Měl jsem možnost jezdit po čerstvě urolbované sjezdovce, v prašanu v Rakousku a v letošní sezoně i celkem 14 dní v italském Livignu, kde díky covidové době nebyla na kopcích ani noha a kde jsem měl možnost vystřídat všechny podmínky od upravené sjezdovky přes luxusní prašan až po nepříjemnou přemrzlou krustu z přefoukaného sněhu.

Univerzálka jak se patří

Rozměry 127 mm ve špičce, 89 pod vázáním a v patce 118 mm umožňují skvělou ovladatelnost pro univerzální lyžaře. A radius 16,5 metru nabádá dokonce k hrátkám v carvingovém oblouku, což bych od lyží, které váží 2,5 kila, rozhodně nečekal.

Umí i na upravené sjezdovce

Karbonová špička dovoluje snadno najet do rychlého oblouku a užít si jízdu po hranách. Je logické, že po „čistém ledu“ to pro Hagany není, ale tvrdá pista po ránu na čerstvém manšesteru jí není vůbec cizí a při dobrém zatížení drží lyže jako přibité. Dokonce jsem si na nich jednu jízdu dopřál také mezi brankami v obřím slalomu a byl jsem příjemně překvapen. Od skitouringových lyží bych tak plynulou a rychlou jízdu na tvrdém sněhu nečekal.    

Na freeride ano, ale…

Chcete-li se užívat celou zimu pouze nekonečně dlouhé pláně s hromadami čerstvého prašanu, kam si vyšlápnete nebo vás vyveze rolba či vrtulník, dopřejte si freeridové speciálky. Hagany nezklamou, zvládnou to při dobré technice jízdy hravě, ale širší a delší lyže v čerstvém sněhu se speciální měkkou špičkou budou samozřejmě fungovat lépe a budou pro horší lyžaře lepší volbou.

Podařená volba

Po dvou sezonách mohu zodpovědně říct, že Hagan Core 89 je vynikající univerzální lyže a přestože to je za mou „kariéru“ skialpinisty teprve třetí pár, zcela jistě budou tyto lyže patřit k těm nejlepším na trhu, což prokázaly i v několika pro ně úspěšných testech. Měřím 178 centimetrů a díky jejím vlastnostem bych si uměl představit, že bez problémů bych si užil i na lyžích dlouhých 182 cm, které jsou rovněž k mání. Náročné přechody s různorodými sjezdy, to je jejich doména.

Testoval a napsal: Tibor Alföldi, mistr ČR ve sjezdovém lyžování v kategorii sportovních novinářů.

Pozn redakce: Alfi lyžuje opravdu skvěle

Dovozcem značky Hagan do ČR je firma Skialpshop.cz

Přehled skialpového vybavení značky Hagan

Podívejte se na nabídku lyží Hagan

Přehled všech lyží pro skialpinismus, skitouring a freetouring