Třináct hodin na cestě

Přesun z Čech byl vysoce efektivní, přesto jsme strávili třináct hodin na cestě. Bylo nás osm – jeden starosta, jeden fotograf, dva majitelé stavebních firem, jeden výrobce lyží, jeden výrobce nejlepších víček na světě, jeden obchodní ředitel a jedna ředitelka školy. Výčet je tu proto, aby bylo vidět, že na výlet nejeli žádní „mladí bejci“ (jak mi bylo vysvětleno), ale „staří“. Během našeho pobytu v Popově Šapce se k nám přidalo několik psů (někteří jedinci si je chtěli odvézt domů) a jeden Darko (ten by si chtěl nechat mě). Peníze (makedonský denár – kurz v době našeho výletu: 1 MKD = 0.40 CZK), prosím vás, nevybírejte, všude se dá platit eurem.

Partička z Beskyd Skrýt poznámky

Hotel Konak

Chlapci dopředu instruovali, že z auta vylezeme rovnou do hotelu, a tedy „balíme do velkých tašek – jeden člověk jedno zavazadlo, ať se to dobře hází do dodávek". Moje předtucha, že to dopadne jinak, se samozřejmě potvrdila. Naštěstí zabralo, že jsem jim řekla, že jsem pět týdnů po artroskopii kolena (což byla mimochodem pravda), takže mi tam tu tašku po sjezdovce vytáhli. Moje koleno vydrželo (ten zájezd byl vlastně takový pokus, jak to s ním nadále bude – přetržený přední křížový vaz). Náš hotel měl příznačný název – Konak. Neudělali jsme tomu jménu ostudu.

Pravoslavný kostel jsme měli přímo před hotelem a poslouchali i pravidelné chvalozpěvy, minaret byl na dohled v údolí. V Makedonii si můžete vybrat, jaké náboženství vyznáváte, žijí tu, zdá se, pokojně vedle sebe. Většina muslimů jsou Albánci, pravoslavná víra převažuje.

hotel Konak Skrýt poznámky

Kluci, Čert říkal, že mu máte zavolat…

Hned prvního dne ráno v hotelu jsme omylem odbouchli jeden lavinový batoh. Ukázalo se, že i „staří bejci“ neradi čtou návod. Čert je člen party, který nakonec nejel, ale měl k tomu batohu prý nějaké instrukce…

Výstup na Anteni

Za cíl prvního dne jsme si zvolili vrchol Anteni – 2531 m. Chvílemi nebylo vidět více než na pár metrů. Sněžení sice vypadalo slibně, ale zázrak se nekonal. Stoupání bylo místy strmé, nandávali jsme haršajzny.

Vrcholek se nachází nad skalní stěnou, kterou jsme obešli zleva. Fotka níže, která je zalitá sluncem, je pořízená až o dva dny později, kdy bylo konečně vidět, kam jsme to vlastně lezli. Na snímku je též vidět, že některým členům nestačí lyže a tahají do hor různé stroje (snowscoot). Že je to „těžké, jak kráva“ a na krátkých lyžích se blbě jde do kopce, všichni víme, ale všichni mu fandíme.

Po sjezdu do údolí následovalo první setkání s místními psy. Pejskové mají velké tlapky a vypadají spokojeně a zdravě. Žijí si ve středisku svým vlastním životem, pobíhají po sjezdovce a kočkují se ve smečce. Oběd jsme si dali ve „Ski rent Nordic baru“, a objednali jsme si tam vlastně skoro všechno, co měli na jídelním lístku (hovězí polévka, různé maso vepřové i hovězí, salát, špagety).

Uděláme si lavinové cvičení

Tímto se pomalu dostávám k vyvrácení úvodního hoaxu, že v Makedonii psi kradou pípáky. Prosím vás, nekradou! Pro jistotu jsme si ale na ně dávali po zbytek zájezdu pozor. Příhoda je to vskutku výtečná. Chtěli jsme užitečně vyplnit zbytek odpoledne, a tak jsem se vydala já, Viktor a Hejkal schovat své tři pípáky do přilehlé stráně a zbylému osazenstvu simulovat lavinu – „hledejte bejci“. Simulace se povedla. Dva pípáky byly zachráněny v časovém intervalu několika minut. Ten, který jsem schovala já, ale nevydával žádný signál (no, já ho přepnula na „send“, ale jak jsem ho cpala do ledové štěrbiny, tak se vypnul…). Nic to však neznamenalo pro naše borce. Zachytili signál u psů a jali se je honit po Popově Šapce. Vždy, když se psům přiblížili, zachytili signál. Tím si potvrdili svoji teorii. Já si mezitím šla dát sprchu, abych následně zjistila, že mi Viktor píše zoufalé zprávy a pak i volá, kam, že jsem dala ten pípák, že chlapci běhají po dědině nahoru dolů a honí psy.

Tento den se psalo datum 22.2. 2022. Ve 22:22 bylo tedy třeba objednat Rakiju a připít …možná s vědoucím pocitem na brzy bránící se Ukrajinu.

Den druhý

Obloha se roztáhla a bylo konečně trochu vidět. Rozhodli jsme se vyšlapat 800 výškových metrů na vršek dvousedačkové lanovky (nejela …i tak bychom šlapali, co už dělat). Středisko bylo liduprázdné. Jak vidno, společnost nám dělal opět místní pes, respektive fenka. Vylezla s námi až nahoru – na kótu 2437 m a pak v pohodě seběhla dolů.

Tetovo

Odpoledne jsme vyrazili do Tetova. Kluci rozhodli, že budu řídit a nacpali se do jedné dodávky (v každé ruce jednu Plzeň). S hláškami, že mi dělají sedm bratrů, jsme sjížděli serpentinami dolů a hledali vyhlídky na město.

Tetovo je páté největší město v Severní Makedonii (první věta z wikipedie). Prvním místem, kam jsme zamířili, byla malovaná mešita z patnáctého století -  makedonsky Шарена џамија (Šarena Džamija). Oblast Tetova byla osídlena již v době kamenné a má pohnutou historii. V současné době je město obydleno zhruba devadesáti tisíci obyvateli a je významné též tím, že se zde nachází univerzita.

Libor by pravděpodobně hledal další kulturní dědictví, ale my ostatní jsme hledali něco k večeři, což se nám brzy podařilo. Objednali jsme si k jídlu na ochutnání tak nějak opět všechno, co tam měli, v restauraci není radno si stoupat (hlavně Hejkal). Další program spočíval v hledání šíša baru, diskotéky Barcelona a rozhovoru s několika Makedonci, kteří všichni byli v Čechách.

Alkohol se jen tak někde nepodává. Vlastně je tu prohibice. Obešli jsme třikrát náměstí a urazili několik kilometrů, než jsme objevili zastrčený bar Dante a byli následně překvapeni i nízkou cenou (útrata za 60 Euro za cca dvacet piv a dvě láhve prosecca). Hledání ženicha pro mě už se naštěstí nekonalo (oblíbená zábava po celý týden). Viktor nás odvezl serpentinami zase nahoru a šli jsme celkem i rozumně spát.

Výlet na Titov vrch

Třetího dne bylo rozhodnuto udělat pořádný výšlap. Vlastně jsme se podívali do mapy, kam až to jde nejdál, a tam jsme vyrazili. Převýšení 1150 m plus výjezd lanovkou, délka trasy 21 km. Titov vrch je svými 2747 metry nejvyšší horou oblasti. V zásadě jste už na kosovské hranici. Cesta na Titov vrch  znamená několikakilometrové traverzování pod vrcholy Karabunar (2600 m) a Bakardan (2700 m). V horní noze máte křeč, ale buďte v pohodě, při cestě zpět se to otočí. Kdyby někdo sjel, nebylo by to pěkné.

Zbývá doplnit příhodu, jak David s Hejkalem při startu dne zpracovali (uplatili) lanovkáře na dvojsedačce, aby ji pro nás zapnul, ale Libor jim to na poslední chvíli zhatil. Měl pravdu, vyjet šestisedačkou bylo lepší, protože jsme se napojili na trasu, která nám ušetřila zbytečné opakované stoupání a klesání.

Vítr sílil, rozhledna na vrcholu Tetova Vrchu byla na dohled (na panoramatickém snímku hora vpravo).

Schovali jsme se na chvilku pod skalkou, abychom se domluvili na dalším postupu, když tu se před námi objevila též skupina na skialpech přicházející z druhé strany.

„Neslyšeli jste češtinu?“

„Proč tu jako stojíte pod skalou, šulíni?“

„A proč vy jezdíte rolbou, …?“

Ukázalo se, že je to Robin Kaleta s klienty. Rolba je vždy vyložila na úpatí hory, oni si to sjeli a pak se kolečko opakovalo. Přišlo nám, že ten sníh za to nestojí.

„Vy jste tu s Paličem?“

„Ne, to teda nejsme. Dá se to lízt nahoru bez maček a bez cepínu, Robine?“

„Jo, úplně v pohodě a žádná lavina dnes nehrozí…“

Na vrcholku Titova vrchu je rozhledna s možností bivaku a je odtud velkolepý výhled na okolní hory. Foukal tam silný vítr. Viktor si vytáhl nahoru lyže a sjel to pak dolů rychle zpátky. Já si těch posledních dvě stě výškových metrů strmého stoupání odpustila. Přišlo mi, že mám být ráda, že mé koleno drží a nevystavit skupinu případné komplikaci. Stála jsem pod skalou a zvedala telefon rodičům, kteří volali kvůli přijímačkám, také fajn zábava. Cesta zpátky byla rychlejší a méně úmorná, než cesta tam. Rozdělení na dvě skupiny jsme mířili zpátky do Popovy Šapky. Nahoře u lanovky jsme potkali Radima, který ten den strávil sólo a šel nám tak trochu naproti. Absolvovat tenhle výlet na snow scootu by byla fakt blbost a protože je moudrý, tak mu to došlo. Na večeři jsme šli rovnou v přeskáčích a následoval další společenský večer.

Společenské večery

„Víš, co jsou šíny? Glajzy…“

Ne, to není makedonština…

Babča s Kašou sum v cyrku. Do areny přychodži august a muvi. Čy paňstvo vjy, gdzie jest baba najviencej chupata? Babča muvi do Kaši: „Kaša, zatkaj še ušy, tutaj bendžie še muvič bardzo břytko.“ Obok šiedzoncy policjant povjy babče: „Něch šie pani ně martvi. Jak ten facet povjy, že na pizdzie, tak go natychmjast zaarestujem.“

Popova Šapka shora

V pátek ráno jsme si vyšlapali jeden výškový kilometr, abychom na náhorní planině pustili drona a vůbec užili si ten den více lyžování.

V rozměklém firnu se dalo celkem slušně jezdit. Natočili jsme nějaké záběry, které samozřejmě vypadají placatě. Jízda lanovkou nám trochu zhořkla, když se nám pokusili prodat jednu jízdu v přepočtu za 500 Kč. Jako variantu nabízeli možnost vyjet bez lyží. Libor byl neuvěřitelně asertivní a neústupný a když pronesl, že si nechceme pamatovat Makedonii v tomto světle, vlekař nám odpověděl: „I don't like Makedonia“. Na to nemáte co říct. Každopádně nás v tom okamžiku pustil i s lyžemi a jelo se.

Poslední večeře

Ano, takto jsme ji nazvali na našem vyúčtování.

Večer se nečekaně vydařil a protáhl až do ranních hodin (bratři dvojčata slavili narozeniny), takže naházet v osm ráno všechno do tašek a vyrazit na cestu zpět chvíli vypadalo jako divoký nápad. Energie ale byla tak dobrá, že jsme se byli schopni soustředit i na cestovní zážitky, které jsme si na zpáteční cestu naplánovali. Na snímku máme dvě makedonské děvy – matku s dcerou. Ujaly se na požádání Libora gratulace – tak trochu překvapení pro kluky.

Poslední večeře... Skrýt poznámky

Jezero Matka a Skopje. Cesta zpět

Návrat do Čech jsme pojali poměrně kulturně – dopoledne v kaňonu Matka, kde jsme vystoupali ke klášteru a poté sešli k jezeru, odpoledne prohlídkou bazaru ve Skopje a touláním se po přilehlých uličkách.

Čekalo nás pak dvanáct hodin cesty do Čech, které se protáhly o další čtyři hodiny stání na maďarských hranicích. Zprávy v rádiu o postupu ruské armády do Kyjeva jsou toho součástí. Vyúčtování za výlet od nás od všech se Radim rozhodl poslat na Červený kříž. Budeme doufat, že příští skialpová túra proběhne už v mírové době.