Testováno v měkkém sněhu

Kanaďané jsou zvyklí na časté přírůstky sněhové vrstvy a tomu tak odpovídají lyže, které vyrábějí. Musí být výborné v novém, měkkém, ideálně prachovém sněhu. Koncem března nám takový sníh nabídly svahy Glarnských Alp. Lyžovalo se na prašanu s jemnou krustou na severních svazích, kašovitém firnu na jižních, rozježděném prašanu pod Claridenem a náročnou prověrkou bylo 1000 výškových metrů od Planurahütte na ledovci Sandfirn. Tady jsme lyžovali po různorodém, větrem utemovaném sněhu. Místo byl měkký jako prašan a místy naopak až nepříjemně tvrdý. Právě ve složitě rozeznatelných přechodech mezi různě tvrdým sněhem jsem ocenil rychlou přizpůsobivost lyží na změnu sněhu.

Zlatým hřebem bylo 1500 výškových metrů v prvotřídním zmrzlém prašanu na  severně orientovaných svazích ze sedla Chammlijoch do Urnerbodenu.

Lyže Findr skvěle proplouvají nerovnostmi

Každý skialpinista to zná, když jede radostně měkkým sněhem a pak musí rychle zareagovat na změnu tvrdosti sněhu. Právě findry tohle umí dokonale, vybalancovat plynule prekérní situace na rozhraní různých sněhů. Lyžař má výborného pomocníka při práci s předozadním pohybem těla, jmenuje se Short Early Rise Tip. Tahle konstrukce špičky přináší lyžařovi větší míru kontroly nad lyží, díky jejímu hladkému proplouvání různými druhy sněhů. 

Tlumivý efekt podporují i bočnice lyží

Hrany lyží jsou v kontaktu v polyuretanové (PU) bočnici lyže. PU díky své pružnosti utlumí rázy a tím zvyšuje komfort i plynulost jízdy po tvrdém sněhu. To jsem si ověřil na zmrzlém firnu na jarních sjezdovkách v rakouském Lungau. PU sidewall používá G3 všech modelů lyží.

Hlavní složkou, která se podílí na tlumení lyží, je karbonový plát nad skluznicí. Jádro lyže tvoří dřevo – paulovnia a topol. V oblasti montáže vázání je pro jistotu pod svrchní nylonovou vrstvou titanalový plát.

Rozumný poměr váha-výkon

Lyžoval jsem na FINDr 94 v délce 172 cm, které váží 2700 g/pár, lyže byly osazené vázáním ZED 12 (1040 g/pár včetně brzd ) a stoupacími pásy G3 Alpinist. Lyže patří při své šířce mezi ty lehčí, hlavně díky karbonu a paulovnii.

Lyže FINDr prošly na sezónu 2019-20 změnami. Karbonová vrstva přibyla i v horní části konstrukce a dřevěné jádro, které je mezi vrstvami karbonu, je nově z osiky.

Shrnutí

Lehké touringové lyže, které jsou příjemně ovladatelné a přizpůsobivé různým druhům sněhu. Vynikají svou univerzalitou. Ne nadarmo se pyšní čtyřmi oceněními, pro nás je nejznámější ISPO Award Winner.

Užitečné odkazy:

Lyže G3 FINDr 94 pro skitouring a freetouring 2018-19

Všechny lyže G3 pro skitouring a freetouring 2018-19

Lyže všech značek pro skialpinismus, skitouring a freetouring 2018-19