ABS vyvinulo nový systém P.RIDE, přičemž ten původní stále zůstává v nabídce pod novým obchodním názvem Solid.ABS připravuje pro majitele původních ABS batohů se systémem SOLID výměnu za P.RIDE formou kreditu (vrátíte starý systém Solid a za příplatek 300 € získáte P.RIDE). Podle informací dovozce ze začátku prosince se dá systém SOLID – Bese Unit bez vaku pořídit za fantastických 220 €.

P.RIDE (ABS Airbag) – elektronicky ovládáný nový systém P.RIDE umožňuje společnou aktivaci na dálku u batohů spárovaných před túrou. Aktivací spustí jeden z uživatelů a tím eliminuje nebezpečí lidského selhání ostatních lidí skupiny ve stresu. „Přihlášení“ a „Odhlášení“ ze skupiny je velice jednoduché, rovněž tak „opuštění“ skupiny a „návrat“ do ní bude automatický. Změna mezi módy „single“ do „partner“ se provádí jednoduše a rychle.

P.RIDE umožňuje rovněž tréninkové spouštění mechanismu bez dalších nákladů.  Další výhodou je nastavitelná poloha madla (platí i pro SOLID, někdejší Vario) a to i pro leváky, a variabilita objemu batohu. Nevýhodou je vyšší hmotnost a kvůli zádovému systému Base Unit u systému Solid nevýhodný posun těžiště dál od těla, nový P.RIDE je v tomto ohledu lepší.

ALPRIDE (Scott) – nižší cena, velmi lehký systém (790 g bez kartuše), cenově výhodné kartuše na jedno použití, vyjímatelný a použitelný i pro jiné batohy, převážně Scott. Kartuše připomínají bombičky na sifón a jsou potřeba dvě. Výhodou je letecká přeprava bez komplikací, nafouknutí airbagů totiž zajišťují stejné bombičky jako ty, které jsou v záchranných vestách na palubě.

Scott Alpride Skrýt poznámky

AVABAG (Ortovox) – další, vyjímatelná, zbrusu nová technologie, vyrobená ve Švýcarsku. Celý  systém je velmi malý a sestává z minima součástí. Včetně karbonové kartuše váží 1000 gramů. Sbalitelnost airbagů do minimálních rozměrů. Systém je kompatibilní jen s batohy Ortovox Avabag. Možnost cvičné aktivace, ale bez reálného nafouknutí airbagu.

Ortovox Avabag Skrýt poznámky

FLOAT (BCA) - jeden z klasických systémů, který využívá k naplnění airbagu stlačený vzduch v ocelové tlakové láhvi. Možnost levného plnění u potápěčů. 

JETFORCE (Pieps, Black Diamond) – systém s největším 200 l airbagem, u nás je dostupný hlavně JetForce s batohy Pieps, výhodou bezstarostnost – stačí jen dobít akumulátor před odjezdem do hor. Možnost cvičných aktivací včetně nafouknutí. Největší výhodou je automatické vyfouknutí airbagu tři minuty po zasypání – tím vznikne velká vzduchová kapsa a přístup zasypaného ke kyslíku znamená prodloužení času pro úspěšnou záchranu.

REACTOR (Arva) – nový vyjímatelný systém, který můžete měnit mezi batohy řady Reactor od Arva. Možnost cvičné aktivace, ale bez reálného nafouknutí airbagu. Jediný airbag, rozdělený membránou na dvě poloviny, přičemž každá je plněná vlastním přívodem z jediné kartuše.

Arva Reactor Skrýt poznámky

Mammut připravil přes léto inovaci obou systémů, které jsou nyní dostupnéve verzi 3.0. Není kompatibilní s verzemi 2.0., což znamená, že jej nelze použít do batohů (ani těch ze zimy 15/16), osazených systémem 2.0. Jediné, co zůstává použitelné z verze 2.0, jsou kartuše.

P.A.S. (Mammut) Protective Airbag Systém, vychází z původního Snowpulse Lifebag System. Stejně jako R.A.S. je vyjímatelný, je však o něco těžší. Zvýrazněná ochranná funkce – kromě hlavy a krku ( chrání ještě hrudník, je dražší než R.A.S. Batohy s P.A.S. mají nastavitelnou délku zádového systému.

Mammut P. A.S. Protection Airbag System Skrýt poznámky

R.A.S. (Mammut) Removable Airbag Systém, vyjímatelný systém najde využití ve více batozích, různé velikosti. Snadná manipulace, příznivější cena. Batoh Mammut Ultralight váží včetně R.A.S. pouhých 1510 gramů – jednička na trhu v kategorii hmotnost.

Mammut R.A.S. Removable Airbag System Skrýt poznámky

VOLTAIR (Arc´teryx) – zbrusu nová technologie, která má podobně jako JetForce plnění airbagu okolním vzduchem pomocí výkonného ventilátoru. Energii k pohonu zajišťuje dobíjecí akumulátor, který je možné dobíjet nejen v síti, ale s pomocí alternativních zdrojů, např. sluneční energie. Airbag o objemu 150 litrů je spolehlivě nafouknut i za hlubokých mrazů. Batohy Voltair v provedení 20 nebo 30 litrů jsou vodotěsné, jak je u této kanadské značky zvykem.

FULL SAVE (Ferrino)

Spojuje dva záchranné systémy v jednom batohu. Air Safe, s jehož pomocí lze získat kyslík ze sněhu. Podobně jako u známého Avalungu. Druhou technologií integrovanou v batohu je lavinový airbag Alpride od firmy Scott.

Ferrino Full Safe Skrýt poznámky

ABS MODULATOR (The North Face) – mobilní vyjímatelný systém ABS, který lze připnout prakticky na jakýkoli batoh.

Přehled základních údajů v tabulce:

Podrobnější informace vám představíme jednotlivě v dalších díílech.

Přehled lavinových batohů všech výrobců na sezónu 16-17.