V Krkonoších máme boudy

Není jich přímo na hřebenech mnoho, ale dávají znaveným skialpinistům energii a nabízí přístřeší. Platí se v nich korunama. A to někdy doslova, protože některé boudy berou jenom hotovost.

Jsou boudy, které by se daly označit „skialp friendly“ nebo „skialpinisti vítáni“. Velká sušárna na pásy i na boty. Majitelé sami skialpinisté nebo alespoň fandové. O boudách a jejich lidech by se dalo vykládat hodiny.

Co můžete zažít na krkonošských hřebenech?

Pár dnů na skialpových lyžích a několik nocí na krkonošských boudách. Do kopce i z kopce po krkonošských úbočích. Kromě pochodu po hřebeni můžete uskutečnit i výpady do Polska a zase zpátky k nám. Většinou se budete pohybovat ve dne, ale může dojít i na skalpování či na sjezd při čelovkách. O dobrodružství určitě nebude nouze. Zvláště když začne to pravé „kérkonošské pouvětří“.

Drsné podnebí

Na hřebenech umí být drsno jako málokde u nás a někdy i v Alpách. Posuďte sami. Průměrná roční teplota činí na Sněžce pouhých 0 °C. Vítr tu dosahuje obrovských rychlostí. A když s sebou nese i sníh, není často vidět od tyče k tyči. Proto i nacistické Německo během okupace zřídilo na krkonošských hřebenech výcviková střediska pro vojáky, kteří cvičili na obsazování severních teritorií. Proháněli se okolo Vrbatky dokonce i se psím spřežením. A na lyžích jakbysmet. Počasí v Krkonoších nepodceňujte. Umí srazit k zemi, jindy vítr žene ledové krystalky takovou rychlostí, že vám nezbývá nic jiného než couvat. Do povinné výbavy si přidejte i lyžařské brýle, nejlépe se skly do mlhy.

Horští vůdci

Na první krůčky na skialpových lyžích si můžete i v Krkonoších naj­mout horské vůdce. Na skialpech jich tu chodí hned několik. Všichni místňáci. Vymyslí pěknou túru typu: „krátké nástupy – dlouhé sjezdy“, znají se s provozovateli bud, zajistí půjčení lavinového i skialpového vybavení. V každém případě vám poradí nebo doporučí pěknou túru. Jsou tu doma. Ne jenom jako.

Mohlo by se hodit

Mějte v mobilu telefonní čísla na boudy, na které hodláte dorazit, a uložte si i číslo na horskou službu: +420 1210. Nebo si nainstaluje ap­ku Záchranka. V případě, že si sami na první skialpovou túru netroufáte, najměte si horského vůdce. V batohu mějte vždy lékárničku, čelovku a lopatu se sondou. Vyhledávač na sobě.

Potřebné praktické  informace ke všem 4 etapám a GPX ke stažení pro GPS navigace i pro mobily:

Haute Route Krkonoše, 1. den

Haute Route Krkonoše, 2. den

Haute Route Krkonoše, 3. den

Haute Route Krkonoše, 4. den

Další tipy na túry v Krkonoších

Další články o skialpování v ČR najdeš pod hashtagem #ski­alpujdoma

INFOSERVIS SKITOUR.GURU KE SKIALPOVÝM TÚRÁM

K bezpečnému a příjemnému zážitku na lyžařských túrách potřebujete túru naplánovat a pak na trase nebloudit. K obojímu napomáhá Skitour.Guru. Neváhej to využít! Vše máš na jediném místě...