pásu. Opřete lyže patkou o zem. Odlepte polovinu pásu a přiložte ji na lyži (stoupací vlas na vlas). Připravenou fólii přilepte na obnaženou lepicí polovinu a „přižehlete“ rukou. Následně odlepte ze skluznice i druhou půlku pásu a přilepte ji na síťku (fólii).

Odlepování pásů v silném větru Skrýt poznámky

TIP č. 8 - OPĚTOVNÉ NALEPOVÁNÍ A ODLEPOVÁNÍ

Při častém nalepování a odlepování pásů hrozí ztráta lepivosti – hlavně za větrného a mrazivého počasí. Složené pásy vložte pod bundu a zahřejte je tělesným teplem – podpoříte tím lepivost. Péči věnujte očistění skluznice před nalepením.

Pásy do tepla pod bundu, to je recept proti ztrátě lepivosti. Skrýt poznámky

TIP č. 9 – PÁSY NELEPÍ

V servisním balíčku je dobré mít trochu lepidla na pásy. Zkuste zahřát pásy tělesným teplem a naneste na pás trochu lepidla, hlavně pod vázáním. Případně použijte sprej na akutní obnovu lepidla např. Colltex Quicktex. Když nemáte žádné lepidlo, jsou dobré plastové stahovačky – bindery. Dalším řešením jsou lepicí čtverce (servisní balíček) a nejméně sofistikované je přilepení pásů páskou „duct tape“.

Jak vyřešit, když pásy nelepí... Skrýt poznámky

TIP č. 10 – PÉČE O PÁSY  

Péče o pásy po túře je stejně důležitá jako před ní. Vysušte pásy a pokud možno i lyže. Občas pásy navoskujte nebo impregnujte stoupací strany pásů. Před sezónou zkontrolujte a případně obnovte lepicí vrstvu. Odměnou za takový přístup bude spolehlivost pásů a bezstarostnost.

Pásy vysušte po každé túře. Skrýt poznámky

TIP č. 11 – POZOR NA TEKUTÉ SKLUZNÉ PŘÍPRAVKY

Namazané skluznice běžnými vosky nemají vliv na lepivost pásů. Jsou však nové tekuté přípravky, které po aplikaci do skluznice způsobí, že pásy nelepí. Osobně mám na několika lyžích permanentní vosk Phantom od DPS a ten je v pohodě. Jsou ale přípravky, pro které to neplatí, i když výrobce tvrdí opak. Například nový Ski-Speedy.

TIP č. 12 – PODEPSANÉ PÁSY

Na plastovou část úchytu nebo pás pod ním si napište svou značku, třeba monogram. Když je plná chata lidí a plná sušárna pásů, může dojít k záměně. Když to zjistíte po sjezdu z chaty, je to skoro neřešitelná situace. Označení pásů je jednoduchá prevence.


 

Za možnost použít ilustrace Gabi Aschwanden (dříve dlouholeté chatařce na Fridolinshütte) a některé tipy děkujeme švýcarské firmě Colltex, jednomu z tradičních výrobců pásů. Podívejte se na přehled pásů Colltex a kompletní nabídku stoupacích pásů všech značek.