Mezi ně patří pohoří Ťan Šan na východ od jezera Issyk-kul, přesněji svahy nad městečkem Jyrgalan.

Na téma lavinového potenciálu v pohoří Ťan-Šan jsem se zeptal Ondřeje Pekárka, který tuto oblast pro Čechy poměrně nedávno objevil a celkově lyžoval na tamních svazích 8 týdnů. Co jsem se od něj dozvěděl?

Každá část světa má svoje specifika a vnitrozemský Kyrgyzstán patří k zemím s nejvýraznějším typem kontinentálního klimatu. Podle toho taky vypadá struktura sněhové vrstvy. Po napadnutí sněhu v říjnu a listopadu následuje sněhový půst a přijdou silné mrazy, které podporují transformaci sněhu na hranatozrnité krystaly. Ty jsou velmi nepříznivé, nemají navzájem skoro žádnou soudržnost. To se moc nemění, ani když napadne další sníh. Bezpečné jsou jenom pláně mírného sklonu. Spousta svahů, které vypadají velice lákavě a jsou doslova na dosah, si člověk musí odepřít. Spontánní laviny jsou po každém sněžení na denním pořádku. Maximální obezřetnost a defenzivní taktika jsou povinné, pokud jde o bezpečnost…

Více se o lavinovém nebezpečí v Kyrgyzstánu a samozřejmě i tom, jak se tam lyžuje a žije se dozvíte s velmi dobře připraveného videa. 22 minut poučného i zábavného filmu se spoustou akčních záběrů, použití dronu i vysvětlujících grafik.

 

Jyrgalan, Ťan-Šan, Kyrgyzstán... Skrýt poznámky
Jyrgalan, Ťan-Šan, Kyrgyzstán... Skrýt poznámky

Michal Bulička se ptal Ondřeje Pekárka, free­rideguides.cz