Zdeňku, jel bys na Expedici Nošak, kdyby tam nebyla vyhlídka na sjezd z vrcholu?

Ahoj Michale. Borkova myšlenka sjet Noshaq na lyžích samozřejmě přidala v mých očích celé akci na atraktivitě. Nicméně pro mne bylo prioritou, pokusit se vyjít co nejvýše to půjde, abych zjistil, co se mnou bude dělat vysoká nadmořská výška. Nakonec se to povedlo až na vrchol a bonusem byl sjezd na lyžích. Pravdou ale je, že před závěrečným útokem na vrchol jsem váhal, jestli si lyže vůbec brát. Podmínka nebyla vůbec dobrá a věděl jsem, že když se potáhnu ještě s lyžemi, tak se šance na vrchol ještě více zmenší. Nakonec mě přesvědčila až skutečnost, že Michal s Borkem se rozhodli lyže vzít. Žába si lyže nevzal. Říkal jsem si, že bude zřejmě jediný, který se na vrchol podívá….

Pokud vím, nepatříš mezi ostřílené expediční harcovníky. Povzbudil Tě úspěch k plánování sjezdu z 8000vky?

Ale jo, napadlo mě to už dříve. Ověřil jsem si, že při dobré aklimatizaci by bylo něco podobného možné.

Času na aklimatizaci jste měli méně, než jste potřebovali. Jak ses s tím vyrovnal?

Překvapilo mě, že jsem se dostal až na vrchol. Od příchodu do B.C. jsem byl za devět dní na vrcholu. Já, kterej se pomotávám už po výjezdu lanovkou na Aiguile du Midi… :)

Nošak jsi sjel na lyžích nové české značky Bear Skis. Měl jsi lyže vyzkoušené v Alpách?

Tam jsem to trochu podcenil. Lyže jsem si sice na závěr pracovní sezóny vzal s sebou do Alp, ale nestihnul je otestovat. Takže křest ohněm byl až na Noshaqu. Asi tři oblouky jsem si zkusil v C3 a pak už byl ostrý pokus z vrcholu. O to víc mě lyže překvapila. Hned jsme si kápli do noty.

Jaký jsi měl model lyží a jaké byly jeho parametry? Jak lyže hodnotíš?

Tak je to skialpová verze freeridových lyží Bear. Tento model se nazývá prozaicky Noshaq J Při délce 181cm, šíří lyže pod patkou 96mm je váha lyže cca 1300g. Takže jedním slovem paráda! A to nemluvím o jízdních vlastnostech! Jsem moc rád, že jsem se rozhodl pro Noshaqy a šel trochu do rizika nevyzkoušeného...

Do jaké výšky jsi vystoupal na pásech?

Tak na pásech jsem absolvoval pouze asi 20% výstupu. Naposledy lyže putovaly z nohou na batoh cca ve 7.300metrech

Jaké jsi zvolil vázání? Používal jsi haršajsny?

Vázaní jsem odmontoval ze svých závodních lyží, abych stlačil váhu co nejvíce dolů. Takže jsem dupal na Dynafitu Low Tech Race cca 240 gramů. Na záložních lyžích jsem měl Dynafit Superlite, což by asi byla  ideální varianta. Váha je pouhých 350 g a má polohovací patku.. :) Jo, šel jsem na haršajsnách. Sníh byl hodně ubitej, takže bych se bez nich ve strmějších pasážích vůbec nehnul. Jinak haršajsny používám opravdu vyjímečně…

Dobré stoupací pásy musí bezvadně fungovat. Jaké jsi zvolil? S klasickým lepidlem nebo makromolekulární přilnavost, mohair, nylon mebo mix?

Jsem zastáncem klasického lepidla, funguje mi nejlépe. Jednou za čas pásy přemáznu lepidlem z tuby a lepí parádně. Jinak používám pásy Pomoca, 70% mohér, 30% nylon.

Co sníh, byl hodně různorodý, odlišný od evropského?

Sníh byl opravdu všelijaký, jen ne vhodný pro lyžování…Krusty, duny, někde ubitý na led…až nad C1 trochu prašánku..

Jak se Ti lyžovalo ve velkých výškách? Oblouk a vydýchat, nebo jsi zvládal delší úseky?

 Z vrcholu to bylo spíše to vydýchávání po pár obloucích. Z C4 už jsem se snažil několik oblouků v kuse udělat. Chtěl jsem kopec sjet i hezky stylově, takže žádný skialpový hopsání, ale delší „obřákový“ oblouk.

Zkus popsat rozdíly v lyžování na alpské 4000vce s asijskou 7000vkou…

Těžký batoh, zima, nedostatek kyslíku….

Je Nošak lyžařsky náročný kopec?

Paradoxně nejobtížnější je hned začátek sjezdu, sklon závěrečného kuloáru ve výšce 7400m, je více než 40 stupňů. Zbytek už tak obtížný není. Přirovnal bych ho třeba ke sjezdu z vrcholu Mont Blancu.

Co fyzická náročnost, trénoval jsi speciálně na expedici nebo jen vodil klienty na alpské 4000vky?

Mým tréninkem je výhradně odpočinek prokládaný lezením na písku. Nachozíno mám ažaž…:)

Co všechno jsi měl v batohu při útoku na vrchol?

Nic. Mimo ještě jedné péřovky a litru čaje jsem měl všechno na sobě :)

Ohrožovaly Tě laviny? Používali jste nouzové vybavení (pípák, lopata, sonda), nebo jste raději šetřili na váze?

Už před expedicí jsem byl rozhodnutý, že tyhle věci nepotáhnu… pouze lopatu a to k úplně jiným účelům… A nakonec podmínky byly takové, že laviny opravdu nehrozily…

Přečkal jsi celou akci ve zdraví?

Jo. V podstatě ano. Úplně zdravý nejsem asi nikdy, takže omrzliny na nohou jsou pouze maličkostí. Navíc to v současné chvíli vypadá, že o nejvíce postižený palec na noze nakonec ani nepřijdu.

Plánuješ nějakou další skialpinistickou expedici do velehor?

Určitě bych chtěl nabyté zkušenosti využít k něčemu „pořádnému“. Technicky a fyzicky bych obtížné skialpové projekty zvládal už ve dvaceti. Otázkou ale bylo, jestli se dokážu popasovat i s vysokou nadmořskou výškou. Navíc zkušenosti získané v průběhu spousty let na lyžích se určitě hodí, takže jsem rád, že jsem si s tím počkal skoro do čtyřicítky.

 Děkuji za odpovědi a přeju vše nej na dalších expedicích: