O nedostatku sněhu už byla řeč v předchozím článku a sníh měl vliv i na volbu cíle. Ve hře byla dlouhá túra na Weisskugel. Na chatě jsme zjistili, že podmínky nejsou ideální, místy je tvrdý led a tak jsme nakonec po dvouvrcholovém dni zvolili snazší řešení – túru přes široký vrchol Fluchtkogel.

Opouštíme útulnou chatu Hochjoch Hospiz

Útulná chata Hochjoch Hospiz nad kaňonovitým potokem Rofen Ache s příjemnou jídelnou je obsazená několika skupinkami, dvě z nich jsou dokonce z britských ostrovů. Je několik dní před přivátím saharského sněhu a sníh je ještě bílý, tedy to málo sněhu. Spousta šedi místo jiskřivě zářivých nánosů nánosů sněhu.

Po ledovcové pláni

Svah nad chatou prozáří slunce a tak se stává mrazivé ráno hned příjemnějším. Mírně stoupáme severozápadním směrem ke splazu ledovce Kesselwandferner. Minimum sněhu nám nabízí pohled na námrazou ozdobené skály a ledovec s polevou z vodního ledu. Po prudkém výšvihu se nám otevírá pohled na rozlehlou bílou pláň, kterou nad ledovcem oživuje čtyřpodlažní velká chata Brandenburger Haus, která je v provozu jen v létě.

U kříže na Fluchtkogelu

Vrchol leží na kótě s dobře zapamatovatelnou číslovkou, rovných 3500 m. Když jsem u něj stál v minulosti několikrát, ze sněhu vylézal sotva jeho vršek. Vyhlídkové místo je to parádní. Na jednu stranu „rakouská Antarktida“ s velkými ledovci, oblou Weisseespitze a trčícím Weisskugelem. Na opačnou stranu dominuje Wildspitze.  Na severu horské nekonečno severních vápencových Alp a jihu známe třiapůlky – Hintere Schwärze, Similaun a Fineilspitze.

Od kříže sjíždíme do sedla Oberes Guslarjoch, známý i pod názvem Winterjoch a odtud se nám otevírají široké možnosti ke sjezdu. Nakonec se ukázalo, že to byla jediná parádní jízda za čtyři dny, a stopami jsme popsali východní a jihovýchodní svahy.

Z Vernagthütte na Wildspitze

Poměrně velká chata Vernagthütte u stejnojmenného ledovce je východištěm několika hodnotných túr. Kromě zmíněného Fluchtkogelu se nabízí túra na Hochvernagtspitze a krátká a jednoduchá na Guslarspitze.

Chata je velmi poctivě spravovaná rodinou Johanna Scheibera, má prostornou sušárnu i lyžárnu a zánovní i vkusné sociálky. Strava na vysoké úrovni většiny rakouských chat. Debatujeme s horaly a od horského vůdce máme přesné informace pro zítřejší výstup na Wildspitze…