Sedací úvazek

Lehký úvazek s nastavitelnými nohavičkami. Nejvhodnější je úvazek s rozpínacími nohavičkami, který nemusíte provlékat přes boty – snadné a rychlé oblékání i při stání na lyžích.

 Lano

Přednost má lano s vodoodpudivou úpravou. Při přechodu ledovce stačí lano typu 1/2, pro jištění v exponovaném terénu (po hřebeni na vrchol) používejte lana typu 1. V současnosti se objevují i lana splňující normu 1, ½ i ∞. Minimální délka lana je 45 m, a to i pro dvoučlenné družstvo. Maximem je sedmičlenné lanové družstvo, které je navázáno na 60m laně.

 Karabiny

Používejte raději karabiny se šroubovou pojistkou zámku. Na ledovci se neobejdete bez karabiny typu HMS. Na úvazku by neměly chybět dvě středně velké karabiny s pojistkou. Dvě tvarově stejné karabiny bez pojistky se hodí na samoblokující Garda uzel. Z více důvodů preferujte moderní karabiny se systémem Key-lock (hladké spojení západky karabiny s tělem).

 Smyčky a pomocné šňůry

Jsou nutné hlavně pro záchranu z trhliny. Průměr 6 mm a měkké, dobře ohebné šňůry jsou optimální. Sešitou plochou smyčku 120 cm si pořiďte nejlépe z materiálu Dyneema o šířce 8, 10 nebo 13 mm.

 Šroub do ledu

Při ledovcové túře se používá šroub pro vytvoření jisticího stanoviště v ledu. Nejlépe s pomocnou kličkou pro snadnou manipulaci.

 Blokanty

Pro usnadnění vyproštění z trhliny se hodí malé lehoučké blokanty, např. Tibloc (Petzl), Duck (Kong) a především moderní RollNLock (Climbing Technology) s kladkou.

Hodí se i Rescue-set od firmy Mammut, který je snadný na obsluhu a jeho instalace je jednoduchá a díky zpřevodování může člověk drobné postavy vytáhnout z trhliny i mnohem těžší osobu. Zároveň jde použít i na sebezáchranu, váží 400 g a je to malý balíček o rozměrech 18x5x3cm, který můžete zavěsit na úvazek.

Produktový přehled sedacích úvazků pro skitouring, skialpinismus a freeride touring