Řada Fischer Travers

V zimě 2016/17 se po letech vývoje objevily na trhu skialpové lyžáky Travers a vyplatilo se nespěchat a doladit vývoj do posledního detailu. Odměnou byla spokojenost skialpinistů, která se projevila nadprůměrným obchodním úspěchem, jak píše na svém blogu horský vůdce Lukas Ruetz, který se podílel na vývoji bot.

Společné prvky lyžáků Fischer Travers

  • Horní přezka komínu s nastavením obvodu suchým zipem.
  • BOA systém na dotažení skeletu.
  • Mechanismus pro aretaci komínu.
  • Rozsah pohyblivosti komínu 80°.
  • Šířka skeletu „last width“ je 100 mm

Materiál a hmotnost

Lyžáky Travers TS jsou vyrobeny z polyuretanu (PU), tedy nejlevnějšího plastu, který se pro boty používá (obvykle ještě Pebax a Grilamid). Přestože je polyuretan z uvedených plastů nejtěžší, podařilo se dostat váhu bot na 2380 g/pár, což je obvyklá hmotnost lyžáků z lehčího Pebaxu.

Testováno v Alpách

Po kratších výšlapech v Rakousku mi bylo jasné, že boty sedí a tak jsem se nebál vzít Traversy na pětidenní haute route ve švýcarských Glarnských Alpách. Uživatelské zkušenosti jsou popsány v dalším textu.

Nástup do bot

Vnitřní botička je velmi měkká a lehká. Naštěstí má na konci jazyka i paty dobře uchopitelná, velká poutka. Po povolení lanka boa a úplném rozepnutí přezky jsem chytil obě poutka a nohu nacpal do boty. Nešlo to úplně hladce. Ještě o něco komplikovanější bylo vyzouvání, při nich si nejde pomoci poutkama a tak jsem přišel na to, jak dát mezi patu a botičku prostředníček tak, abych nohu vyzul. První dojem nic moc, ale musím dodat, že postupně jsem nazouvání i vyzouvání zvládal lépe a lépe.

Utažení skeletu BOA systémem

Šířka skeletu 100 mm je na středu rozsahu tohoto parametru (96 až 103,5 mm), boty tak patrně nesednou lyžařům s širokou nohou. Moje nohy patří mezi užší, takže jsem po nazutí mohl bezbolestně utahovat. Lanko, utahované známým mechanismem boa® stahuje skelet prostřednictvím sedmi otočných mosazných kladek. Utahování jde opravdu snadno a rychle, před koncem utažení jsem zatlačil ukazovákem na místo s piktogramem prstu, čímž došlo k zasunutí plastového krytu proti vnikání sněhu dovnitř pod skelet tak, aby nepřekážel úplnému dotažení. S mírou obepnutí chodidla jsem byl spokojený, z ovládání boa pak přímo nadšen.

Uvolnění boa mechanismu jde snadno, povytažením kolečka nahoru. Jedním pohybem ukazováčku, lehce, téměř bez odporu povolíte lanko na maximum jeho délky a můžete začít s vyzouváním.

Kromě Fischeru používá stahovací systém boa® také Scarpa, tedy dva z největších výrobců lyžařských bot. To svědčí o tom, že je na boa spoleh a hlasy skeptiků o malé odolnosti systému se nepotvrdily.

Jediná přezka komínu

Stahování komínu je vyřešeno jedinou přezkou. Míra stažení se nastavuje pomocí širokého velcro popruhu (suchý zip). Komín jsem stáhnul a pro výstup nezapínal přezku. Před sjezdem stačilo přezku zacvaknout a bota byla připravená.

Příjemné je, že k zapnutí přezky Slider Buckle není potřeba velká síla. Vlastní utahovací lanko nejprve popojede v drážkách přezky (1. fáze stahování) a po zaklapnutí dojde k úplnému dotažení. Pro optimální vyladění síly stažení se používá velcro popruh, přezkou se ovládá jen při změně režimu ski/walk.

Aretace komínu

Provádí se manuálně a snadno prostřednictvím páky v zadní časti komínu. Při výstupu se páka odklopí nahoru ke komínu, před sjezdem se stlačí dolů a drážka v páce se nasune na hřídelku v komínu. Uvolnění páky usnadňuje krátký pásek pro její snadné uchopení. Během sjezdu se nikdy nestalo, že by se aretace nechtěně uvolnila.

Návlek proti vnikání sněhu

Traverzy se vyznačují minimalistickým spojením skeletu s komínem. Propojení je jako obvykle přes otočný kloub, ale není tam žádný plast navíc, který by chránil nohy před chladem a sněhem. O to se postará prodloužení skeletu formou návleku. Ten vyplňuje jednak prostor nad nártem, kde je skelet stahován boa lankem a je opatřen výztuhou, která slouží i k vymezení polohy návleku pod lankem. Návlek pak pokračuje do výšky 5 cm nad úroveň plastu. Představte si, že obujete plastovou pohorku, která je uzavřená návlekem s elastickým lemem a poutkem, které pomůže vytáhnout nahoru shrnutý návlek.

Trochu jsem se obával, zda mě nebude horní okraj návleku nepříjemně tlačit po zapnutí přezky. Naštěstí jsem ho nijak necítil.

Komín jako ortéza

Při stoupání jsem měl pocit, jako bych šel jen v pohorkách. O komínu jsem prakticky nevěděl. Je tak šikovně posazen vůči skeletu, že vůbec neomezuje v pohybu. Cítil jsem se jako s ortézou na holeni a lýtku, která udělá po zapnutí přezky a aretaci polohy noze pevnou oporu. Zprvu to byl divný pocit, ale žádné nepříjemné otlaky jsem si nezpůsobil. Časem jsem si zvykl na to, že na noze cítím spodní hranu komínu. Prostě do kopce se mi šlo jako v pohorkách, při sjezdu se jelo jako v lyžákách – tak bych to shrnul.

Vnitřní botička

Není od firmy Palau jako u ostatních traversů a ačkoli je docela subtilní a tenká, svou funkci plnila bezvadně. Na diskomfort si nemůžu stěžovat ani při výstupu, ani během sjezdu a to jsem v nich lyžoval i celý den ve středisku.

Náklek boty

Plastová vložka mezi komín a lýtko zvýrazní náklek. Tahle drobnost hodně pomůže lyžařům, kteří mají rádi výraznější náklek. Já patřím mezi ně. Jde o jednoduchou manipulaci. Plastovou vložku přichytíte suchým zipem k vnitřní botičce a výsledkem bude posunutí lýtka o něco dopředu. A máte vyhráno. Protože u těchto bot se nechává vložka ve skeletu, netřeba se obávat ztráty.  

Traversy ve sjezdu

V lyžákách Travers TS jsem lyžoval v nadýchaném prašanu, mokré vatě, nataveném firnu, ufoukaném sněhu s krustou i po zmrzlém ranním manžestru na sjezdovce. Určitě na to měly vliv lyže s karbonovými pláty ale na ranním zmrzlém „brusivu“ jsem necítil očekávané vibrace, kdy máte pocit, že vám shoří chodidla. A že ten pocit z jiných lyžáků dobře znám…

Tedy dostatečná tuhost boty byla příjemným překvapením a to jde o ekonomickou verzi modelu Travers z „obyčejného“ polyuretanu.

Verdikt Skitour.Guru (100% je nejlepší, 0% nejhorší)

  • Tuhost ve sjezdu 80%
  • Komfort při stoupání 100%
  • Přepínání ski/walk 80%
  • Ovládání přezky a boa stahování 100%
  • Hmotnost 80%
  • Poměr cena-výkon 100%

Další boty z řady Fischer Travers 2019-20

Travers CC je vlajkovou lodí kolekce. CC znamená Carbon Cuff, neboli karbonový komín. Je určena pro lyžaře, kteří do toho při sjezdu pořádně šlapou a vyžadují tuhost, no a samozřejmě pro milovníky lehké váhy, pár váží 1860 g. Kvůli agresivní jízdě je náklek komínu 17°

Travers CS váží o něco víc, 1980 g/pár a CS znamená Carbon Sole – karbonový spodek boty, skelet a komín jsou z Grilamidu. Stejně jako CC má náklek 17°.

Travers GR, resp. dámské provedení My Travers GR, v tomto případě GR znamená Grilamid, tedy nejlepší čistě plastová varianta, hmotnost 2180 g/pár.

Užitečné odkazy:

Lyžařské boty Fischer pro skitouring a freetouring pro sezónu 2019-20

Lyžařské boty pro skitouring a freetouring pro sezónu 2019-20 - 144 modelů, 15 značek - nastav si filtry podle svých priorit (sloupec vlevo) a využij porovnávač

Eshop Fischer-shop.cz