Nástup na Rotondohütte od nádraží v Realpu

Kousek za nádražím v Realpu je parkoviště, odkud se vychází k chatě Rotondo. Asfaltka vede kolem původní ozubnicové železnice parní dráhy Furkapass. Sněhu není moc a tak musíme tu a tam přenášet lyže přes sněhuprosté úseky.

U rozdvojky zimní/letní cesta volíme tu letní. Zimní varianta je určitě lepší když nehrozí lavinové nebezpečí. Následuje široké údolí a pak začne stopa citelně ukrajovat výškové metry. Závěrečný výšvih k chatě vede po širokém hřebeni. Najednou jsme ve výšce 2570 m a cesta byla dlouhá 10 km a 1000 výškových metrů.

Gross Läckihorn 3067 m

Po příchodu na chatu máme dost času a tak pokračujeme vzhůru na do sedla Leckipass. Vyhlídka parádního sjezdu bude naplněna, pokud se nám podaří sjíždět dřív, než klesající slunce předá vládu nad svahem mrazu. Ale to ještě daleko. V sedle nazouváme mačky a na vyhlídkový vrchol to netrvá dlouho. Obdivujeme hlavně monumentální Pizzo Rotondo, blízké 4000vky Bernských Alp a dalekých Alp Walliských. Vidíme, že jednou z nejvýraznějších hor oblasti je Pizzo Lucendro, na které máme namířeno zítra.

V sedle, odkud se dá sjet do Realpu oklikou přes Muttengletscher nasazujeme lyže a užíváme si firnový sjezd těsně před tím, než udělá sluníčko pápá…

Pizzo Lucendro 2963 m

Ráno si počkáme na sluníčku, které přeci jen měkce pohladí do té doby, na kost zmrzlý firn. Pohybem se během 300 výškových metrů sjezdu rozehřejeme předtím, než vstoupíme na nějaký čas do mrazivého stínu. Před námi je 800 m do kopce, samozřejmě s nasazenými haršajsnami, bez nich by to nešlo. Po hodince pohody řádně potrénujeme otočky v zúžení pod sedlem a za v něm už nás vítá hřejivé sluníčko. Ideální plac na svačinku s výhledem na gotthardskou silnici.

Traverzujeme vydupanou stopouu a po několika otočkách jsme na vrcholovém hřebínku. Rozhodujeme se pro mačky s holemi a zanedlouho se kocháme pohledem na prakticky celé švýcarské Alpy.

Je nádherně, uděláme si navíc krátký firnový sjezd a v závětří čekáme, že nám natají firnové svahy za sedlem. Odhad vyšel na výbornou a dlouhý sjezd byl za odměnu.

Witenwasserenstock 3084 m

Na lyžařském vrcholu impozantního hřbetu není tradiční kříž, ale vkusně vyvedený železný symbol tří rozvodí. Řeka Rhôna odvádí vodu do Středozemního moře, do Jadranu ústí řeka Pád a Rýn končí svoji pouť Evropou v Severním moři.

Když ráno zasvítí slunce na ledovec, příjemné teplo se rozlije po těle a hned se stoupá lépe. Na lyžích jdeme po pláni a pak dvěma otočkami nabereme výšku a ocitáme se na hřebeni, po kterém to jde pár desítek metrů ke skidepotu. Pro další výstup jsou potřeba mačky s cepínem. Po širokém, v podstatě bezpečném hřebenu, se dá snadno dojít k tzv. lyžařskému vrcholu. Kdo chce jít výš, musí počítat s exponovaným vysněženým svahem až na ostrý hřeben. Na úplný skalnatý vrchol chybí zhruba 20 výškových metrů. To už ale obnáší jištění lanem, přičemž závěrečný výšvih je čtyřkové lezení v mačkách.

Pizzo Rotondo a Pizzo Pesciora

Nejzajímavější a nejnáročnější túrou v oblasti je Pizzo Rotondo, vhodnější je ale výstup přes chatu Pianseco nad údolím Bedretto a po výstupu kuloárem pokračovat na chatu Rotondo. Totéž platí pro vrchol Pesciora, ten se dá během jednoho dne spojit s túrou na Witenwasserenstock.

Jak sjet dolů do Realpu?

Cesty z Rotondohütte do údolí jsou možné třemi trasami. My jsme jeli přímou linkou z Witenwasseren­stocku po trase nástupu na chatu. Hlavním důvodem byl čas, chtěli jsme co nejdřív vyrazit na cestu domů. Když ale nespěcháte, jsou určitě obě další verze lepší.

Základem je vystoupat do sedla Läckipass, případně si vylézt na vrchol Gr. Läckihorn. Ze sedla se dá lyžovat mírným svahem  ledovce Muttengletscher a pak si vyšlápnot z výhodné výšky na vrchol Stotzigen Firsten a po širokém, plochém hřebeni sjet do údolí potoka Witenwasseren­reuss.

 

Sjezdařsky nejzajímavější je vystoupat od chaty na Na hřbet Rotälligrat a z vrcholku Rotällihorn sjet severovýchodním svahem do údolí Witenwasseren a dále k nádraží do Realpu.

 

INFOSERVIS SKITOUR.GURU KE SKIALPOVÝM TÚRÁM

K bezpečnému a příjemnému zážitku na lyžařských túrách potřebujete túru naplánovat a pak na trase nebloudit. K obojímu napomáhá Skitour.Guru. Neváhej to využít! Vše na jediném místě...